Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

(Marcel) Kamphuis Metaalwerken Noordwolde gaat als een speer!

Marcel, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tegenover je zit Marcel Kamphuis van de gelijknamige Metaalwerken in Noordwolde. Ik ben 45 jaar, getrouwd met Dineke en trotse vader van twee zoons van vijftien en twaalf jaar oud. Geboren in Noordwolde en sinds 2000 met veel plezier in Winsum wonend. En de rest komt ongetwijfeld in de volgende vragen aan bod.

Ooit leerde je de fijne kneepjes van het vak bij Trailerbouwer Bulthuis?

Dat kan ook haast niet anders want ik woonde destijds op de hoek en onze achtertuin grensde zowat aan het bedrijfsterrein. Dus toen ik op 15-jarige leeftijd voor het KMBO stage moest gaan lopen, zei mijn vader ‘loop maar even naar Bulthuis’. Ik had ook prima stage kunnen lopen bij mijn vader want die had destijds een kwekerij aan huis.

Maar met metaal bezig zijn, trok mij wel. Daarbij had ik al op jonge leeftijd een bepaalde handigheid. ‘Wat ik zie, kan ik ook maken!’ Ik was geen leerder dus het KMBO zou mijn eindstation worden. Naast mijn stage was ik nog één a twee dagen in de week bij Bulthuis te vinden en gaandeweg pik je heel wat op.

Je liep er stage, kon er na school direct aan het werk en Bulthuis was ook je eerste opdrachtgever?

Dat klopt helemaal. Voordat ik zzp-er werd, heb ik dus nooit voor een ander bedrijf gewerkt. Na 12 jaar in dienst te zijn geweest bij Bulthuis, besloot ik om voor mijzelf te gaan beginnen. Bulthuis huurde mij direct voor 50% in en dat was een mooie basis voor mijn verdere zelfstandige toekomst.

Want in 2005 was de tijd rijp om Kamphuis Metaalwerken op te richten?

Heel lang hoefde ik daar niet over na te denken. Ik was destijds 27 jaar en kreeg, naast het werk om, genoeg andere klussen aangeboden die ik vervolgens ’s avonds en ’s weekends afhandelde. Mijn schoonvader had een eigen boerderij waar ook altijd wel wat te doen was en hij was een van degenen die mij stimuleerde om de stap naar zelfstandigheid te zetten. Een besluit die mij heel goed is bevallen en waar ik geen seconde spijt van heb gehad. Na twee jaar kon ik mijzelf helemaal redden en bouwde ik af bij Bulthuis.

In de jaren erna groeide je gestaag door?

Dat klopt inderdaad en ik heb nooit te klagen gehad over het hoeveelheid werk zelfs zonder er zelf actief achteraan te hoeven gaan. Zelfs niet in de economische crisis. In die tijd ging Bulthuis failliet en het ontslagen personeel ging later bij andere bedrijven aan de slag. En dan werkt het als een olievlek want als ze iemand nodig hadden op ‘metaalgebied’ dan kwamen ze bij mij terecht.

Inmiddels heb ik acht personen in vaste dienst en dat bevalt prima. De meeste zijn tussen de twintig en dertig jaar en de oudste is bijna vijftig. Een mooie jonge ploeg dus waarmee ik hopelijk nog jaren vooruit kan. En naast veel oude bekende klanten, weten ook steeds meer nieuwe opdrachtgevers mij te vinden.

In 2017 deed zich een unieke kans voor, je keerde terug naar je roots?

Ik was al een van de eerste huurders van het bedrijventerrein en had een goede band met Aalf Bulthuis waarvoor ik ook wel dingen deed. En toen kwam in 2015 de vraag of ik het bedrijventerrein wel wilde overnemen. Ik kreeg zelfs twee jaar de tijd om ‘de hut’ vol te krijgen met (nieuwe) huurders. Toen dat in 2017 gelukt was, ging ook de bank akkoord met de financiering.

Je staat er vaak niet bij stil maar ik ben best wel trots op wat ik hier gerealiseerd heb. Natuurlijk, zo’n overname moet je allereerst gegund worden maar daarna moet je het wel zelf doen. Ik was nog geen veertig jaar toen ik dit bedrijfsterrein overnam en ik ben heel blij met hoe het zich verder ontwikkeld heeft.

Valt er nog wat te huren op Bedrijvencentrum De Fabriek?

Nee, we zitten bommetjevol en hebben geen vierkante meter meer vrij! Er is dan wel geen wachtlijst maar nog steeds krijg ik vragen of ik nog iets te huur heb. Die mensen moet ik dan teleurstellen. Inmiddels heb ik bijna veertig huurders. Dit zijn zowel particulieren maar ook zzp-ers en (grotere) bedrijven zoals een bouwbedrijf. Ik ben heel content met het feit dat alles vol zit want dat biedt een mooie, stabiele inkomstenbron.

