Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Reitze ten Cate stort zich vol energie op Groepsaccommodatie De Energiek in Wehe-den Hoorn!

Reitze, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Reitze ten Cate is de naam en ik ben vijftig jaar jong. Onlangs vierden Froukje (43) en ik ons 12,5-jarig huwelijksjubileum. We hebben twee dochters van 13 en 5 jaar oud. Ik ben in Amsterdam geboren, heb in Dordrecht, Soest en Baarn gewoond en studies gevolgd in Leiden (rechten) en Leeuwarden (hotelschool). Het langst, 21 jaar, heb ik in Den Haag gewoond. Begin 2021 zijn we in Wehe-den Hoorn neergestreken, waar we nu al 2,5 jaar met heel veel plezier wonen.

In vorige werklevens heb je van alles gedaan?

Tijdens mijn rechtenstudie kwam ik er achter dat dit het in elk geval niet voor mij was. In Leeuwarden heb ik de opleiding Hotelmanagementschool gevolgd. Een algemene managementopleiding, vanuit het perspectief van de horeca. Ik kwam er toen achter dat een baan met een vaste plek, zoals een hotel of restaurant, niet voor mij was weggelegd. Verschillende opdrachtgevers op verschillende locaties met elke keer andere mensen om mij heen, dat paste destijds het beste.

Mijn allereerste baan was die van gastheer bij Nationale Nederlanden. Daar stond ik dan in smoking en handschoentjes aan om lunches te serveren. In Den Haag kwam ik in de partycatering terecht en daar voelde ik mij als een vis in het water. Al mijn vroegere werkgevers bestaan niet meer maar Albron Creations Home & Event Cooking was misschien wel de bekendste. Bij eerdere bazen heb ik mooie evenementen mogen draaien. In de Rai en Arena bijvoorbeeld maar ook tijdens de Nijmeegse Vierdaagse en het tennistoernooi in Scheveningen en twee jaar in de Keukenhof.

In 2014 werd ik directeur/eigenaar van Orange5 Catering & Events. Ik werkte hierbij samen met een restaurant die biologische en lokale maaltijden bereidde waar ik op locatie de finishing touch aan mocht brengen alvorens de gerechten uit te serveren. Een geweldige tijd met mooie opdrachtgevers zoals de gemeente Den Haag, de provincie Zuid-Holland maar ook voor het Europees Parlement en zelfs voor het Koninklijk Huis. Maar toen kwam corona.

Vanuit Den Haag naar het Groningse land is best wel een overstap?

Ik had tijdens de beginmaanden van die coronaperiode direct wel in de gaten dat het nooit meer zo zou worden als vroeger. Daarbij braken de lange en onregelmatige dagen mij op den duur op. Het was tijd voor iets anders. Mijn twee werknemers vonden elders onderdak en Froukje en ik gingen op zoek naar een nieuwe woonplek. Dat moest in elk geval in het noorden zijn. Ik kende door mijn studie vooral de provincie Friesland. Zo ben ik bijvoorbeeld in mijn jeugdjaren bijna twintig keer op Schiermonnikoog geweest.

De stad Groningen deed ik ook wel aan maar in de ommelanden was ik nog nooit geweest. Toen we het gebied binnenreden, waren we eigenlijk allebei direct verkocht. Er kwam een rust over ons en we genoten van het uitzicht en de ruimte om ons heen. We waren op zoek naar een camping of B & B en stuitten tijdens onze zoektocht op een boerderijtje in Westernieland. Toen we de makelaar onze plannen uitlegden, tipte hij ons over een locatie even verderop die in de stille verkoop stond. Deze locatie zou veel geschikter zijn voor onze plannen…..

Hoe is groepsaccommodatie De Energiek op jullie pad gekomen?

En dat bleek dus groepsaccommodatie De Energiek in Wehe-den Hoorn te zijn. We waren direct enthousiast. Maar de dag was bijna ten einde en we zijn eerst teruggereden naar Den Haag. Daar hebben we vervolgens donderdagmorgen contact gelegd met de makelaar en we zijn vrijdags teruggereden om contact te leggen met de toenmalige eigenaars en om de omgeving verder te verkennen.

Daarna volgde vier maanden lang een stressvolle tijd. Toen pas kwam er vanuit de gemeente de mededeling dat er geen horecabestemming op De Energiek lag en dat maakte de financiering van onze plannen een stuk makkelijker. Eind augustus 2020 is de aankoop in gang gezet en in januari 2021 werden wij de nieuwe eigenaars van groepsaccommodatie De Energiek in Wehe-den Hoorn.

