Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Patrick Schipper, al bijna een kwart eeuw werkzaam bij Bosch Car Service Schipper Roodeschool

Als je bijna een kwart eeuw bij een en dezelfde baas werkt dan behoor je inmiddels tot het interieur toch? Patrick Schipper kan met recht zeggen dat hij het langst in dienst is bij Bosch Car Service Schipper Roodeschool want dit jaar is het 24 jaar geleden dat hij zijn contract ondertekende. En een Schipper werkzaam bij Autobedrijf Schipper, is daar een connectie?

‘Ik ben een achterneef van de Schipper die met het bedrijf begonnen is. Wat niet inhoudt dat ik een voorkeurspositie had in het begin. En dat heb ik ook direct gezegd. Dat ze me net zo moesten behandelen als ieder ander die hier werkte.’ En dat heeft zijn vruchten afgeworpen want Patrick tuft nog steeds vijf dagen per week met veel plezier naar zijn werk…..

Een korte voorstelronde

‘Ik heb in mijn jonge jaren wel wat omzwervingen gemaakt. Ik ben in 1980 geboren in Appingedam, opgegroeid in Zeerijp en ik heb daarna ook nog enige jaren in Westeremden gewoond. Daar voetbalde ik tot het begin van de senioren bij De Fivel. Knieproblemen maakten een eind aan mijn carrière, een familiekwaaltje. Daar hoefde ik niet heel lang over te treuren want samen met mijn kameraad Rudy was en ben ik een echte hobby-DJ. Wekelijks trokken we er op uit met onze DJ-set en we zijn nog steeds te boeken voor feesten en partijen. Ook in jeugdsoos Action in Zeerijp traden we regelmatig op’.

Die wilde haren is hij inmiddels kwijt. Wel was hij nog actief binnen de schietvereniging, de reddingsbrigade en nu bij de EHBO. Maar het vaderschap slokt inmiddels de nodige tijd op. Samen met zijn vrouw Charleen heeft hij twee zoons van vijf en elf jaar oud.

‘De oudste is een stuk slimmer dan zijn vader en gaat naar het VWO+ in Delfzijl. Die zal ongetwijfeld iets in de computerwereld gaan doen. Daarbij voetbalt hij bij Farmsum en daar ben ik ook nog een tijdje jeugdleider geweest. Af en toe spring ik nog bij. Charleen werkt als applicatiebeheerder in het Martiniziekenhuis op de nierafdeling en heeft daarbij in onze huidige woonplaats Delfzijl als medebeheerder samen met haar compagnon een ‘stukje’ winkel in de ‘concept-store’. Op 1 april jl. waren we 12,5 jaar getrouwd, we kunnen het dus prima met elkaar vinden.

De introductie bij Autobedrijf Schipper

De vader van Patrick was vroeger jarenlang agrarisch medewerker. Met als gevolg dat Patrick op zijn negende al op de trekker reed. De liefde voor dit voertuig is nooit verdwenen met een blauwe Ford als absolute favoriet. Hij kon best wel naar de HAVO, zo zeiden ze op de lagere school, maar Patrick wilde iets met zijn handen gaan doen en zijn vader begreep die keuze als geen ander. Op de LTS koos hij voor de techniek en op de KMBO haalde hij vervolgens in twee jaar tijd zijn 2e en 1e monteurdiploma en later voegde hij er nog een APK-keurmeesterdiploma aan toe.

Patrick hierover: ‘Ik moest tijdens de opleiding op zoek naar een stageplek en vond die eerst in Groningen. Maar daar voelde ik mij absoluut niet thuis en dat heb ik daar ook aangegeven. Gelukkig kon ik een paar jaar later qua stage bij Schipper in Roodeschool terecht. Dat beviel direct een stuk beter. Ik kon er ook tijdens de schoolvakanties aan het werk en tijdens de overige vrije uurtjes. In 1999 tekende ik er vervolgens een vast contract.’

Het gaat Patrick prima naar de zin. Hij heeft het bedrijf zien groeien en ook de naamswisseling naar Bosch Car Service Schipper meegemaakt. En het is een stuk drukker geworden in de loop der jaren. Maar mechanische klussen zijn en blijven favoriet, dat gaat hem makkelijker af dan werkzaamheden aan een elektrische auto.

‘De harde techniek aan benzine- of dieselauto’s, dat ligt mij het beste. Een distributieriem vervangen of cilinderkoppen repareren bijvoorbeeld, laat mij maar mooi dat soort dingen doen op de brug. Jongere collega’s hebben meer met elektrische auto’s en zo kunnen we mooi van elkaar leren. Ik vind het sowieso leuk om mijn vakkennis over te brengen op een jongere generatie. Al merk je wel dat de jeugd veel minder aan het sleutelen is als wij vroeger. Maar zij pikken op digitaal gebied dingen veel sneller op.’

Met zijn collega’s en baas Jan kan hij prima opschieten waarbij hij het waardeert dat Jan af en toe nog wel even meehelpt in de garage. Maar hij wordt dan wel vaak ‘gestoord’ door een telefoontje of een klant of leverancier die langskomt. ‘Hij liever dan ik, laat mij maar mooi aan deze kant van het bedrijf. Met mijn handen bezig zijn bevalt mij veel beter dan al dat regelwerk!’

De toekomst

Het sleutelen zit Patrick in het bloed. Vijf jaar lang kon hij zich thuis helemaal uitleven op een oude Amerikaan, zo’n oude V8. Hij sluit niet uit dat er ooit een opvolger hiervoor komt. Of een oude blauwe trekker natuurlijk, daarbij een Ford bedoelend. Chauffeur worden op zo’n trekker is de enige baan waarvoor hij die in Roodeschool eventueel in zou willen ruilen. Jan Lijnema kan wat dat betreft rustig zijn want aan het sleutelwerk bij Schipper komt wat Patrick betreft nog lang geen eind. ‘Als ik moar aan dai kant van deur mag werk’n in waarkploats want doar voul ik mie het beste toes!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69