Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Johnny Kolk over het sleutelen aan auto’s en het racen op motoren.

De 44-jarige Johnny Kolk was betrekkelijk jong toen hij als garagehouder de stap naar het zelfstandig ondernemerschap zette. Op racegebied is hij een relatieve laatbloeier maar door zich met dezelfde passie en inzet op de motorsport te richten, lukt het hem om ook hier een succes van te maken. Laat deze man met zijn handige handjes maar schuiven dus. Maar niet over het asfalt natuurlijk. En dat lukt tegenwoordig uitstekend.

De man achter de techniek.

‘Je wilt beginnen met een korte voorstelronde? Geen probleem natuurlijk. Ik ben geboren in Kloosterburen en in 2018 neergestreken in Wehe-den Hoorn. Daar woon ik met veel plezier samen met mijn partner en drie kinderen van 21, 18 en 12 jaar oud. De oudste, Rick Seelen, moet je nog kennen van de vluggertjesrubriek en hij is één van mijn drie werknemers. Ik vind het mooi dat hij deze stap in het bedrijf gemaakt heeft.

Dat ik na de MAVO de technische kant op zou gaan, was voor mij een logische stap. Echter, de opleiding in de motorvoertuigentechniek was mij veel te theoretisch. Toen ik later op het Noorderpoortcollege het werken met het leren kon combineren, ging het een stuk beter. Uiteindelijk heb ik mijn diploma’s voor tweede en eerste monteur plus die van de APK-keuringen met gemak gehaald.’

APK-servicestation De Aanleg

In de jaren erna bouwde hij, onder andere bij garage Homan in Bedum, de nodige ervaring op in het repareren en keuren van auto’s. Het werken voor een baas beviel prima maar toch begon het steeds vaker te kriebelen. En dus trok hij in 2005 de stoute ondernemersschoenen aan en besloot hij voor zichzelf te beginnen.

‘Dat was inderdaad een hele overgang maar dat vond ik zelf toen wel meevallen. Als je jong bent, zie je de beren op de weg een stuk minder. Ik had geen eigen klantenbestand maar ben toch vanuit het niets voor mijzelf begonnen. Eerst aan de andere kant van Het Aanleg in Winsum maar sinds 2021 zitten we hier aan het eind op nummer 19. Want ondanks dat we onze bedrijfsruimte daar konden uitbreiden, groeiden we steeds meer uit ons jasje. En toen de kans zich voordeed om naar het voormalig Century-pand te verhuizen, hoefde ik daar niet lang over na te denken. Sommige kansen doen zich immers maar één keer voor.’

En bij APK-servicestation De Aanleg kan Johnny inmiddels zijn steeds groter wordende klantenkring een totaalpakket op ‘garagegebied’ aanbieden. Reparen, APK-keuringen, onderhoud, aircoservice, balanceren en uitlijnen van uw auto, schades repareren, storingen uitlezen, accuservice, de aanschaf en montage van nieuwe banden enz. enz., hij regelt het graag voor u en dat voor alle merken. En daarbij is APK-servicestation De Aanleg een RDW erkend APK-keuringstation.

Het feit dat er geen occasions op het bedrijfsterrein te koop worden aangeboden is een bewuste keuze. ‘Maar de klant is natuurlijk koning dus mocht er een gerichte vraag voor de aan- of verkoop van een auto komen dan wil ik daar zeker aan meewerken. Maar ook zonder deze tak van sport hebben we het inmiddels lekker druk gekregen. En binnenkort schakelen we over naar het auto-first-concept. Een concept waarmee we ons nog meer op de toekomst richten en onze klanten nog meer service kunnen bieden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mogelijkheid tot leasen.’

Racen in de superbikeklasse.

In het ondernemerschap staan alle seinen op groen dus om nog verder door te groeien. Maar dat geldt ook voor zijn andere passie, het racen. In 2014 was de tijd rijp om zich vol overgave op de motorsport te storten. Relatief laat gezien het feit dat hij toen al 35 jaar was. Maar dat mocht de pret niet drukken en hij bleek er aanleg voor te hebben. Met als gevolg dat hij in 2022 de overstap naar de Superbikeklasse maakte. Dat ging in het begin niet zonder slag of stoot.

‘In mijn eerste race crashte ik en tijdens mijn tweede race belandde ik in de grindbak. Maar daarna kreeg ik de smaak te pakken met als gevolg toch nog een top-10 notering aan het eind van het seizoen in het algemeen klassement. Ik rijd op een geprepareerde Yamaha R1. Een machine van 175 kilogram met een motorinhoud van 1.000 CC en 205 PK op het achterwiel waarmee ik met gemak 300+ snelheden kan halen wanneer het circuit zich daarvoor leent. Momenteel beleef ik mijn beste seizoen, dat van april tot en met oktober loopt, tot dusver in mijn racecarrière. Ik heb mijn ambities bijgesteld en ga dit jaar voor een top 5 positie. Ik rijd mee in de nationale IDC-klasse, oftewel de International Dutch Championship waaraan ook buitenlandse coureurs meedoen. Acht van de twaalf races vinden in Assen plaats, de overige vier in het Duitse Oschersleben.’

De combinatie van een eigen bedrijf en het meerijden in de Superbikeklasse betekent zowel fysiek als mentaal  topsport bedrijven. Want vaak wordt op de donderdag al naar het circuit afgereisd om de hele zaak op te bouwen waarna de vrijdag gebruikt wordt om te trainen. Op zaterdag vinden de races plaats en vaak is het al laat op de avond wanneer hij moe maar voldaan thuis in Wehe op de bank neer kan ploffen. Maar dat heeft hij er graag voor over want in zijn sportieve prestaties zit nog voldoende rek. Tussen alle bedrijven door doet Johnny veel aan krachttraining maar ook het fietsen en het schaatsen helpen hem om zijn conditie te verbeteren.

Dijk & Belga

Aan Het Aanleg in Winsum wordt dus letterlijk en figuurlijk topsport bedreven en die combinatie vereist ook het een en ander op bijvoorbeeld verzekeringsgebied. En daar komt Dijk & Belga om de hoek kijken en dat al meer dan 15 jaar lang.

Johnny hierover: ‘Ik ken Silvio Belga nog uit de tijd dat hij samen met Geert Kuiper Risk Beheer onder zijn hoede had en ben met hem meegegaan toen hij samen met Wilhelm Dijk in Bedum verderging. Voor mij een logische keuze want hij heeft mij tot dusver, net als mijn motor, nog nooit teleurgesteld, haha. Ik hou van de losse en informele sfeer die er tussen ons is waarbij uiteraard ook serieuze noten gekraakt worden als het erop aankomt. We zijn met De Aanleg in de loop der jaren steeds groter geworden en daar hoort ook een uitgebreider verzekeringspakket bij natuurlijk. Daarin heeft Silvio ons prima geadviseerd. Wat goed is, moet je goed laten!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69