Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Van Pegas tot WAT

Het is vrijdagmorgen even na elven wanneer ik aan dit stukje begin. Drie interviews gepland aan het begin van de volgende week geeft dat ik alvast wat alinea’s aan het papier toevertrouw. Kort tevoren zie ik buurman met oud-buurman wegrijden. Ongetwijfeld op weg naar een bijeenkomst om de uitkomsten van de parlementaire enquête aardgas bij te wonen. Volgens mij moet buurman na die tijd nog voor de camera verschijnen om een en ander toe te lichten. En dat doet hij vervolgens met verve! Nieuwsgierig geworden waar het allemaal over ging? Dan even op een van beide linkje drukken: https://sway.office.com/QaumEFlJTIS8eGoX of https://www.youtube.com/watch?v=S2pl55V6j5k.

Wat mijn verwachtingen zijn? Ik verwacht een snoeihard rapport maar geen snoeiharde maatregelen of gedwongen ontslagen. Dat laatste is sowieso pas over een enige maanden aan de orde wanneer de Tweede Kamer zich over de uitkomsten van het lijvig rapport zal buigen. Dan is er al weer de nodige tijd over heen gegaan en is de dikste emotie in de rest van het land al weer aanzienlijk gedaald. Als die er al geweest is.

Ik was erbij toen Kamp tien jaar geleden naar de Boshal in Loppersum kwam. Ik was net begonnen als zelfstandig schrijvend ondernemer en de aardgasproblematiek was natuurlijk het beschrijven waard. De uitkomst van die avond liet zich raden. Eerst maar eens een groot aantal onderzoeken starten en dan pas kijken over hoe nu verder. Ondertussen werden de gaspompen verder opengedraaid met een recordopbrengst gas tot gevolg. Goed om nog even de Nederlandse staatskas te spekken. Want dat was immers veeeel belangijker dan de veiligheid der Groningers.

Inmiddels zijn we tien jaar verder en ergens nog geen zak opgeschoten. Ja, er zijn genoeg papieren tijgers gecreëerd om alles op te lossen en vervolgens zijn we vastgenaaid en vastgedraaid in een bureaucratisch proces wat zijn weerga niet kent. Miljoenen zijn verdwenen in die zakken die hier niet voor bedoeld zijn en menig adviseur en advocaat is hiervan behoorlijk glad om de kop geraakt. En de Groningse boer? Hij ploegt en ploetert onverminderd voort.

Later die avond werd in de Kloaverstee en zondags tijdens het kaarten nadrukkelijk nageboomd over alle bevindingen. Met dit weekend in die discussie ook ruim aandacht op wie te stemmen en waarom tijdens de provinciale- en waterschapsverkiezingen die er aan zitten te komen. Deze week staat een interview gepland met iemand die zich verkiesbaar gesteld heeft op de lijst. Eens kijken of dat nog tot nieuwe inzichten leidt. Maar genoeg uitdagingen in onze provincie, zoveel is zeker. Gelukkig wist onze FC zaterdag te winnen van Excelsior en is er weer zicht op een veilige plek waardoor degradatie of zelfs nacompetitie kan worden ontlopen.

En gelukkig heb en neem ik tijd om af en toe te genieten van al het moois wat onze prachtige provincie ons te bieden heeft. Goed voor het moraal en mijn eigen geluksgevoel. Zo toog in onlangs naar het mooie Eenrum waar in Kunst en Vrijheid de eerste van drie bijeenkomsten georganiseerd werd met daarbij volop aandacht aan vele mooie kernen in de kersverse gemeente Het Hogeland. Tijdens deze avond werden een aantal korte filmpjes vertoond en in het publiek zaten enige mensen die voor deze items geïnterviewd werden.

En zodoende ontstond een interactieve avond waar de mysteries en de bekoringen van ons gebied volop in naar voren kwamen. Enige filmpjes vertoonden beelden waar bewoners van het eerste uur en ‘import’ elkaar ontmoetten. Het leverde mooie beelden op. Tinallinge, Breede, Westernieland, Eenrum, Ulrum, de oude en statige boerderijen, buurtschappen, enz., veel kwam aan bod. Inclusief vet geploegde kleigronden en prachtige, soms donkere, wolkenluchten.

Mädi was er ook, leuk om even weer bij te praten met haar na elkaar lang niet meer te hebben gezien. En ik maakte kennis met een sterrendeskundige met zijn eigen sterrenwacht in Ulrum. Misschien leest u daarover later nog wel veel meer op deze website. Kortom, het was even weer genieten geblazen van al het moois wat we hier te bieden hebben. En dat is veel….

En zaterdagavond stond in het Hippolytushoes een ouderwets avondje toneel op het programma. De leden van het  Westerwijtwerder Amateur Toneel schitterden in de klucht ‘Back to the sixties’. Na maandenlange voorbereidingen moest men er staan. En dus niet in het oude vertrouwde dorpshuis in Westerwijtwerd, die aan een grondige verbouwing wordt onderworpen, maar op een mooie locatie in Middelstum.

Zo’n debuut van een nieuw stuk op een nieuwe locatie leidt ongetwijfeld tot wat zenuwen maar het eindresultaat mocht er zijn. Inclusief een mooie tombola met veel prijzen na afloop. Nog geen kaarten weten te bemachtigen? Er liggen nog drie voorstellingen in het verschiet.

En zo gebeurde er weer veel in de afgelopen week. Van Pegas via de film 52dorpen naar WAT. Saai is het absoluut niet in deze contreien, zoveel is wel duidelijk…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69