Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Derwin Schorren, Alleen op liefde kun je bouwen

Na mijn werkzaamheden voor de Hanzehogeschool en voor de Groninger Bodem Beweging (GBB) ben ik mijn eigen bedrijf gestart. Nieuwe Gronden is haar naam (https://nieuwegronden.com/). Het motto van Nieuwe Gronden is ‘Leefbaarheid vanuit de basis’. Daarmee bedoel ik dat wijze beslissers situaties creëren waarin het potentieel van mensen (kennis, kunde, inzicht en ervaringen) goed wordt benut. Ik ben er van overtuigd dat het in de kracht zetten van individuen en groepen bij het maken van grote beslissingen die vaak de leefbaarheid raken, leidt tot betere en beter onderbouwde besluiten.

In de net uitgekomen GBB krant (nr. 23 pagina. 10) schrijf ik over de wijze waarop we vanuit de basis kunnen werken aan de toekomst van Groningen. Hoe geven we onze provincie; ons grotere (t)huis, vorm? Ik heb het in de GBB-krant over het fundament (de waarden), het dak (een wenkende toekomst) en het framewerk (een netwerk van projecten en programma’s om van waarden naar dromen te komen). https://groninger-bodem-beweging.nl/wp-content/uploads/2023/07/GBB-krant-23_webversie.pdf

Op deze manier wordt op dit moment níet aan het (t)huis Groningen gebouwd door onze beslissers (bestuurders). Gedreven door de korte termijn, door macht, angst of risicomijding zijn zij bezig met het bouwen van een framewerk, zonder dat deze rust op een goede fundering (waarden), of dat zij is aangesloten op een mooi dak (een gedroomde toekomst). Een kleine ‘beving’ zal dit framewerk, dat geen houvast heeft aan een fundering, noch een dak, zo doen instorten.

Het kost mij als immer kritisch burger soms veel van mijn energie om hierover niet (te) cynisch te worden. Ik heb dan de neiging om bestuurders met scherpe woorden om hun oren te slaan met hun – in mijn ogen – falen als bestuurders. Als dat dreigt te gebeuren en als ik mijzelf de tijd gun om tot tien te tellen, dan ga ik in gedachten terug naar een tekst uit de Bijbel die mij greep (hoewel ik in het geheel niet Kerks of gelovig ben).

Het is een tekst waarin ons de spiegel wordt voorgehouden dat we eigenlijk alleen (en duurzaam) op liefde kunnen bouwen. Ik gun het ons dat onze schitterende provincie Groningen gebouwd wordt op de liefde van haar inwoners; te beginnen bij het fundament van ons Groninger (t)huis: onze gedeelde waarden.

Hieronder mijn vertaling van de tekst van 1 Corinthiërs 13

Vrij naar 1 Corinthiërs 13

wanneer we niet lief kunnen hebben

dan zullen we niet worden begrepen

zelfs niet wanneer we zeggen

dat we de toekomst kennen

of alle geheimen

of zeggen dat we alles weten

en bergen kunnen verzetten

zelf niet wanneer we álles

ook ons lichaam –

zouden weggeven

 

liefde is ruimdenkend

en heeft mededogen

liefde is niet afgunstig

en pronkt niet

zij is niet opgeblazen

en kwetst niemands gevoel

zij zoekt zichzelf niet

en wordt niet verbitterd

liefde wil niemand kwaad doen

 

liefde is volmaakt

zij leeft altijd voort

in tegenstelling

tot goddelijke voorstellingen

of menselijke kennis

 

toen we zelf nog kind waren

spraken

voelden

en begrepen we

als een kind

we hadden van nature de liefde lief

 

nu

als volwassenen

zoeken onze ogen ons zelf

in groezelige spiegels

en komen we

ons zelf

maar moeizaam onder ogen

 

tot het moment

dat kind en volwassenen

elkaar weer raken

en de cirkel rond wordt

 

dan weten we

nog steeds minder

dan dat kind van weleer

maar we begrijpen dan

ten volle dat

van geloof

hoop

en liefde

van deze drie

liefde het belangrijkst is

 

Derwin 13 juli 2023

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69