Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Concullega’s Jeroen (Plus) en Luc (Jumbo) delen de Bedumer Winterloopkoorts

De organisatie van de Bedumer Winterloop o.l.v. Klaes Hoekstra heeft mij al veel nieuwe contacten en inzichten opgeleverd. De ene keer zit ik met sponsoren, vrijwilligers of mensen die de gevreesde k-ziekte onder de leden hebben om tafel. Om vervolgens in de krochten van het UMCG op (be)zoek te gaan bij / naar een internationale arts.

Maar voor deze editie maakte Klaes het wel heel bont. In de Plus-kantine van Jeroen Juch is op deze druilerige dinsdagavond Jumbo bedrijfsleider Luc Medema reeds gearriveerd wanneer ik binnenkom. Ze kennen elkaar oppervlakkig via appcontact en vragen zich af wat de bedoeling is. Die vraag stel ik mijzelf ook. Een uur later weet ik het antwoord. Bedum is weer een bijzondere verbinding rijker….

Voorstelrondje

Eerst meer even een voorstelronde om het ijs te breken. Jeroen: ‘Ik ben 46 jaar en kom oorspronkelijk uit Veendam, woonde hiervoor in Pekela maar de kans om een winkel over te nemen bracht mij naar Bedum waar ik sinds begin 2020 woon. Met Marloes Groefsema ben ik aan ‘een tweede leg begonnen’ met vijf (bonus)kinderen tot gevolg waarvan de jongste nog maar een jaar oud is en de zesde op komst. Met enige vrijwilligersfuncties erbij, hoef ik mij niet te vervelen. Soms inderdaad een drukte van belang maar als je de organisatie in de winkel goed hebt staan dan hoef je zelf niet dag én nacht vol aan de bak. Ik heb de Plus in Bedum in 2014 overgenomen en beschouw dit nog steeds als één van de hoogtepunten uit mijn leven.’

De hoogste tijd voor Luc om het voorstelstokje over te nemen: ‘Ik ben een geboren en getogen ‘Beemer’ en woon hier mijn hele leven, oftewel 32 jaar. Ik ben samenwonend en heb twee kinderen van bijna drie en vijf jaar oud. Ik ben sinds mijn 15e werkzaam in een supermarkt en heb mij door allerlei opleidingen te volgen in 2018 opgewerkt tot bedrijfsleider van zowel Jumbo Bedum als de Jumbo-vestiging aan de Reitdiephaven in Groningen. In tegenstelling tot Jeroen ben ik in loondienst en verdeel mijn werktijd over beide vestigingen.’

Dik vijftien jaar werkervaring in de supermarkt voor Luc dus en dat ontlokt Jeroen de volgende uitspraak. ‘Ik werd op mijn 13e al bij een supermarkt aangenomen. Met een stel vrienden haalde ik in die tijd in de buurt allerlei rottigheid uit en de eigenaar moet gedacht hebben dat wanneer hij de grootste kwajongen aan zou trekken dat dit kattenkwaad dan vanzelf wel zou stoppen. Hij kreeg gelijk….’

Sportief

Beide mannen delen de liefde voor de sport. Luc voetbalt tegenwoordig in SV Bedum 5. Hij wisselt de voetbalzaterdagen af met het werk. Veel van zijn ‘vulploegjongens’ spelen in SV Bedum 1 en 2. Jeroen kickbokst vier keer per week en speelde volleybal bij DIO Bedum op zo’n niveau dat de derde helft misschien wel het belangrijkste was. Beiden worden ook enthousiast wanneer de Bedumer Winterloop ter sprake komt. Jeroen sponsort dit gebeuren al sinds hij de winkel overgenomen heeft en Luc weet dat zijn voorganger Marko Wiltjer al met allerlei acties bezig was.

De Jumbo heeft zelfs een eigen loopgroep die aan de loop meedoet en het was de bedoeling dat ook Luc mee zou rennen, ware het niet dat hij de avond tevoren zijn kruisband afscheurde tijdens een potje zaalvoetbal. Mooie acties als de verkoop van streekproducten en heerlijke snert, bedrukte mokken, verkoop van broodjes knak- en rookworst en apart ingerichte kraampjes passeren de revue. Waardoor beide mannen inmiddels duizenden euro’s ingezameld hebben voor het goede doel. Waarbij ook het benefietdiner bij Gerrit Koning en het sponsoren van het jaarlijkse ontbijt voor de vrijwilligers niet vergeten mag worden.

Beide mannen werken er graag aan mee. Net zoals hun klanten, dat blijkt wel uit de opbrengst. Daarbij zet de Winterloop Bedum (verder) op de kaart. En daar profiteren ook alle winkels weer van mee. Want de aanzuigende werking van ondernemend Bedum blijkt qua omzet groter te zijn dan wat je van een dorp met bijna tienduizend inwoners mag verwachten….

Verbinding gelukt

En terwijl ik mijn schrijfmap wegleg, praten beide mannen nog even lekker door waarbij ik allerlei ‘inside information’ opsnuif die ik maar niet aan het papier toevertrouw. ‘Misschien moeten de vertegenwoordigers van Winkelcentra Veeno en De Scheve Toren binnenkort maar eens om tafel om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen’, aldus de gastheer. En Jeroen wijst Luc ook nog op een foto geschoten tijdens het Beachvolleybal, als onderdeel van de Bedumer Sportweek waarvoor beide winkelteams reeds gezamenlijk poseerden. ‘Het is Klaes en zijn team weer gelukt’, bedenk ik mij wanneer ik rustig terugrij naar Middelstum. ‘Bedum is weer een bijzondere verbinding rijker….’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69