Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Geert Kuiper is qua werk in rustiger vaarwater terechtgekomen…..

Geert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben 59 jaar, getrouwd met Titia en trotse vader en opa van drie dochters en een tweeling. Geboren in Huize Tavenier in Gronigen, opgegroeid in Ezinge en sinds 2004 met veel plezier in Winsum wonend. In mijn jonge jaren wilde ik graag musicus worden. Ik ben dan ook naar het conservatorium in Groningen gegaan en daar in 1986 als dirigent afgestudeerd. Het liep op werkgebied allemaal wat anders….

In het begin van je werkcarrière waren daar de financiële adviezen vanuit je eigen kantoor?

Nadat ik afgestudeerd was, moest ik eerst in militaire dienst. Ik kwam er daarna achter dat de banen in de muziekwereld niet voor het oprapen lagen. Sowieso was het in die tijd moeilijk om aan de bak te komen. Ik ben nog een tijdje matroos geweest op een tanker en zag toen een advertentie in de krant staan waarbij een verzekeringsmaatschappij op zoek was naar een buitendienstmedewerker.

Ik solliciteerde er succesvol en haalde bij dit bedrijf al mijn benodigde verzekeringspapieren. Na drie jaar had ik zoiets van, ‘dit moet ik zelf ook kunnen.’ Ik richtte onder mijn eigen naam een assurantiekantoor op. De zaken gingen goed en in die tijd waren er genoeg maatschappijen die hun klantenportefeuille verder wilden uitbreiden. Ik kon de zaak voor een goede prijs verkopen en ben vervolgens eerst acht jaar voor FC Groningen aan de slag gegaan.

Na die acht best wel tropenjaren vond ik het eerst wel welletjes en ik heb toen met Silvio Belga in Winsum een verzekeringskantoor geopend onder de naam Risk Beheer. Dat was in 2006. FC Groningen bleef echter aan mij trekken en drie jaar later heb ik mijn aandelen verkocht aan Wilhelm Dijk. Dit was het begin van Dijk & Belga in Bedum.

FC Groningen is een rode draad in je werkleven?

Toen ik in 1998 mijn zaak goed heb kunnen verkopen, moest ik dus op zoek naar iets anders. Zelf kon ik totaal niet voetballen met mijn twee linkerbenen, terwijl ik stijf rechts ben, maar om naar het spelletje te kijken heeft mij altijd getrokken met FC Groningen als favoriete ploeg. En dus bood ik mij in 1998 aan bij de club. De ‘Trots van het Noorden’ speelde destijds nog in de eerste divisie.

Ik had direct een goede klik met algemeen directeur Hans Nijland en ging als commercieel manager vol aan de bak om nieuwe sponsoren te werven. Het waren mooie maar ook hectische jaren waarbij de FC in 2000 promoveerde naar de eredivisie en in 2006 verkaste van het Oosterpark naar de Euroborg. Dat hele proces heb ik dus van nabij meegemaakt en toen vond ik het eerst welletjes.

De club bleef echter aan mij trekken en in 2009 kon ik niet langer weerstand bieden. In een moeilijke tijd, in 2008 was daar immers de financiële crisis, ben ik weer bij de club begonnen als salesmanager. Tien jaar lang ging ik vol energie aan de slag om nieuwe sponsoren aan de club te binden. Toen werd het in 2019 voor mij wederom tijd om het roer om te gooien.

Mis je het voetbalwereldje?

Ten dele. Ik heb een heel mooie tijd gehad bij de FC maar moest ook met minder leuke dingen dealen. Daarbij was het ook een pittige tijd. Sponsoren binden zich niet zo maar aan de club. Het was hard werken, het ging om grote bedragen, je maakte lange dagen en de druk om te presteren was ook aan de zijlijn enorm, vergis je daar niet in.

Maar FC Groningen ligt uiteraard nog steeds na aan mijn hart en dus doen de mindere prestaties ook wat met mij. Wanneer ik kan, bezoek ik nog steeds de thuiswedstrijden. Daarbij zijn twee van mijn drie dochters als lid van de businessclub aan de FC verbonden dus vanuit die kant wordt ook wel aan mij getrokken om de club trouw te blijven bezoeken.

