Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Truus Uilhoorn, ’t Hoeske van Opoe Iet in Delfzijl

Twee jaar geleden mocht ik voor het onderdeel pensionado’s bij Truus Uilhoorn in Delfzijl op bezoek komen. Maar van een pensionering is bij haar nog lang geen sprake. Sterker nog, ze was destijds met ’t Hoeske van Opoe Iet net begonnen aan een tweede werkjeugd. ‘Een verborgen schat’ in Delfzijl, zo las ik ergens, deze museumwoning. Zo’n museum is tamelijk uniek in Nederland. Maar een verborgen schat is het al lang niet meer. Want inmiddels is ’t Hoeske landelijk bekend geworden en trekt het bezoekers uit heel Nederland.

Wat wil je ook wanneer je duizenden voorwerpen kunt bewonderen die allemaal stammen uit de periode 1735-1940/1950. Zeven van de vertrekken in haar huis zijn ingericht met al deze spullen en dat roept bij veel mensen nostalgische gevoelens op. In ieder vertrek vind je een thema zoals een kraamkamer op de bovenverdieping, een klederdrachtkamer, een badkamer met tobbe en een knus boerenkeukentje met een knipoog naar Staphorst.

Truus ontvangt de gasten zelf en laat het aan hen over of ze eerst alleen rond willen kijken of dat ze door haar rondgeleid willen worden. En daar beleeft ze heel veel plezier aan. ‘Niet uit winstoogpunt maar puur voor de leukigheid en de sociale contacten. Sterker nog, met de opbrengst van het museum steun ik onder andere de zeehondencrèche in Pieterburen.’ En dat terwijl de entree van het museum slechts €6,00 per persoon bedraagt en daar krijgt u nog een bakje koffie/thee en een lekker stuk koek bij ook.

Als extra bonus vindt dit jaar in het museum van 11 april t/m 3 november de expositie ‘Van onderwijs naar ambacht’ plaats. Nieuwsgierig geworden? Terecht natuurlijk! ’t Hoeske van Opoe Iet is donderdag, vrijdag en zondag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.

‘Achter de voordeur van ‘t Hoeske van opoe Iet lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Bewonder daar van dichtbij het fijne kant, kraalwerk en de oorijzers van de prachtige authentieke klederdracht uit heel Nederland. Of zet een stap terug in de tijd en neem een kijkje in de 19de eeuwse kraamkamer met zeldzame antieke medische instrumenten en in een compleet ingericht washok met een fraaie collectie was- en strijkgoed. Kortom; haal uw hart op naar lang vervloogen tijden bij ons in ’t Hoeske van Opoe Iet in het schoone Delfzijl!’

’t Hoeske is uiteraard via Facebook te volgen: https://www.facebook.com/profile.php?id=100040082717509. Check ook gerust even de mooie website, inclusief bijzonder filmfragment: www.thoeskevanopoeiet.nl. Nieuwsgierig naar het interview dat ik met haar had? Klik dan even op https://bert-koster.nl/2021/06/23/truus-uilhoorn-eigenaar-woonhuismuseum-t-hoeske-van-opoe-iet-delfzijl/.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69