Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XIX

Hoe is het in het crisiscentrum in Winsum Wieb?!

Als altijd hectisch Bert! Ik zal je even bijpraten over zorgelijke ontwikkelingen. De instroom van voedselproducten, vanaf de lokale supermarkten, is namelijk fors afgenomen. Ik schat de afname op maar liefst 70%. Daar staat tegenover dat het aantal klanten van onze Voedselbank fors is toegenomen. Waren dat er tijdens de coronaperiode nog 120 gezinnen, de laatste maanden is dat, mede door de energiecrisis, opgelopen naar 165. Een toename van 45 gezinnen dus. Of nog beter gezegd: 135 monden.

Honderdvijfendertig monden extra te vullen tegenover een voedselafname van 70%. Ga er maar aan staan. Wij zien onze opgebouwde voedselvoorraad dan ook zienderogen slinken. Waar eerder de voorraad opgestapeld stond tot aan het plafond, kunnen wij nu door het magazijn heen kijken.

Maar jullie gaan vast niet bij de lege schappen neerzitten toch?

Zeker niet Bert. En om toch aan voldoende voedsel te komen, zijn we druk doende met allerlei inzamelingen. Sommige kerkgenootschappen zamelen wekelijks in voor de voedselbank. Ook zijn er scholen die voor de voedselbank eten binnenhalen. In Uithuizen organiseert bijvoorbeeld de PKN-gemeente maandelijks, in steeds meer straten, een inzamelactie. Inmiddels neemt een dertigtal straten deel aan deze actie. Elke maand wordt er door hen pakweg voor €2000,- aan voedsel naar de voedselbank gestuurd.

Een geweldige actie natuurlijk dat navolging verdient! Op dit moment ben ik dan ook met een tweetal kerken, elders in onze gemeente, in gesprek om ook maandelijks zo’n stratenactie te houden. Eens kijken of we dit ook daar van de grond kunnen krijgen. En niet alleen kerken zijn actief hoor. Zo wist voetbalclub sv Bedum haar leden te motiveren om voor ons in actie te komen en met succes. Zij haalden maar liefst 10 kratten, met een waarde van €500,-, aan voedselproducten binnen. En onlangs is in Winsum CBS de Piramiden aan een inzamelactie begonnen.

En jullie blikken nu al vooruit naar de winterperiode toch?

Om aankomend winter over voldoende groenten te beschikken, heb ik in de plaatselijke kranten een artikel laten plaatsen waarin opgeroepen wordt prei, spruiten en boerenkool te verbouwen voor de voedselbank. Gedurende de zomermaanden krijgen wij meestal wel voldoende groenten binnen, maar juist in de wintermaanden hebben we regelmatig behoorlijke tekorten

Waarom juist deze groenten verbouwen? Prei, spruiten en boerenkool zijn eenvoudige groenten om te onderhouden want zodra die een hoogte van meer dan 10 cm bereiken, overstijgen zij de lengte van de meeste onkruiden en behoeft er niet meer te worden geschoffeld. Er zit dus weinig werk in voor de hobbykweker.

En die vermaledijde koffie wordt ook steeds duurder? 

Dat klopt helemaal. Ik snap steeds beter waar de term ‘het zwarte goud’ vandaan komt. Dat Voedselbank het Hogeland koffiepunten van Douwe Egberts spaart, is zo langzamerhand overal bekend. In 2022 werden er maar liefst 1,34 miljoen punten gespaard. Voor dit aantal punten kregen wij van DE ruim 2.200 pakken koffie van 250 gram.

Aangezien de koffie recentelijk flink in prijs is gestegen zullen we meer punten moeten binnenhalen dan bovenstaand aantal om weer op 2.200 pakken koffie uit te komen. Inmiddels staat de teller gelukkig alweer op 540.000 punten. Het streven voor heel 2023 is overigens 1.400.000 DE-punten. We zijn op de goede weg!

Heb je nog een slotakkoord?

Zoals ook in eerdere edities aangegeven blijft het keihard werken voor ons als vrijwilligers om iedereen te kunnen bedienen. Maar door initiatieven zoals hierboven beschreven is de daarvoor benodigde energie ruimschoots aanwezig. Samen staan we sterk. Blijf een beetje om elkaar denken. Ik zal proberen om voor de zomer nog even weer contact met je te zoeken voor een nieuwe update! Tot horens en schrijvens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69