Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Een lang gekoesterde Sunsation-wens gaat in vervulling, Jannes komt!

Jannes, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jannes Wolters is mijn volledige naam, roep- en artiestennaam is zoals bekend Jannes. Ik ben inmiddels bijna 50 jaar oud, op 26 juni is het zover. Geboren in een woonwagenkamp te Emmen, tussendoor nog een tijdje in Noordscheschut gewoond maar uiteindelijk weer terug gekeerd naar mijn oude roots. Ik woon tegenwoordig weer in Emmen dus.

Getrouwd met Trui en trotse vader van twee zoons, Jozef en Jan genaamd. En vorig jaar de trotse opa van kleinzoon Jannes geworden. Ik vind het maar wat mooi en bijzonder dat ik vernoemd ben. Zanger van beroep maar dat had je vast al begrepen. Inmiddels heb ik in een dikke twintig jaar tijd zestien studio-albums uitgebracht. Binnenkort volgt nummer zeventien.

Hoe het is om in een woonwagenkamp op te groeien? Ik kan terugkijken op een heel fijne jeugd en kom uit een lieve, open en warme familie. Op het kamp was iedereen gelijk en hielp je elkaar. Het was er altijd gezellig inclusief voetbalclub WKE en de bijbehorende kantine. De vriendschap onderling stond centraal. Ik heb in Noordscheschut in een kleiner kamp gewoond en woon nu weer tegen het woonwagenkamp aan waar ik geboren ben. Dat zegt genoeg denk ik.

Hoe zag je werkleven eruit voordat je zanger werd?

Heel gevarieerd. Ik heb een opleiding tot timmerman afgerond en ben daarna op 16-jarige leeftijd in de bouw terechtgekomen. In deze branche heb ik de nodige baantjes gehad. Toen ik door het zingen wat centjes gespaard had, ben ik samen met Jozef voor mijzelf begonnen. We hadden een loods in Hoogeveen en zaten in de chaletbouw.

De combinatie zingen en ondernemen werd op den duur te lastig. Jozef heeft inmiddels met mijn andere zoon Jan een eigen meubelzaak in Emmen onder de naam Meubelshop Emmen. Ik sta ze graag met raad en daad bij. Omdat het zo goed met ze gaat, kan ik het goed loslaten dat ik zelf niet meer in de branche actief ben.

Het zingen zat al vroeg in je bloed?

Dat klopt inderdaad en wat wil je ook als je uit een muzikale familie komt. Zowel mijn vader als mijn opa speelden op de accordeon. Zelf mocht ik graag voor DJ spelen, bijvoorbeeld in de kantine van de voetbalclub maar ook op feesten. In de kantine werd sowieso veel Nederlandstalig repertoire gedraaid en dan zing je vanzelf uit volle borst mee. Ik deed ook mee aan playbackshows. Kortom, muziek was al vroeg mijn lust en mijn leven en zo rond mijn twintigste werd het steeds serieuzer. In het begin zong ik vooral covers.

Het duurde even voordat je landelijke doorbraak kwam?

Ik had het geluk dat mijn ouders een eigen cd-winkel in Emmen hadden en daardoor een groot muzikaal netwerk. Daardoor konden we mijn eerste singel ‘Ben jij bij me’ in eigen beheer uitbrengen. En die werd later opgepikt door verschillende piratenzenders en dat bracht mij weer in contact met producer en tekstschrijver Martin Sterken die mijn debuut-cd ‘Bella Bianca’ geproduceerd heeft.

Mijn doorbraak beleefde ik vervolgens zo rond 2001 dankzij de cd ‘Van Casablanca naar Napoli’. Daarop stond de singel ‘Ga maar weg’ die heel goed werd ontvangen door piratenzenders in heel Nederland. Elk jaar kwam er een nieuw album uit en door onder andere de hitsingels ‘Elke dag een beetje meer’ en ‘Dam Dam’ werd ik steeds een beetje bekender. En dan krijgt vervolgens RTV Oost vanzelf interesse in je en dat resulteerde in 2005 zelfs tot de realitysoap ‘Gewoon Jannes’ waar SBS 6 later ook nog delen van uitzond. En dan begint het balletje te rollen hé….

Inmiddels sta je al jarenlang bekend als de ‘Koning der piraten’?

En dat is een titel waar ik maar wat trots op ben. In die tijd was het Nederlandse repertoire nog lang niet zo populair als nu. Later hebben artiesten als bijvoorbeeld Frans Bauer en Jan Smit het tij kunnen keren maar in mijn tijd was je dus heel afhankelijk van de piratenzenders die mijn nummers vaak draaiden. Daardoor werd ik weer uitgenodigd voor drukbezochte piratenfestivals zoals het bekende Mega Piraten Festijn waar ik jaarlijks terugkwam.

En dan krijg je vanzelf de eretitel ‘Koning der piraten’. Een passende slogan want bij mij is niemand een VIP. Iedereen is gelijk en we doen het met zijn allen!

Wat vind je zelf je mooiste nummer(s)?

Dat zijn er wel een paar hoor. ‘De hele wereld mag het weten’ bijvoorbeeld, een nummer die gaat over mijn gezin en die ik voor ze gezongen heb tijdens mijn optreden in Ahoy in Rotterdam. ‘Adio amore adio’ is een nummer waarvan ik weet dat veel mensen er kracht uit putten. Hetzelfde geldt voor ‘Zwevend naar ‘t geluk’. Ik vind het geweldig dat ik mensen kan steunen door de teksten van bepaalde nummers.

