Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel XVII

Het zijn hectische tijden Wiebe?!

Praat me er niet van Bert! Het heeft even geduurd voordat ik weer contact met jou kon leggen. Dik vier maanden zeg je? Man, waar blijft de tijd. Maar je hebt gelijk, het zijn bijzonder hectische tijden waarin we ons begeven dus intern moeten ook alle zeilen bijgezet worden. Door de sterk gestegen olie- en gasprijzen en de flink opgelopen inflatie die er voor zorgde dat de prijzen in de supermarkten veel hoger zijn komen te liggen, verwachten wij binnen enkele maanden een explosie aan nieuwe klanten. Dat kan haast niet anders.

Omdat er steeds meer mensen moeten overschakelen naar een nieuw en veel duurder energiecontract gaan wij er vanuit dat steeds meer mensen onder de zogenaamde ‘rode streep’ komen te zitten. In de maand september constateerden we al een kleine groei van 9 gezinnen. We maken ons toch wel enige zorgen over de te verwachten groei, temeer omdat de instroom van voedsel vanaf supermarkten in het laatste jaar sterk is afgenomen.

Maar Voedselbank het Hogeland schudde hevig aan de (fruit)boom en wist de media weer te bereiken toch?

Onlangs schreef ik een stukkie in de huis-aan-huisbladen over appels en peren, over fruit dat mensen teveel hebben. De door mij aangeboden boodschap was kort maar krachtig: alle fruit richting de voedselbank! Toen dit nieuws pakweg twee dagen oud was, belde iemand van RTV-Noord op om te zeggen dat zij mijn artikel hadden gelezen en dat het interessant genoeg was voor hen om er een paar minuten zendtijd aan te besteden. Altijd goed natuurlijk en aldus geschiedde.

Met als gevolg dat gedurende de gehele dag, bij de zogenaamde dag-tv, ieder uur ons interview voorbij kwam. Daarbij liep onderop het scherm een banner met de mededeling dat overtollig fruit naar Voedselbank het Hogeland gebracht kon worden en ook was het artikel op de RTV-Noord-nieuwapp te lezen.

Een jaar of vier geleden leverde een dergelijk huis-aan-huis-artikel een slordige 800 kg appels/peren op. Op dit moment stroomt het fruit nog steeds binnen en zijn we de 10.000 kg ruimschoots gepasseerd! Geweldig toch?! Zo’n hoeveelheid is voor onze voedselbank uiteraard veel te veel om binnen enkele maanden te “verstouwen”. We zijn daarom inmiddels begonnen om een flink deel van de ‘overtolligheid’ te delen met andere voedselbanken.

Ook de Ondernemersvereniging Winsum laat zich van zijn beste kant zien toch? 

Dat klopt helemaal. Donderdag 13 oktober jl. verblijdden zij ons met de mededeling dat de inkomsten uit de verkoop van hun Adventskalender-2022 ten gunste komen van Voedselbank het Hogeland. Enkele jaren geleden mochten wij deze ‘pot’ ook al eens ontvangen. Toen ging het om maar liefst € 3500,00. Ik ben benieuwd wat de opbrengst dit jaar gaat worden.

Maar ook particulieren en agrariërs vergeten jullie niet? 

Over hun steun hebben we ook niets te klagen inderdaad. Waar de instroom van goederen vanaf de lokale supermarkten sterk is afgenomen, is de instroom van Aardappels, Groente en Fruit flink gegroeid. Vanuit allerlei kanten worden ons aardappelen aangeboden, mogen we wortelen ophalen, levert iemand ons in de zomer wekelijks 200 bloemkolen, enz. enz.. Aan gezonde AGF-producten dus geen gebrek. Altijd goed voor de broodnodige vitaminestromen.

Heb je nog een slotakkoord?

Het vorig slotakkoord is eigenlijk nog steeds van toepassing Bert. Het blijft keihard werken voor ons als vrijwilligers om iedereen te kunnen bedienen. Maar door initiatieven zoals hierboven beschreven is de daarvoor benodigde energie ruimschoots aanwezig. Gelukkig staan onze cliënten er niet alleen voor, samen slaan we ons er vast wel weer doorheen.

En met de donkere maanden in aantocht is de wens en behoefte om naar elkaar om te zien nog sterker aanwezig. Denk dus een beetje om elkaar. Ik zal proberen om aan het eind van het jaar nog even weer contact met je te zoeken voor een nieuwe update. Praten we dan verder!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69