Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XVIII

Hoe lijkt het Wiebe, is de toevoer van nieuwe cliënten bij te benen?!

Nauwelijks Bert! Het aantal cliënten van Voedselbank het Hogeland is in het voorbije halfjaar met maar liefst 50 gezinnen gestegen. En dan heb je het dus over een stijging van bijna 30%. Ga er maar aan staan. We moeten alle zeilen bijzetten om alles in goede banen te kunnen leiden. En zolang de energiecrisis aanhoudt, is het de verwachting dat de stijging van het aantal deelnemers doorzet. We zijn er nog niet dus.

En dus is het weer de hoogste tijd om op de trom te slaan?

Ja man, want het is al weer bijna een half jaar geleden dat we contact gehad hebben. En ik heb meer kanalen ingeschakeld hoor. Zo ben ik vanaf begin januari wekelijks op Omroep het Hogeland te horen. En dat iedere dinsdagmiddag, meestal na 15.00 uur. Dan schuif ik een paar straten verder dan waar de Voedselbank gevestigd is aan om daar het laatste Voedselbanknieuws te vertellen. Mooi dat ons dat podium gegund wordt.

En daarbij, nu corona officieel voorbij is, timmeren we ook op een andere manier stevig aan de weg. Want we mogen immers, zonder allerlei beperkingen, weer bij elkaar op bezoek. Sinds vorige week ben ik (weer) begonnen met kerkvertegenwoordigers uit te nodigen om een bezoek aan ons te brengen.

De reden laat zich raden. Op deze manier probeer ik  info te  verstrekken over het werk van de Voedselbank. Deels is zo’n bezoek bedoeld om aan de initiators van inzamelacties zoals in Uithuizen uit te leggen wat we hier zoal doen. Uiteraard ook in de hoop dat dit elders navolging vindt. En deels doen we dit om te laten zien wat er met het door de kerken gedoneerde geld is gedaan. Je kunt het ook als een soort van bedankje zien voor het vele werk wat ze verrichten.

Wat doen deze kerken zoal?

De PKN-kerk in Uithuizen bijvoorbeeld is aan een bijzondere inzamelactie begonnen. Er wordt namelijk in diverse straten maandelijks voedsel ingezameld voor de Voedselbank. Het aantal deelnemende straten is inmiddels gegroeid naar 25. Tegelijkertijd heeft deze kerk haar zusterkerken in Warffum en Uithuizermeeden opgeroepen ook mee te doen aan deze maandelijkse inzameling. Is dat niet fantastisch?

En niet alleen de kerkgangers roeren zich. Ook leerlingen van de Groene School in Winsum bezochten de Voedselbank en werden hier geconfronteerd met het feit dat rijkdom en overvloed niet meer vanzelfsprekend is. Dat maakte best wel indruk.

Ook de Ondernemersvereniging Winsum laat zich van zijn beste kant zien toch? 

Dat klopt helemaal. Zij verkochten namelijk in de adventstijd de traditionele Adventskalenders. De opbrengst, €5,00 per kalender, kwam ten goede aan Voedselbank het Hogeland. In totaal leverde deze actie een bedrag op van maar liefst €5100,00!

En ook de Lionsclub het Hogeland liet zich niet onbetuigd. Zij organiseerde in november een sportieve bridgedrive, waarvan de opbrengst naar ons werd overgemaakt. Om wat voor bedrag dat ging? We mochten €1250,00 op onze rekening bijschrijven!

Maar ook de winkels vergeten jullie niet toch? 

Zeker niet. Zo deelden de PLUS-supermarkten in Middelstum en Bedum in de voorbije drie maanden een gratis spaarzegel uit bij aankoop van €10,00 aan boodschappen. Een volle spaarkaart, bestaande uit 75 zegels, leverde een doos met €50,00 aan boodschappen op. Veel klanten doneerden hun volle spaarkaart aan de Voedselbank. Dat leverde ons in totaal 350 dozen op. Een geweldig resultaat!

Heb je nog een slotakkoord?

Dan kom ik weer uit op onze De DouweEgbertskoffiepunteninzamelactie. Deze actie heeft tot aan vandaag al 300.000 punten opgeleverd. In het jaar 2022 mochten we maar liefst 1.340.000 punten bijschrijven, goed voor een slordige 2.200 pakken koffie van 250 gram! Het streven voor 2023 is overigens 1.400.000 DE-punten. En het moet gezegd, we zijn al weer aardig op weg om deze ambitieuze doelstelling te halen.

Maar zoals eerder aangegeven blijft het keihard werken voor ons als vrijwilligers om iedereen te kunnen bedienen. Door initiatieven zoals hierboven beschreven is de daarvoor benodigde energie ruimschoots aanwezig. Onze cliënten staan er niet alleen voor, samen slaan we ons er vast wel weer doorheen.

Gelukkig zijn de lichte lente- en zomermaanden in aantocht, dat geeft de burger moed. Maar blijf een beetje om elkaar denken. Ik zal proberen om voor de zomer nog even weer contact met je te zoeken voor een nieuwe update. Babbelen we dan verder!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69