Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Klaes Hoekstra, Kerstoverdenking 2022

Ieder jaar schrijf ik vlak voor de Kerst wat ik heb beleefd of wat mij de afgelopen periode is overkomen. Het is goed om zo nu en dan even terug te kijken uit dankbaarheid of als leermoment van iets wat ik beter anders had kunnen doen. Je leven lang blijven leren begint bij het bewust worden hoe belangrijk het is om je te blijven ontwikkelen.

Je kunt jezelf de volgende vragen stellen, zoals waar ben ik goed in, wat vind ik leuk en wat zou ik nog willen leren? De maatschappelijke veranderingen gaan zo snel dat wij wel eens moeite hebben om “bij te blijven”. Wij kunnen rustig stellen dat leren start bij de geboorte en eigenlijk nooit als voltooid kan worden beschouwd. Leermomenten waren er bij mij uiteraard ook voldoende.

Family talk

Nora en Max, mijn kleinkinderen zijn inmiddels 3½ en 1½. Wat is dat een leuke leeftijd. Ze beginnen te praten/brabbelen en ontdekken de wereld. Agnesz en Tim houden mij iedere week op de hoogte met foto’s en filmpjes en iedere zondagmorgen zijn wij even aan het facetimen. Daar word ik altijd weer blij van! Ook hebben wij dit jaar voor het eerst Sinterklaes gevierd en dat is toch wel een prachtig familiefeest en dat is GENIETEN met hoofdletters.

Begin oktober heb ik met mijn zoon Tomasz een roadtrip gemaakt van ruim 6000 km. Hij ging verhuizen van Vancouver naar Toronto. Wanneer je ruim 2 weken met elkaar in de auto zit en de hotelkamer deelt dan komen er mooie gesprekken tot stand, iets wat bij het wekelijkse beeldtelefoongesprek niet gebeurt. De vader/zoon rit was wederzijds heel bijzonder en waardevol, iets wat ik eenieder kan aanraden.

Mijn vriendin Lisa is ook verhuisd en woont nu nog dichterbij. Een prachtig appartement in het centrum van Bedum. Zij is nog steeds een verrijking in mijn leven, leuke dingen samendoen en toch onze eigen vrijheid. Ik hou ervan en ook van haar natuurlijk! Afgelopen juli kreeg ik een nieuwe halve knie. De slijtage veroorzaakt door de bakkerijwerkzaamheden, daar had ik last van en belemmerde mij in mijn functioneren. Dit ongemak, daar ben ik uiteraard nog veel te jong voor en ik ben blij dat de operatie goed is verlopen en ik inmiddels weer loop als een kieviet.

Mijn drie bonusdochters hebben inmiddels ook allemaal een kindje. Sef werd geboren op 8 augustus en is het stoere ventje van Colin en Gerieke en Milou zag het levenslicht op 29 november als lief meiske van Nick en Anouk. Beide geboren uit liefde en dan bekruipt mij altijd een diep gevoel van verwondering. Zo klein, zo mooi met alles er op en eraan. Uiteraard wensen wij hun een bijzonder, liefdevol en gezond leven vanuit een warm nest. Joey van Henk en Kim is inmiddels 2 jaar en ik beleef ontzettend veel plezier aan dit heerlijk kereltje.

Buitenlandse projecten

Voor de corona ben ik o.a. naar Honduras en Zuid-Afrika geweest om bakkerijen op te zetten in ontwikkelingslanden. Doel is om voor werkgelegenheid te zorgen waardoor brood als basisvoorziening bereikbaar en betaalbaar is voor velen. Prachtig en dankbaar werk om te proberen de wereld een beetje mooier te kleuren.

Ik doe dit nu voor een kerkelijke organisatie, de “Breadhouse Foundation” geheten. We leveren niet alleen de vis, maar we zorgen ook voor de hengel en dat de visser goed uitgerust en opgeleid is om de rest van zijn leven zijn boterham te verdienen”. Vlak voor de Covid is er een Bake-tainer ontwikkeld. (https://baketainer-com.translate.goog/?_x_tr_sl=en&_x_tr_tl=nl&_x_tr_hl=nl&_x_tr_pto=sc)

Bake-tainers kunnen overal ter wereld worden neergezet omdat zij makkelijk verplaatsbaar zijn. Het doel van het bovenstaande is om onmiddellijke hulp te kunnen bieden in achtergestelde gebieden, oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen en om duurzame lange termijn hulp te bieden aan hen die dit nodig hebben.

Na de Winterloop reis ik af naar Zuid-Afrika om te starten met de bake-tainers. Ik moet eerst handleidingen schrijven voor het gebruik en uit het broodproces moet ik zoveel mogelijk vaktechnische handelingen halen omdat de mensen die hiermee gaan werken geen bakkers zijn. Een mooie uitdaging lijkt mij dat.

Winterloop

Zoals het zich nu laat aanzien kunnen wij de 13e Bedumer Winterloop weer organiseren. Vanaf de vakantie zijn wij alweer druk bezig er een mooi programma van te maken met diverse nieuwe onderdelen. Naast de vaste onderdelen proberen wij ieder jaar weer nieuwe items te verzinnen.

Dit jaar is er een benefietconcert van 2 harmonieorkesten, te weten Wilhelmina en Patrimonium en brassband Heman uit Zuidwolde. Dit spektakel zal gehouden worden in de Maranathakerk op donderdag 2 februari om 19.30 uur. Ook nieuw is de spelletjesavond in Hotel Gemeentehuis onder leiding van Janine en Inge.

