Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anno Bulthuis heeft zijn brandweerpensioeninvulling al klaar met Bulthuis Opleidingen BHV en Blusmiddelen in Bedum!

Silvio Belga en Wilhelm Dijk van Dijk & Belga Bedum komen regelmatig bij klanten over de vloer die ze op prachtige verhalen trakteren. ‘Daar moeten we wat mee doen’, zeiden ze tegen elkaar in de auto na weer bijzondere anekdotes aangehoord te hebben. Zo werd de reeks ‘Klantverhalen’ in januari 2021 geboren.

Voor de tweede editie van dit jaar bracht Wilhelm mij in contact met een oud-Middelstumer die zijn weg helemaal gevonden heeft in Bedum. Anno Bulthuis is nu nog twee keer 24 uur per week actief als brandweerman in de stad Groningen. Maar over twee jaar kan hij met pensioen. Bang om zich te vervelen, is hij absoluut niet. Want vanuit een mooi bedrijfspand aan de Industrieweg kan hij zich helemaal uitleven met Anno Bulthuis Opleidingen BHV en Blusmiddelen!

Een korte voorstelronde…

Anno: ‘Jaaaaa, wat vertel je in een korte voorstelronde terwijl je doorgaans een spraakwaterval bent?! Dat ik 56 jaar ben bijvoorbeeld en getrouwd met Gea die alle dagen druk in de weer is met onze onderneming BHV-store. Want we zijn ook een totaalleverancier op het gebied van veiligheid en risicobeheersing (www.bhvstore.nl). Ik ben geboren in Westeremden, opgegroeid in Middelstum en nu al weer bijna 35 jaar in Bedum wonend.’

‘En wat zeker vermeld moet worden is dat ik de trotse vader ben van twee kinderen. Hester is 27 jaar en Mark 25. Ze zijn inmiddels beiden het huis uit maar wonen hier vlakbij in Bedum. Voetbal is mijn passie en FC Groningen mijn club. Vroeger werkte ik voor Houthandel Vries in Groningen. Maar ik heb mij middels de brandweer en mijn eigen zaak volledig gericht op de veiligheid en de opleidingen. Niet slecht hé, voor iemand met alleen een LTS-diploma op zak?!’

Hoe het zo gekomen is….

Hoe ontstaat zo’n veiligheidsfocus eigenlijk? In zijn jonge jaren vond Anno het al heel interessant om regelmatig rond te neuzen bij de brandweerkazerne in Middelstum. Brandweerman worden leek hem wel wat maar vroeger mocht je als brildragende niet bij de brandweer. Toen deze regel afgeschaft werd, was hij er in 1999 als de kippen bij om zich aan te melden bij de vrijwillige brandweer in Bedum.

Toen hij vervolgens hoorde dat ze bij de brandweer in Groningen zes vacatures hadden voor de functie van brandweerman was een vervolgstap in de vorm van een sollicitatiebrief snel geschreven. En uit 300 sollicitanten werd hij uiteindelijk één van de uitverkorenen.

En zo werkt hij dus al bijna 23 jaar bij de brandweer in Groningen en zat er zeker niet stil. “Wanneer er geen uitrukken zijn dan heb je tijd over. En die tijd heb ik gebruikt om de nodige papieren te halen. Zo was ik binnen anderhalf jaar hoofd brandwacht, iets wat bij de vrijwillige brandweer zeven jaar zou hebben geduurd. En ik was druk bezig om de organisatie naar een hoger peil te brengen. Die instelling viel op bij de mensen. Hierdoor kreeg ik de mogelijkheid om mij door te ontwikkelen naar instructeur.”

“En die kans heb ik met beide handen aangegrepen. BHV-cursussen waren in die tijd na de rampen in Volendam, Enschede en Schiphol volop in ontwikkeling. Ik werd benaderd om een BHV cursus bij de NS te organiseren en van het een kwam het ander. Ik werd steeds vaker gevraagd door bedrijven en in 2004 leidde dit tot de oprichting van mijn eigen onderneming, op internet te vinden via www.annobulthuis.nl. Hiermee had ik het van maart tot juni en van september tot november lekker druk. Tijdens de zomer- en winterperiode werd dit minder en zo kwam de verkoop van blusmiddelen erbij.”