Het pand kent een enorme historie?

Ik heb nog niet de tijd gehad om helemaal de historie in te duiken maar het pand stamt uit 1831 en was destijds een van de weinige (grote) woningen in deze contreien. De familie Halsema heeft hier heel lang gewoond en had aan de overkant allerlei kweekkassen. Zoon Bennie was in 1988 de grondlegger van de groepsaccommodatie en sinds die tijd zijn wij de vierde eigenaars.

Ik ben van plan om hier nog heel lang te wonen ondanks dat ik mijn werk nu op één en dezelfde locatie heb. De onrust van vroeger is verdwenen, ik ben hier tot rust gekomen. Maar ik heb nog plannen genoeg hoor. Bijvoorbeeld voor de bouw van twee chalets aan de waterkant hiertegenover. Voor meer informatie over het pand, even op dit linkje drukken: https://www.de-energiek.nl/de-energiek/geschiedenis-van-de-energiek/. 

We zijn nu 2,5 jaar verder, tijd voor een evaluatie?

Zelf heb ik geen moment spijt gehad van de overstap. Voor mijn vrouw was het wat lastiger want zij werkt voor de KPN in Amersfoort en dat is per keer toch een uurtje of vijf reizen. Maar door daar meerdere dagen achterelkaar te werken en dan te overnachten in een B & B in bijvoorbeeld Amersfoort is het prima te doen. Mijn jongste dochter was te klein om de verhuizing goed te beseffen en de oudste is in het begin boos op ons geweest maar heeft inmiddels haar draai op school (in Warffum) en op voetbal (in Eenrum) helemaal gevonden.

Ook zakelijk gezien ben ik dik tevreden. Half maart dit jaar kwamen de eerste gasten langs en we zitten ’s weekends tot half november bijna helemaal volgeboekt. Veel familieboekingen, opa en oma met kinderen en kleinkinderen, maar ook vriendengroepen met hun kroost komen langs. En daarbij internationale gezelschappen. Zo hadden we vorig jaar een gezelschap uit Amerika en dat beviel zo goed dat ze volgend jaar weer komen.

Daarnaast heeft de zakelijke markt ons inmiddels ook ontdekt en hebben we al menig managementteam mogen ontvangen. Voor dit soort teams biedt onze locatie alles wat men nodig heeft: rust, ruimte en de mogelijkheid om te ontspannen.

In en om de groepsaccommodatie is van alles te doen?

Achter de accommodatie hebben we een grote tuin waarin men kan volleyballen, badmintonnen en tafeltennissen. Ook staat er een grote trampoline. En hiervoor verhuren we kano’s voor €10,- per dag. Binnen kan er gedart, gesjoeld en getafelvoetbald worden en er is een kast vol met spelletjes. Vertier genoeg dus en dan zijn er nog allerlei uitstapjes in de omgeving mogelijk natuurlijk.

In de huurovereenkomst zijn tal van tips opgenomen. Waddenfun bijvoorbeeld maar ook DoeZoo, het Theehuis in Houwerzijl, het Openluchtmuseum in Warffum en de zeehondjes in Pieterburen. In Eenrum is een kaarsenmaker, je kunt een bootje huren bij de Hoornstertil in Wehe of fietsen huren bij Guikema in Ezinge; deze worden gebracht en weer opgehaald. Vanaf Lauwersoog vaart natuurlijk de boot naar Schiermonnikoog. En zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan.

Jullie gasten komen uit heel Nederland?

Uit alle windstreken van Nederland inderdaad. Maar ook uit de provincie zelf gelukkig. Zo zitten er nu een dikke twintig leerlingen uit groep acht van een basisschool in Uithuizen. Maar we krijgen ook veel bezoekers vanuit Duitse stichtingen. En het Rode Kruis in Luxemburg huurt de accommodatie in de zomer altijd voor een maand om hier ruim twintig kinderen onder te brengen.

De reacties zijn gelukkig altijd positief. Wanneer ze hier voor een weekend zitten, ervaren ze dit vaak als te kort. Men geniet van de mooie omgeving en geven aan nooit geweten te hebben dat er hier in de buurt zo veel te zien en te beleven valt. Met een gemiddeld cijfer van 9,4 over de afgelopen twee jaar hebben we qua recensies niets te klagen.

Jullie zetten vol in op duurzaamheid?