Maar toen was daar het idee om een eigen motorjacht aan te schaffen?

Nog niet helemaal. Ik heb je in het begin al over mijn grote muziekpassie verteld en was in 2019 voornemens om grote concerten in bijvoorbeeld de Martinikerk te gaan organiseren met professionele muzikanten. De plannen waren er, de eerste kaarten werden verkocht en toen was daar corona. Er kon een grote streep door mooie plannen. Voor mij een heel teleurstellende tijd.

Hoe is het idee rondom ‘Rondvaart de Hunze’ ontstaan?

En dan moet je dus op zoek naar een andere oplossing en een andere invulling van je leven. Bij de pakken neerzitten was geen optie, zelfmedelijden helpt je niet verder. Ik wandelde en fietste veel in die tijd en tijdens een van de tochten begon er wat te broeden. Ik heb je ook al iets over mijn maritieme interesse verteld en wist dat er in de buurt een motorjacht te koop was.

Dat was voor mij het sein om op een morgen tegen mijn vrouw te zeggen, ‘wanneer jij vanmiddag terugkomt van je werk dan heb ik een plan uitgewerkt.’ En zo is het ook gebeurd. Met behulp van een bevriende relatie is het mij gelukt om de motorjacht van 13,5 bij 4 meter te kopen en vervolgens heb ik hem opgeknapt en vaarrijp gemaakt!

Wat kun je vertellen over deze vaartocht?

Met het motorschip De Hunze bied ik vanuit Garnwerd samen met Titia vaartochten aan richting Zoutkamp en het Lauwersmeergebied voor groepen van ongeveer vier tot acht personen. Ik sta achter het roer en mijn vrouw verzocht de catering. Er is in overleg van alles mogelijk. Van ontspannen en gezellige bijkletsen met vrienden of familie onder het genot van een borrel tot het zwemmen in het Reitdiep en het Lauwersmeer. En genieten natuurlijk van het prachtige Hunze- en Reitdieplandschap dat tot de oudste cultuurlandschappen van Europa behoort!

Aan boord hebben we een douche en een toiletvoorziening, kortom het schip is van alle gemakken voorzien. En dat in een inspirerende omgeving waardoor het uitje ook heel geschikt is voor een overleg met collega’s of voor een managementbijeenkomst. Zo is Hans Nijland wel eens mee geweest als gastspreker. We bieden deze exclusieve vaartochten aan van april tot oktober. De kosten voor een halve dag bedragen €100,- per persoon, voor een hele dag is dit €175,-. De eerste vijftien boekingen zijn al weer binnen, op naar de beoogde vijftig!

Dit leidt tot veel enthousiaste reacties van de deelnemers, vermoed ik?

Kijk maar even op de Instagrampagina van m.s. De Hunze. Daar staan tal van mooie foto’s en filmpjes op die je een goede indicatie geven over wat er zoal mogelijk is: https://www.instagram.com/dehunze_/. Echt, het vaargebied is zo mooi. Zelfs mensen uit de directe omgeving weten soms niet wat ze allemaal voor moois vanaf het water zien.

In overleg is veel te regelen hoor. Ik vaar ook wel in Friesland en mensen die meegaan kunnen ’s nachts eventueel in een hotel overnachten. Vorig jaar had ik bijvoorbeeld een arrangement voor een echtpaar waarvan de man 45 jaar in dienst bij een bedrijf was geweest. Ter gelegenheid hiervan had hij van de baas dit mooie vaaruitje voor twee personen aangeboden gekregen.

Muziek speelt ook een belangrijke rol in je leven?

Daar hebben we het al even over gehad. In 2012 heb ik de Stichting Ein Ros opgericht en daarmee heb ik diverse uitvoeringen georganiseerd. Bijvoorbeeld middels het zelfgeschreven kerstoratorium in de Martinikerk waar meer dan 1.000 mensen per avond op af kwamen.

Maar das war einmal. Tegenwoordig kan ik mij op de trombone nog wekelijks uitleven bij muziekvereniging De Bazuin in Winsum. De muziekvereniging waar ik al sinds mijn komst hier in Winsum in 2004 lid van ben.