Anno en Gea zijn tegenwoordig op meerdere locaties in Bedum actief. Ook op het bedrijventerrein aan de Verbindingsweg in Bedum worden de binnengekomen bestellingen verwerkt. Denk hierbij aan AED’s, reanimatiepoppen, BHV- en EHBO materialen, pictogrammen en brandveiligheidmateriaal. Anno heeft daar een loods gehuurd waar hij het materiaal opslaat die hij voor het geven van BHV-cursussen nodig heeft.

Maar het werd nog mooier. Want sinds 2021 heeft hij aan de Industrieweg 7, daar waar vroeger de HIAB zat, een eigen oefenruimte voor BHV én brandweer. Inclusief twee leslokalen en vier oefenruimtes waar de special effects niet geschuwd worden. Met geluid, licht, vlameffecten en rookmachines kan er op allerlei manieren en onder verschillende omstandigheden geoefend worden.

Anno: ’Inmiddels is dit gebouw ontdekt door tal van bedrijven maar ook de plaatselijke EHBO- en lotusvereniging maakt gebruik van de voorzieningen. Dat gebeurde eerder in het Trefcentrum waar ik zelf ook regelmatig gebruik van maakte voor het geven van trainingen. Maar toen die dicht ging moesten we op zoek naar iets anders. Jack Mourits tipte mij toen dat ik wel van dit pand gebruik kon maken. Een mooie grote ruimte waar we prima door kunnen groeien. Zo ben ik altijd op zoek naar items waardoor ik de oefenruimtes bijvoorbeeld om kan turnen tot een laboratorium, school of fabriek. Dat vergt creatief denken maar daardoor kan ik meer variatie aanbrengen in de oefeningen. En ook hier heb ik een opslagruimte net zoals aan de Verbindingsweg.’

Anno moet nog twee jaar tot zijn pensionering bij de brandweer in Groningen. Hij ziet er naar uit. Want hij heeft alles wel meegemaakt op brandgebied en is daarbij vaak tijdens weekenden en feestdagen in de weer. ‘Een collega van mij zei destijds toen hij met pensioen ging dat hij letterlijk en figuurlijk uitgeblust was. Ik kan mij daar wel in vinden. Maar van verveling daarna zal geen sprake zijn want dan kan ik mij helemaal richten op Anno Bulthuis Opleidingen BHV en blusmiddelen! En we werken nog steeds aan verbeterpunten. Rond de zomer willen we hier bijvoorbeeld een airco aanbrengen. Daarbij hebben we onlangs een chalet gekocht in Eernewoude. Daar kunnen we mooi in de weekenden heen wanneer de FC niet thuis hoeft te voetballen.’

Dijk & Belga

Zijn woonhuis had Anno al via Dijk & Belga verzekerd. En dat was maar goed ook want toen het gezin Bulthuis nog aan de Waldadrift woonde, brak daar tijdens het weekend brand uit. ‘Wilhelm was er vervolgens binnen een uur met de vraag wat er allemaal geregeld moest worden. Dit heeft hij de maandag erna direct opgepakt. En wel zo goed dat toen de rekening van de aannemer kwam, die het herstel van de woning in goede banen leidde, het geld al op mijn rekening stond!’

‘En toen ik aan Silvio vertelde dat ik mij in dit pand ging vestigen en wat de bedoeling was, heeft hij hiervoor een passende verzekering geregeld nog voordat de overdracht een feit was. Want je moet er toch niet aan denken dat er in een beginstadium brand uit zou zijn gebroken en dat ik dan nog niet verzekerd zou zijn. Ook hier kwam Dijk & Belga met een prima voorstel. Zoals ze mij al eerder adviseerden met een hypotheekaanvraag. Laat ze maar schuiven dus. Ze zijn met dezelfde passie en plezier met hun werk bezig dan ik. Hoewel ik het bij mij eigenlijk geen werk zou willen noemen. Hobbywerk is misschien wel de beste omschrijving. En dat wil ik na mijn pensionering graag nog vele jaren blijven doen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69