Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Heel Bedum in aanloop naar de Winterloop aan de spelletjes dankzij de Pioniers!

Behoeven de Pioniers nog een introductie? Of kent heel Bedum en omstreken inmiddels Inge Kuipers en Janine Zuidema? Dat zou niet zo verwonderlijk zijn want in het afgelopen jaar waren ze bijvoorbeeld te bewonderen bij Omroep Max, Expeditie NL en RTV Noord maar ook te beluisteren bij De Coen & Sander Show op Radio 538 en er stond een uitgebreid artikel op Linda.nl. Wie aan Inge en Janine denkt, denkt aan de Pioniers en wie aan de Pioniers denkt, weet direct dat het over bordspelletjes gaat.

Hoe hebben ze elkaar ook alweer gevonden? Janine: ‘Dat is via onze zoons ontstaan die een goede klik met elkaar hebben en dus na schooltijd vaak met elkaar spelen.’ Inge vervolgt: ‘En ook de moeders bleken het goed met elkaar te kunnen vinden. Beiden zijn we medio-dertigers, bijzonder energiek en overal voor in!’ Inge en Janine zijn van oorsprong geen Beemers maar voelen zich hier inmiddels wel helemaal thuis.

Begin 2021 kwamen ze  elkaar tijdens een spelletjesavond met vrienden weer tegen. ‘We beleefden zoveel lol met elkaar en hadden zoiets van, eigenlijk moeten we andere mensen ook enthousiasmeren voor het spelen van bordspellen. Want spelletjes zorgen voor verbinding. Zowel spelletjes tijdens gezellige avonden met vrienden als thuis met het gezin’. En zo werd Pioniers dus bijna twee jaar geleden geboren. ‘Op ons visitekaartje zie je dat de eerste i een pion voorstelt en aan onze naam is de slogan ‘(ver)kenners van spellen toegevoegd.’

Door steeds meer volgers te vergaren op Instagram, werden ze voor uitgevers van spellen steeds interessanter. Nieuwe spellen worden opgestuurd en beide dames leven zich er helemaal op uit. Ze schrijven een review maar zorgen door doldwaze verkleedpartijen ook altijd voor een passende foto waarvoor de gekste creaties en locaties worden gebruikt. En dat werkt natuurlijk bijzonder aanstekelijk waardoor zelfs de landelijke media hier weet van kregen met allerlei interviews tot gevolg.

Klaes Hoekstra is uiteraard altijd op zoek naar mooie invullingen voor ‘zijn’ Winterloop. En dus klopte hij bij Janine aan. Janine hierover: ‘Ik ken Klaes al heel lang en heb zelfs nog enige jaren voor hem gewerkt. Eerst in de winkel en later op kantoor. Zodoende was ik ook bij de organisatie van de allereerste Bedumer Winterloop betrokken.’ Inge: ‘En dat was toen al een succes. Jaren later zijn de contacten er nog steeds en daarbij is Klaes een enthousiast volger van ons. Zo raar was het dus niet dat hij bij ons uitkwam voor een ludieke activiteit!’

Dat belooft dus wat. Nieuwsgierig geworden vraag ik gretig door naar de snode plannen van beide dames. ‘Op vrijdagavond 3 februari organiseren wij een spellenavond in de achterzaal van Hotel ’t Gemeentehuis. Onze website is nog niet klaar maar we hebben al wel een inschrijfpagina: www.pioniersbordspellen.nl/inschrijven. Via deze pagina kunnen gezinnen, vriendengroepen, collega’s, buurtgenoten enz. zich opgeven voor de spellenavond.

In de zaal staan een aantal tafels opgesteld voor groepjes  van ongeveer vier of vijf personen met op elke tafel een ander spel. Je moet dan niet denken aan Monopoly of Rummikub maar aan leuke, toegankelijke en nieuwe spellen van dit moment. We hebben bijvoorbeeld een party spel voor de muziekliefhebber maar ook spellen waarbij strategie een rol speelt. We passen het spel aan bij de groep.’

‘Hoe laat we beginnen? Via het inschrijfformulier kunnen mensen een tijd kiezen tussen 17.00 en 01.00 uur. Wanneer dit vol zit, gaan we wat ons betreft nog langer door. Alles voor het goede doel natuurlijk. Deze editie worden er geen nachtelijke knipacties georganiseerd maar wij springen graag in die leegte. We vragen aan alle deelnemers een minimale donatie van €5,- en daarvoor krijgen ze een uur spelplezier terug. Wij verzorgen, uiteraard in passende kledij, voor de uitleg en daarna kun je lekker in de weer om het spel van je keuze te spelen. Iedereen van jong tot ouder is van harte welkom, er is qua spellen genoeg aanbod.’

Tijdens de Dickensmarkt, die op zaterdag 10 december werd gehouden, maakten beide spelletjesfanaten het winkelend publiek al enthousiast voor hun bijzondere actie en dat smaakt zeker naar meer. ‘We hebben er heel veel zin in maar vinden het ook best wel spannend hoor. Zouden er veel mensen op afkomen bijvoorbeeld? Zo maar een vraag die ons bezighoudt. Maar als het een succes wordt dan krijgt deze avond misschien wel een vervolg.’

Dat gaat vast druk en gezellig worden daar in Hotel ’t Gemeentehuis op vrijdag 3 februari. Benieuwd naar nog meer Pioniersavonturen? Volg ze dan gerust via Instagram: @pion_iers. En graag tot ziens op vrijdagavond, vrijdagnacht of zaterdagmorgen natuurlijk!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69