Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Stef Knot over Totaal Wonen Winsum en de gebroeders Knot

Stef, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Steffan Knot is mijn volledige naam maar iedereen kent mij als Stef. Ik ben 32 jaar geleden geboren in Roodeschool en daar woon ik nog steeds met veel plezier met mijn partner Jurriena en drie bonuskinderen van tien, acht en zeven jaar oud.

Ooit wilde ik automonteur worden in een garage maar op het Noorderpoortcollege stopte men met die opleiding. Gelukkig kon ik al vrij snel als verkoper aan de slag bij de ‘tuinbouw’-afdeling van Bob Sennema. Door de verkoop van onder andere houten tuinhuisjes en veranda’s deed ik al op jonge leeftijd de nodige materiaalkennis op.

Vervolgens kon ik bij Richard Til in Roodeschool aan de slag. Daar deed ik acht jaar ervaring op met het zelf bouwen van tuinhuisjes, schuttingen en veranda’s. Beide takken van sport, de verkoop en de bouw en montage, komen hier in Winsum heel goed van pas.

Enorm veel zin in Totaal Wonen Winsum?

Absoluut! Dat is iets waar we al maanden naar toewerken en in maart moet alles (grotendeels) klaar zijn. Ik zal je straks even rondleiden op de bovenverdieping waar we momenteel druk bezig zijn met de opbouw van verschillende demo’s van tuinhuisjes en veranda’s, inclusief bestrating en perkjes. Daar kunnen onze klanten straks de nodige inspiratie opdoen. Het voorste gedeelte op de bovenverdieping zal worden gebruikt voor onze woninginrichtingtak.

Als alles klaar is dan kunnen we op één grote locatie op industrieterrein Het Aanleg in Winsum, waar ook de nodige winkelpanden gevestigd zijn, een totaalplaatje aanbieden van alle accessoires in en rond het huis. Daarin zijn we straks uniek. Ik zou eigenlijk niet weten welk bedrijf hier in de directe omgeving hetzelfde totaalpakket aan kan bieden als wij.

In Uithuizen zit nu nog de woninginrichtingtak?

Vijf jaar geleden zijn mijn broers Geert en Rob hier begonnen met de woninginrichting inderdaad. Zij konden dit pand destijds huren van Bob Sennema maar wisten toen al dat dit van tijdelijke duur zou zijn. Geert en Rob nemen overigens jarenlange ervaring op het gebied van stofferen met zich mee, Geert bijvoorbeeld inmiddels al meer dan twintig jaar.

Al snel hadden ze het zo druk dat ik vier jaar geleden gevraagd werd om ze mee te helpen. Want naast de binnenklussen kwam regelmatig de vraag voorbij of ze ook qua inrichting om het huis iets voor de klanten konden betekenen. Ik zat op dat moment tijdelijk bij huis en kon daardoor met mijn reeds opgedane werkervaring inspringen op die vraag en dat beviel wederzijds prima.

Sennema Tuintotaal aan Het Aanleg in Winsum hebben jullie van Bob Sennema overgenomen?

Inderdaad, vanaf 1 januari 2022 huren wij dit pand van Sennema. De man waar ik al op jonge leeftijd mijn eerste werkervaring opdeed. Bob Sennema is een begrip in Winsum en omstreken. Ik geloof dat hij inmiddels 75 jaar is en zelf bijna 60 jaar in het vak gezeten heeft. Maar zijn opa was ook al in het familiebedrijf actief.

Maar goed, Bob wordt natuurlijk een dagje ouder en daar ook mijn broer Rob voor hem gewerkt heeft en hij ons dus al kon, kwam hij bij ons terecht met de vraag of we dit grote pand wel wilden huren. En dat wilden we wel. Qua inrichting is er niet zo heel veel veranderd en ook het personeelsbestand hebben we overgenomen. Waar Geert en Rob de locatie in Uithuizen onder hun hoede hebben, zwaai ik hier de scepter.

Vanaf maart kun je dus bij Totaal Wonen in Winsum werkelijk waar alles vinden voor in en om het huis?

Daar is geen woord aan gelogen want wij kunnen dus een totaalplaatje aanbieden voor alles wat zich in en om het huis afspeelt. Je kunt het zo gek niet verzinnen of we hebben het hier te koop. Van sierbestrating en diverse soorten (timmer)hout tot vinyl, tapijt, gordijnen en raamdecoraties. En dat allemaal op één locatie, iets wat ons zelf ook veel meer rust geeft. De lijntjes waren al kort en worden hier nog korter.

Hoe is de onderlinge verhouding tussen de gebroeders?

Goed, haha. We vullen elkaar prima aan zonder elkaar voor de voeten te lopen. Dat komt mede door het feit dat we zelf vaak op locatie aan het werk zijn. Mijn broers zullen blijven stofferen en ik blijf drie tot vier dagen per week op locatie tuinhuisjes en veranda’s plaatsen. Dat vind ik nog steeds het leukste om te doen. En daardoor blijven we goed op de hoogte van de nieuwste trends en weten we wat er zich in het werkveld afspeelt.

We laten ieder in zijn eigen waarde, hebben onderling zelden tot nooit ruzie, schuwen de confrontatie niet als het moet maar respecteren elkaars mening waardoor we er altijd wel weer uitkomen.