Kamphuis Metaalwerken kent een rijke variatie aan opdrachten en opdrachtgevers?

Dat gaat inderdaad van de particulier tot en met de grotere bedrijven en alles wat daar tussen zit en waarbij ik blij ben met elke klant die bij ons aanklopt. Naast bedrijven als Theo Pouw en Jan Snel weten ook verschillende gemeenten en de provincie ons te vinden. Dat is ook iets wat tot tevredenheid stemt want dergelijke organisaties gaan niet zomaar met je in zee. Ook steeds meer bedrijven die op het Chemiepark in Delfzijl zitten, kloppen bij ons aan.

Soms eenmalig maar vaak leiden de contacten tot reperterende opdrachten. Ik vind het lastig in te schatten hoe groot ons klantenbestand is maar ik denk dat dit tussen de honderd en honderdvijftig zit. Ook steeds meer hoveniersbedrijven nemen contact op voor leuke cortenstaalopdrachten. We kunnen flexibel op extra orders inspringen en hebben daarbij enige mooie en grote projecten op de plank liggen.

En met Kamphuis Trailerrepair is de ondernemershattrick voltooid?

Met deze tak van sport ben ik in 2021 begonnen en ik heb hiervoor inmiddels één personeelslid vast aan het werk. Ook deze ondernemerstak wordt steeds drukker. Vlastuin in Bedum is bijvoorbeeld een van onze opdrachtgevers. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de complete revisie van een bietentrailer. En deze trailerrepair maakt mij inderdaad de eigenaar van drie bedrijven. Meer hoeft niet hoor, het gaat mooi zo.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten, wat is dan het antwoord?

Kijk, je hebt altijd wel eens te maken met een tegenslag maar het is ook een uitdaging om daar mee te dealen. Nee, ik heb hem nooit geknepen. Niet tijdens de economische crisis en ook niet toen de grondstofprijzen de lucht in schoten. Deze zijn inmiddels gestabiliseerd maar nog steeds aan de hoge kant. Daar zal vast op korte termijn geen verandering in komen.

Het hoogtepunt is toch wel de aankoop van dit bedrijventerrein geweest, in de breedste zin van het woord qua ondernemerschap wat er bij komt kijken. Ik kan hierbij genieten van zowel geslaagde kleine opdrachten als grotere projecten.

Nog mooie werkanekdotes?

Als jij straks wegrijdt van het terrein dan schiet mij vast wel wat te binnen. Voor nu moet ik het antwoord even schuldig blijven…..

Nog tijd voor hobby’s?

Mijn zoons zitten zowel op karten als op voetbal bij vv Winsum en ik ga altijd mee om te kijken. Hoewel ik leider ben van het jeugdteam van mijn oudste zoon, slokt de kartsport de meeste tijd op. Daarvoor ben ik niet alleen in de weekenden maar ook vaak wel twee a drie avonden per week druk mee. Maar dat doet niets hoor, het is immers hobby. Daarbij kan ik slecht stilzitten, ik moet wat om handen hebben. Tot voor kort voetbalde ik zelf ook nog maar mijn ‘verrotte’ knieën maakten daar een eind aan vorig jaar.

Waar staat Marcel Kamphuis met Kamphuis Metaalwerken over 10 jaar?

Dat vind ik een gevaarlijke vraag want daar kun je altijd op afgerekend worden. Zoals eerder aangegeven hoef ik niet nog groter te worden qua hoeveelheid werk. En we zullen tegen die tijd ook zeker nog op dit bedrijventerrein zitten. Het voordeel hiervan is dat ik alles zie en meekrijg en daar vervolgens ook adequaat op in kan grijpen als het moet.

Maar wie weet hoe de vlag er over tien jaar bijhangt? Je moet kansen grijpen als ze zich aandienen, heb ik wel eens gezegd. Tien jaar geleden had ik bijvoorbeeld absoluut niet kunnen bevroeden dat ik nu de eigenaar ben van dit bedrijventerrein.

Wil je verder nog iets kwijt?

Dat ik blij ben met mijn personeelsbestand dat zich altijd voor 100% inzet. Dat mag zeker wel even extra benadrukt worden. En prima wanneer je eindigt met linkjes naar mijn website (www.kamphuis-metaalwerken.nl) en Facebook (https://www.facebook.com/profile.php?id=100057714925221). Leuk om even weer bijgepraat te hebben en succes met de uitwerking. Je hebt met een tevreden ondernemer en mens gepraat!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69