Dat klopt helemaal en dat begint natuurlijk met energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, heatpipes en het plaatsen van HR++-glas. Binnenkort worden er spouwmuren geplaatst en ooit hopen we het dak te kunnen vervangen. We maken onze gasten bewust van hun energiegebruik en door de gas- en elektriciteitrekening los te koppelen van de huur, lukt dat aardig. In 2021 verbruikten we 6.500 m3 gas maar dat had ook met een grondige verbouwing en strenge winter te maken. Vorig jaar zaten we op 3.700 en dit jaar gaan we voor 2.000 m3 gasverbruik.

Door deel te nemen aan het Koploperproject, ondersteund door de Provincie Groningen en de gemeente Het Hogeland, is er een nulmeting gemaakt van ons bedrijf met daarna allerlei tips en trucs en regelmatig onderling overleg met de acht overige ondernemers die meedoen. Dit werpt zijn vruchten af.

Zo doen wij door ons zaaibeleid van bloemenmengsel voor het huis aan de uitbreiding van biodiversiteit en we geven bijvoorbeeld onze kanoërs en wandelaars grijpers mee zodat ze onderweg vuil op kunnen ruimen. Ook ben ik ambassadeur geworden van Werelderfgoed Waddenzee. Voor nog meer informatie over dit onderwerp, even op deze link klikken: https://www.de-energiek.nl/duurzaamheid/.

Wat zijn je werkhoogte- en dieptepunten tot dusver?

Ik ben allereerst trots op wat ik met de partycatering in Den Haag heb neergezet. Wanneer je de catering op het Ridderhof, in het Vredespaleis en voor de Koninklijke familie mag verzorgen dan doe je toch iets goed. Maar de onregelmatigheid in de werktijden hakte er wel stevig in.

De coronaperiode had een dieptepunt kunnen zijn ware het niet dat dit ons hier gebracht heeft. Binnen een maand was die beslissing genomen. Ik voel me nu soms net een pensionado want ik ben alle dagen thuis en kan van hieruit alles regelen.

Heb je nog mooie Energiek-anekdotes?

Kijk, dat je alle dagen met blije mensen om je heen mag werken die je ook nog met een positief gevoel naar bijvoorbeeld het westen van het land terug mag sturen is al iets geweldigs natuurlijk. De vorige eigenaar gaf mij echter als tip mee om geen studenten- en sportverenigingen toe te laten. Daar ik zelf vroeger onderdeel uitmaakte van een studentenvereniging wilde ik dit toch wel eens uitproberen.

En zo zijn hier vorig jaar zo’n vier a vijf van dergelijke groepen geweest. Allemaal met de beste intenties maar elke keer ging het qua (geluids)overlast mis. Ondanks dat ik van te voren nadrukkelijk waarschuwde voor het niet meenemen van grote muziekinstallaties, duurde het vaak maar even of daar ging de volumeknop weer omhoog met alle gevolgen en klachten van dien.

Vaak moesten we deze jongelui eerst om 00.00 uur uit de vaart halen om vervolgens om 03.00 in te moeten grijpen omdat de muziek wederom keihard aanstond. Ik heb het geprobeerd maar ben er toch maar mee gestopt. Ook om verdere imagoschade in de omgeving te voorkomen.

Nog tijd voor hobby’s?

De sociale contacten die we in het westen hadden opgebouwd, zijn er wat bij ingeschoten. In de minst drukke periode, van begin december tot eind februari, proberen we de schade in te halen. Gelukkig is dit werk mijn hobby. Hoewel de agenda vol zit, kost het mij weinig energie. Verder mag ik graag golfen en ook tuinieren is een hobby van mij geworden. En ik hoop hier op termijn in de omgeving een rugbyclub op te kunnen starten.

Waar staat Reitze ten Cate met De Energiek over 10 jaar?

Mijn doel is om in 2030 helemaal van het gas af te zijn. Daarbij hoop ik dat we binnen drie jaar de twee chalets hiervoor hebben kunnen realiseren. Daarna gaan we voor een warmtepomp en nog meer zonnepanelen. En voor laadpalen op de parkeerplekken hier voor het pand. Verder zien we wel wat er op ons pad komt. Misschien hebben we tegen die tijd wel fluisterbootjes.

Wil je verder nog iets kwijt?

Vrijdag a.s. mag ik voor de vierde keer een presentatie verzorgen over het Koploperproject in ‘t Wieshoes in Warffum. Dit keer aan een groep jonge socialisten uit Winsum. Ik vind het leuk om de hier opgedane kennis met die mensen te delen en ze te enthousiasmeren qua duurzaamheid. Dat hoeft niet altijd in grote maatregelen te zitten. Meer weten over het Koploperproject? Klik dan even op dit linkje: https://www.youtube.com/watch?v=f6Z8e39CHxU.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69