En ook de overige zes medewerkers helpen de klanten graag verder met deskundig advies?

Dat klopt en ik stel ze graag even aan de lezers voor. Routinier Atze werkt hier al sinds jaar en dag op deze locatie en is eigenlijk het manusje van alles. Bestellingen doen en ze inboeken, contacten onderhouden met de leveranciers en de klanten, het hele logistieke gebeuren, niets is hem teveel. Thomas is een stuk jonger maar heeft in Atze een ideale leermeester. Hij houdt zich onder andere bezig met het hele internetgebeuren en volgt daarbij een transportopleiding.

Jouw neef Pieter is alle dagen buiten actief in de houtbouw en montage. Trijn houdt zich nu nog bezig met de verkoop en woninginrichtingadviezen in Uithuizen maar komt uiteraard mee naar Winsum. Hetzelfde geldt voor onze administratieve man Dick die zich onder andere bezighoudt met de facturering. En last but not least, onze vader brengt vier dagen in de week alle spulletjes rond. Stenen, grind en zand bijvoorbeeld. En zo zijn we hier binnenkort met zijn negenen actief. Een kleine maar hechte groep.

En dat alles inclusief een uitstekende servicegraad?

We willen inderdaad kwaliteit leveren in alle opzichten, dat vinden we heel belangrijk. Dat geldt niet alleen voor de materialen maar ook voor de afwerking, het deskundig advies en het transportgedeelte. Dat moet allemaal top geregeld zijn. ‘Rommel wordt er al genoeg verkocht maar daar doen wij niet aan mee!’

Of ik concrete voorbeelden kan geven van onze servicegraad? We hebben een grote showtuin, een ruim assortiment en snelle levertijden. Wij bezorgen door heel Noord-Nederland, maar je kunt de gekochte materialen ook zelf meenemen met onze leenaanhanger die je gratis mag gebruiken. Grote en zware aankopen en bestellingen kun je door de Sennema bezorgservice tegen een geringe vergoeding vlot en veilig thuis laten bezorgen!

Als ik je vraag naar je werkhoogte- en dieptepunten uit je leven tot dusver, wat is dan het antwoord?

Voor mij persoonlijk was 1 januari 2022 toch wel een hoogtepunt want toen konden we dit fraaie bedrijf overnemen en werd dit mijn uitvalsbasis. Voor mij wat betreft het leiding geven ook een nieuwe situatie natuurlijk. Aanvankelijk hoefden we niet veel te veranderen maar als alles straks hier centraal gevestigd is, ontstaat een nieuwe situatie op een toplocatie. Een situatie die voor meer rust zorgt. En ook dat is weer een hoogtepunt.

In dieptepunten denk ik totaal niet. Ik ben een positief ingesteld persoon. Maar wie dit scenario vijf jaar geleden had voorspeld, zou ik inderdaad destijds voor gek verklaard hebben. Wat dat betreft ben ik trots op wat we hier met ons allen hebben gerealiseerd.

Nog bijzondere werkanekdotes?

Ik heb vroeger op het Noorderpoortcollege vaak genoeg gehoord dat ‘wanneer je zo je best blijft doen als nu dan wordt het nooit wat met jou!’ Wat dat betreft zou het mooi zijn wanneer de leraren uit die tijd dit interview nog even zouden kunnen lezen want uiteindelijk is het allemaal goed gekomen. Maar wat wanneer men op die school nog wel met de automonteuropleiding door was gegaan? Geen flauw idee waar ik dan terechtgekomen zou zijn. Zo zie je maar weer dat je levenspad soms van toevalligheden afhangt.

Nog tijd voor hobby’s?

Vroeger heb ik, net zoals zoveel Knotjes in Roodeschool, bij Corenos gevoetbald maar daarmee ben ik in mijn seniorentijd gestopt. In de zomerperiode mag ik graag motorrijden. Ik kan genieten van onze gezinsuitjes en verheug mij op onze wintersportvakantie in Oostenrijk binnenkort. Niet alleen qua skiën maar ook qua gezelligheid. En ik beschouw mijn werk als hobby, zeker de afbouwklussen op locatie.

Waar staat Tuin Totaal Winsum over 10 jaar?

Ik vermoed dat we dan nog steeds op deze gezellige en drukke locatie op Het Aanleg in Winsum zitten. En ik sluit niet uit dat we dan het totaalplaatje nog verder uitgebreid hebben met de verkoop van bouw- en plaatmateriaal. Maar eerst maar eens zien dat we deze overgang goed doorkomen en dat we hier de puntjes op de i zetten. Heel veel groter qua personeelsbestand hoeft het in elk geval niet te worden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Zie voor ons uitgebreide dienstenpakket dit linkje: https://bert-koster.nl/2022/09/26/totaal-wonen-winsum-gebroeders-knot-bv/. De volgende stap na de verhuizing is een nieuwe website inclusief webshop. Maar nog beter is om binnenkort langs te komen om te zien hoe mooi het eindresultaat is geworden. Zowel binnen als buiten kan volop inspiratie voor in en om het huis worden opgedaan. We zijn van maandag tot en met zaterdag geopend en wel van 07.30 tot 17.00 uur. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69