Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jack Suiveer, Heimwee naar de 4e Klasse C, de laatste

De afgelopen jaren mocht ik via deze website terugblikken op de prachtige voetbaljaren 80, waarin de 4e Klasse C bestond uit bijna allemaal ploegen uit de regio. Met elke week meerdere derby’s. Alhoewel ik meer van het vooruit kijken ben, was het ontzettend leuk om terug te kijken naar deze mooie periode.

In deze laatste versie van Heimwee naar de 4e Klasse C haal ik nog een aantal zaken uit vorige bijdragen terug, noem namen van spelers en trainers die voorbij kwamen in mijn eerdere bijdragen en benoem ik nog een paar voor mij belangrijke mensen uit die tijd.

Het niveau

Destijds was het een hele andere periode in de voetbalpiramide. Een Tweede en Derde Divisie bestonden nog niet en er was op zaterdag geen Hoofdklasse. Het amateurvoetbal begon op zaterdag bij de 1e Klasse. De 4e Klasse C van eind jaren 80 en begin jaren 90 is naar mij mening redelijk te vergelijken met de huidige 2e klasse zaterdag.

Spelers

In de vorige columns passeerden diverse spelers de revue. Hierbij een greep uit de verschillende namen die in de columns naar voren kwamen: Jan-Jaap Zijlstra, Peter Berend Slager, Arjan Brondijk, Harry Schaaphok, Gerrie Laning, Gerrie de Groot, Harke Rutgers, Antonio Hensen, Pieter Smit, Hans Boer, Willem Koopman, Gert-Jan Hageman, Menko Swieringa, Bert Roozeboom, André Swieringa, Onne Danhof en Dirk-Jan Elema.

Maar ook de namen van Hans Vos, Dick Bus, Anno Wassing, Harry Westra, Rudi Medema, Jan Ekens, Martin Jurna, Freek Bloema, Fokko Dijkstra, Eddy Schollema, Peter Schollema, Rini Jurna, Johnny Stoppels, Hans Tolhuizen en Rienko Mulder, Ed Buys, Wim de Vries, Dick Oosterhuis, Rob de Blois, Tiemen van der Laan, Arend Groenwold, Bram van Dam, Henk Medema, Jan de Jonge, Jan Bijman, Frans de Jonge, Koos Knoop, Joan Sibma, René Bloema en Wim van Zanten kwamen voorbij.

Trainers

In de huidige tijd lijkt het mij minder leuk om trainer te zijn. De mentaliteit van spelers is veranderd en dat zie je terug in het aantal trainers dat opstapt of wordt ontslagen. Vaak naar aanleiding van verschil van inzicht met een spelersgroep. Toen ik voetbalde was het heel gemakkelijk: wil je als speler niet? Prima, dan ga je lekker naar een lager team want er staat wel een ander klaar die wel wil.

In de 4e Klasse C waren een aantal bekende, goede en legendarische trainers destijds. Hier een aantal namen: Geert Noeken, Wim Veldhuizen, Herman Vreeburg, Theo Warnders, Jan Idema, Jos Jansen op de Haar, Hans van Zandvliet, Klaas Adolfs, Jan Postma, Piet Klaver, Zoltan Mraz, Henk Oldenhof, Rob Schuyl, Rio Zoutman, Johnny Veenstra, Nanno Kanenborg en Harrie Beks.

Gouden krachten

In mijn vorige columns heb ik te weinig aandacht geschonken aan drie mensen die rondom een team ontzettend belangrijk en waardevol waren. Dat wil ik nu graag nog even rechtzetten. In de eerste plaats waren dat de leiders Krien Kuper en Luit Timmer. Krien Kuper was mijn leider bij vv Noordwolde en Luit Timmer bij vv Stedum. Beide ontzettend lieve mensen die zich volledig wegcijferden voor het team en nooit op de voorgrond traden.

Betrouwbaar en ontzettend geschikt voor de functie als leider. Zowel bij Noordwolde (op mijn 18e) als bij Stedum (op mijn 22e) kwam ik op jonge leeftijd binnen en beide leiders lieten je direct op je gemak voelen. Dat zal ik nooit vergeten. Zij zorgden er mede voor dat de sfeer in de groep goed was, wat uiteindelijk ook resulteerde in sportiever successen (Noordwolde kampioen en Stedum periodekampioen).

Een andere persoon die belangrijk was in de groep was grensrechter Cor Boer bij CVVB. Een gouden vent met een goed hart. Mooie humor en iedere wedstrijd weer aanwezig om te vlaggen. Als we elkaar nu tegenkomen dan hebben we het bijna altijd over onze samenwerking destijds: ik maakte een stapje, deed mijn arm omhoog en Cor vlagde voor buitenspel. Uiteraard terecht en eerlijk….😊. Krien, Luit en Cor maken het terugkijken op deze voetbalperiode extra leuk.

Tot slot

Was vroeger alles beter? Dat weet ik niet. Wel was het anders. VIBOA, CVVB en De Pelikanen zijn er niet meer, wij speelden destijds geen enkele officiële wedstrijd op kunstgras (gelukkig niet!) en er was in die periode veel meer publiek bij de wedstrijden. Je kende elkaar als spelers goed door het uitgaansleven, maar ook door bijvoorbeeld het McDonalds Regioteam.

Ook heb ik het gevoel dat het niveau bij de teams een stuk hoger lag. Ieder team beschikte over meerdere goede spelers die hogerop konden maar dat niet deden vanwege hun binding met het dorp en de club.

Het was een prachtige tijd waarin je het allemaal heel belangrijk vond als je er middenin zat. Nu ik er op terugkijk denk ik weleens: “Waar maakte je je zo druk om?”. Maar dat is ook de aard van het beestje: als je iets doet, moet je het goed doen met volledige inzet en dat zit er nog steeds in.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69