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten uit je leven, wat is dan het antwoord?

Bij de hoogtepunten denk ik toch aan de mooie successen bij de FC Groningen. De promotie naar de eredivisie in 2000 dus, de overgang naar de Euroborg in 2006 en uiteraard het behalen van de bekerwinst in 2015. Die sportieve aspecten steken er ver bovenuit.

De dieptepunten zijn moeilijker om te benoemen. Naast de gevolgen van de coronacrisis wil ik bij deze vraag ook nog even de economische crisis in 2008 aanstippen, dat hakte er in onze (verzekerings)branche stevig in. Maar zoals eerder aangegeven, opgeven is geen optie en ik zoek altijd naar een oplossing om verder te kunnen.

Nog bijzondere werkanekdotes?

In mijn eerste periode bij FC Groningen werd ik gebeld door een oud-inwoner van de provincie Drenthe die toen in het Utrechtse Houten woonde en serieuze belangstelling voor sponsoring had. Dus ik er heen. Bij aankomst keek ik mijn ogen uit want de beste man woonde in een soort van kasteel met een grote gracht eromheen en bij binnenkomst stond een butler mij te woord. Hij begeleidde mij naar een grote zaal waar de man aan de andere kant van de tafel al op mij zat te wachten. Ik dacht nog heel even, waar zit hier de verborgen camera?!

Vervolgens deed hij mij een voorstel om hoofdsponsor van de FC te worden waar mijn oren van klapperden, zoveel geld bood hij. Maar het voelde alsof Miss Universe zich hoogstpersoonlijk bij je aanbood terwijl je netjes getrouwd bent. Want wij hadden bij Groningen na een lange zoektocht net een nieuwe hoofdsponsor gevonden. Dat gaf ik ook bij hem aan en daarbij de mededeling dat ik dit voorstel eerst met het managementteam moest bespreken.

Dat begreep hij maar hij gaf ook aan niet al te lang te wachten. In de vergadering liepen de gemoederen hoog op en waren de meningen verdeeld. Mijn mening dat we onze geloofwaardigheid en goede naam niet te grabbel mochten gooien bleek uiteindelijk doorslaggevend. En dat koppelde ik dan ook terug. Niet veel later belde Nijland mij echter op met de mededeling dat ik even op de voorpagina van De Telegraaf moest kijken.

Want daar stond vermeld dat vastgoedonderneming Phanos vijf jaar lang en voor een bedrag van maar liefst 15 miljoen euro hoofdsponsor was geworden bij FC Utrecht. Toen krabde ik mij inderdaad wel even achter de oren. Maar nog steeds sta ik achter die destijds lastige beslissing….

Winsum is voor jou ‘the place to be’?

Winsum is een prachtig dorp gelegen in de fraaie Hunze- en Reitdiepomgeving. We hebben het hier naar onze zin. Daarbij zijn we zo in Garnwerd natuurlijk, dat is ook een pre.

Waar staat Geert Kuiper op vaargebied over 5 jaar?

Als ik in de afgelopen jaren iets geleerd heb, is dat je qua werk niet te veel vooruit moet plannen. We leven in een snel veranderende samenleving met daarbij ook nog eens een onbetrouwbare overheid die qua beleid soms maar zo het roer omgooit. Daardoor kun je eigenlijk nooit met 100% zekerheid de juiste koers bepalen. Ik heb geleerd om zaken van jaar tot jaar te bekijken…..

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het leuk om met mensen te praten, dat heb je vast al wel gemerkt. Maar ik kan ook heel goed een luisterend oor bieden dus als mensen eens met mij willen sparren tijdens een dagje uit dan kan dat heel goed. Onze vaartochten zijn uitermate geschikt voor maatwerk zoals vergaderingen, team- en gezinsuitjes of een feestelijk jubileum waarbij bijvoorbeeld ook de fraaie binnenstad van Groningen of de Friese meren kunnen worden aangedaan. Meer weten? Klik dan gerust even op deze link: https://www.garnwerdaanzee.nl/activiteiten/ms-de-hunze/

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69