Deze dames geven reviews van spelletjes op Instagram (pion_iers) en hebben in ruim een jaar al 6000 volgers weten te interesseren. Zij zijn door dit succes nu bekend van radio en tv. De avond is van 17.00 tot 1.00 uur en kost €5,- per uur. Zo kun je op een speelse manier bijdragen aan onderzoek naar kanker, want hier is veel geld voor nodig (UMCG Kanker Researchfonds). Velen van ons hebben toch te maken met deze ziekte via familie, vrienden, buren of misschien zelf.

Steve Jobs gaf aan op zijn ziekbed dat al zijn waardering en rijkdom zinloos waren in het zicht van de naderende dood. Je kunt iemand inhuren om geld voor je te verdienen, maar niet iemand om de ziekte voor je te dragen. Je kunt alles kopen behalve leven! Zijn advies was om te genieten van kleine dingen en lief te zijn voor anderen en hun te waarderen. Je moet je beseffen dat een horloge van € 30,- of € 3000,- beiden tegelijk de tijd laten zien.

Wanneer wij rijden met een auto van € 15.000,- of van € 150.000,-; weg en afstand hetzelfde zijn, we bereiken dezelfde bestemming. En een fles wijn van € 10,- of € 100,- geeft de volgende morgen – wanneer je teveel drinkt – dezelfde kater. Het ware geluk komt niet voort uit de materiele dingen van deze wereld. Of je nu “first class of economy class” vliegt, wanneer het vliegtuig neerstort dan crash je mee! Hij realiseerde zich te laat: ‘Je bent pas rijk als je iets bezit wat je niet kunt kopen’.

Wij gunnen Bedum een “Beemstee”

Zoals bekend ben ik samen met een groep idealisten bezig om het Gemeentehuis in Bedum te verwerven. Wat wij graag willen is een mix van maatschappelijke organisaties – verenigd in het Kultuurhoes – en een sociaal woonproject voor senioren. Wij hebben hiervoor mooie plannen gemaakt die een meerwaarde opleveren voor Bedum. De bal ligt nu bij de Gemeente om de Bedumers deze kans te gunnen. Februari valt hierover de beslissing!

Er is een behoorlijke concurrentie van diverse projectontwikkelaars, maar mochten zij dit pand kunnen verkrijgen dan is het maar afwachten wat er gaat komen. Wij gaan voor de stelling: van voor en door Bedumers! Wij hebben nog vertrouwen in het gezonde verstand van Gemeente Het Hogeland tot het tegendeel bewezen is en dat is bijzonder in een tijd van afnemend vertrouwen in de overheid!

De wereld verandert heel snel en daar maak ik mij best wel zorgen om. Er is in toenemende mate sprake van een stijgende polarisatie. Tegenstellingen tussen groepen mensen groeien met de dag. We moeten weer naar elkaar gaan luisteren. Nederlanders hebben over alles een discussie: zwarte piet, corona, migratie, klimaat, CO2 uitstoot, woningtekort en ga zo maar door. De meningsverschillen zijn zo groot geworden dat er alleen nog in termen van wij en zij wordt gedacht en gepraat.

Er is geen gemene deler meer. Economische, sociale, politieke en technologische ontwikkelingen hebben geleid tot ‘een perfecte storm’ waarin mensen tegenover elkaar zijn komen te staan. Dat is best zorgwekkend, zeker ook voor onze (klein) kinderen. Ik denk dat vele mensen zich momenteel zorgen maken over de verharding van de samenleving. Kerst is een mooi moment om hiervan afstand te nemen en opnieuw de verbinding te zoeken met elkaar in verdraagzaamheid.

Wij moeten toe naar een inclusieve samenleving, een samenleving waar iedereen tot zijn recht kan komen. Het maakt niet uit welke culturele achtergrond, gender, leeftijd, talenten of beperkingen iemand heeft. Iedereen zou op een gelijkwaardige manier deel moeten uitmaken aan de maatschappij. Mensen moeten worden aangesproken op hun mogelijkheden, niet op hun beperkingen.

Stel dingen die je graag nog zou willen doen niet uit als je de kans hebt om je dromen te realiseren. Zelf had ik nog op mijn bucketlist staan dat ik nog graag een parachutesprong wilde maken.

30 april ben ik samen met mijn lief en haar kinderen naar Texel geweest om dit uit te voeren. De sprong vanaf 4 km. hoogte maakte ik samen met haar dochter Jolanda. Een “amazing experience”, spannend maar een bijzonder beleving die ze mij niet meer kunnen afnemen!

Mijn Kerstwens voor het komende jaar is dat wij iets liever voor elkaar zijn en niet gelijk ons (voor)oordeel klaar hebben. Geniet van het leven en zorg goed voor elkaar. Denk aan de eenzame en zieke mensen, voor hen is Kerst vaak niet het ultieme familiefeest. Stuur hen een kaartje, bloemetje of ga eens op bezoek. Ik wens jullie allen een warm, liefdevol en gezellig Kerstfeest en een gezond, gelukkig en inspirerend 2023 en voor wie hem wil: een oprecht gemeende Kerstknuffel.

Klaes Hoekstra, december 2022

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69