En dan heb je natuurlijk nog de meezingers als ‘Ga maar weg’, ‘Elke dag een beetje meer’, ‘Ik wil naar Griekenland’, ‘Ga dan’, enz. enz.. Ideaal voor in een feesttent! Kun je het nog een beetje bijhouden met schrijven, haha….

Optreden is het mooiste wat er is?!

Dat ik dit kan en mag doen is toch een geschenk? Mensen blij maken, ze verbinden, dat is het mooiste wat er is! De emoties die bepaalde nummers losmaken maar ook het zingen voor een volle feesttent, dat vind ik een geweldig voorrecht hoor. En de reactie die je van het publiek terugkrijgt, het meezingen, maar ook al die blije blikken, dat geeft een onbeschrijflijk gevoel.

Muziek heeft zoveel in zich. Dat gevoel begint eigenlijk al in je jonge kinderjaren, bijvoorbeeld wanneer je moeder je in slaap zingt. Later ontdek je je eigen voorkeuren wanneer je met je vrienden de kroeg induikt. Muziek is emotie en kan mensen raken maar ook verbinden.

Hoe vaak ik jaarlijks optreed? Vroeger zat ik op zo’n 340 optredens per jaar. Dan was het optreden, de auto in en weer elders optreden. Met als gevolg dat je op den duur geleefd wordt en er niet meer van kan genieten. Hoe zat het ook al weer met overal waar te voor staat? Tegenwoordig zit ik op een dikke tweehonderd optredens per jaar. Dat is veel beter te verhapstukken en gaat niet ten koste van mijzelf en mijn gezinsleven met als gevolg veel meer genietmomenten.

Je maakt binnenkort je debuut op Sunsation in Middelstum, wat weet je van dit festival?

Ik ben zelf door omstandigheden nog nooit op Sunsation geweest inderdaad maar in de wandelgangen hoor ik wel dat het een mooi en groot evenement is dat al heel lang bestaat. Inclusief een grote en altijd volle feesttent met volop liefhebbers van het Nederlandstalig muziek. Ik ben blij en dankbaar dat het er dit jaar eindelijk van komt om hier op te treden en beloof hierbij plechtig extra mijn best te doen om er een geweldige avond van te maken!

Als ik je vraag naar je hoogte- en dieptepunten uit je muzikale carrière, wat is dan het antwoord?

Laten we bij de hoogtepunten beginnen. Een optreden in een uitverkocht Ahoy bijvoorbeeld voor 15.000 enthousiaste fans in 2012. En wat te denken van een stadionconcert in het GelreDome in Arnhem ter ere van mijn 15-jarig jubileum in 2017? Dat gevoegd bij mooie nominaties voor beste zanger en beste album plus het eerder beschreven gevoel tijdens optredens maakt dat ik een blij en gelukkig man ben.

Daartegenover staat het verlies van dierbaren. Van mijn vriend en manager van het eerste uur Dick Oosting bijvoorbeeld die veertien jaar geleden overleed. Ik ben blij met mijn huidige manager Ronald Deuring die met het overlijden van Dick ook een vriend en goede collega verloor.

En helaas kon mijn geliefde ome Jan door het overlijden van zijn vrouw niet langskomen bij mijn concert in Ahoy. Twee jaar later kwam mijn moeder te overlijden en vlak voor mijn optreden in het GelreDome stierf ome Jan. Op dat soort momenten koester ik de steun van al mijn fans des te meer!

Heb je nog mooie muzikale anekdotes?

Ik ben een groot voetballiefhebber en heb geluk dat ik bijvoorbeeld bij FC Twente, FC Emmen, FC Groningen en Heracles Almelo regelmatig op mag treden. En dat ervaar ik altijd als een feestje ondanks de resultaten. Er is altijd wel een club waar het wel goed mee gaat en dat merk je dan direct aan de nog uitbundiger sfeer. Iedereen houdt van muziek en daar word ik zelf ook blij van. Want het opent overal deuren en dan maakt het niet uit waar je fan van bent toch?

Nog tijd voor hobby’s?

Je merkt het, ik ben een echte voetballiefhebber en kijk graag naar een potje voetbal. En ik mag, gezelligheidsdier als ik ben, graag aan de bar hangen met vrienden. En tussen alle drukte door ontspan ik graag tijdens een potje vissen. Daarvan kom ik helemaal tot rust.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Och man, laat me lekker slapen. Vaak is het diep in de nacht wanneer ik van een optreden thuiskom. Dan kan niets op tegen een goede nachtrust!

Waar staat Jannes over 10 jaar?

Oef, dan ben ik bijna zestig. Dat is een lastige vraag hoor. Maar ik hoop tegen die tijd nog steeds op te treden. In  de tussentijd hoop ik veel mooie liedjes gemaakt te hebben waar de mensen en mijn fans weer kracht uit kunnen putten. Daarvoor moet ik natuurlijk wel gezond en fit blijven en dat wens ik ook mijn naasten van harte toe!

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik wil langs deze weg graag iedereen bedanken voor alle mooie jaren tot dusver. En bovenal ter ere van dit interview, tot Sunsation! Ik hoop op veel gezelligheid, een volle bak en de liefde van alle mensen die er zijn. Zoals eerder gemeld, ik zet er in Middelstum graag nog een extra tandje bij tijdens mijn debuut aldaar!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69