Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Met Karen en Matthieu terugkijken op tien jaar Steakhouse De Kleine Munt in Termunten!

Karen en Matthieu, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

Matthieu: ‘Moeten we ons nog voorstellen, je hebt ons al eens eerder geïnterviewd ja. En omdat ik deze vraag enigszins probeer te ontwijken, hoef ik ook niet te melden dat ik onlangs veertig jaar ben geworden. Daarbij ben ik nog steeds een echte stadjer en heb thuis door onze twee dochters allemaal vrouwen om mij heen.’

Karen: ‘Er zijn de nodige raakvlakken tussen Matthieu en mij alleen ben ik een rond getal ouder en de trotse moeder van twee zoons. Ik denk dat Matthieu en ik elkaar goed aanvullen. Matthieu heeft natuurlijk heel veel horeca-ervaring en ik heb in de afgelopen jaren heel veel ondernemerservaring opgedaan. Daarbij zijn we beiden vanaf het begin bij het Steakhouse betrokken en daardoor in de loop der jaren toch een beetje het ‘gezicht’ van het mooie personeelsteam van De Kleine Munt geworden.’

Allereerst van harte gefeliciteerd met tien jaar De Kleine Munt! Trots op dit heuglijk feit?

Jazeker, noteer gerust supertrots! Hoe we toen begonnen zijn en wat er nu staat, we hebben in tien jaar tijd een hele mooie ontwikkeling doorgemaakt. Vooral de laatste anderhalf jaar hebben we een extreme groei gehad. En daarvoor nogmaals alle hulde voor ons team.

Inmiddels helemaal gewend aan jullie nieuwe rollen?

Zo denken we helemaal niet want we zijn beiden al tien jaar lang met dezelfde passie en inzet voor het bedrijf aan het werk. Maar zeker na de coronaperiode hebben we grote stappen kunnen maken. Onder andere door de uitbouw aan de voorkant waardoor we veertig extra gasten kunnen herbergen. In totaal kunnen we nu gebruik maken van drie eetruimtes en daarbij inspelen op de verschillende seizoenen.

Waarbij we er wel voor gewaakt hebben dat de gezellige uitstraling en het persoonlijk contact met onze gasten gewaarborgd blijft. Zo zijn we samen continu bezig met allerlei verbeterpunten.

Volgens mij hebben jullie een drukke en geslaagde jubileummaand achter de rug?

Dat klopt helemaal en de augustusmaand hebben we gebruikt om qua gerechten extra ‘uit te halen’. Zo stond voor de liefhebbers van grote stukken vlees de Tomahawk-steak op het menu, een portie van 1,5 kg die je dus met meerdere personen kon delen. Ook de Termunter Vleesschotel Deluxe van 1,1 kg werd geïntroduceerd, ook zo’n hardloper die je met twee personen kunt eten.

En met dit ‘shared dining’ hebben we toch een nieuw concept aangeboord want daar is nog steeds veel vraag naar. En dus is deze Deluxe uitvoering van de Termunter Vleesschotel op het menu blijven staan. Mensen vragen hier regelmatig bij het reserveren speciaal naar. In de nabije toekomst willen we op het ‘shared dining’, door nieuwe variaties te introduceren, verder inspelen.

Jullie gasten die wel een steuntje in de rug konden gebruiken, hebben onlangs genoten van een heerlijk diner?

Och man, wat hebben wij enorm veel reacties op onze Facebookactie gehad waarbij men namen van mensen door kon geven die door wat voor omstandigheden dan ook een moeilijke periode achter de rug hebben of er nog steeds middenin zitten. We hebben meer dan 200 mailtjes mogen ontvangen. Voor ons een reden om niet tien maar achttien gezinnen uit te nodigen en dus zat het hier op de laatste septemberwoensdag vol.

En waar wij overbluft waren door het aantal reacties daar waren onze gasten overbluft dat ze opgegeven en uitgenodigd werden voor deze speciale avond waarbij we ze helemaal in de watten legden. Wat hebben we bijzondere verhalen mogen aanhoren en wat zijn er wat traantjes weggepinkt. Maar wij zijn hartstikke dankbaar dat wij in de omstandigheden verkeren dat we dit in ons jubileumjaar hebben kunnen realiseren. Als de financiële situatie het toelaat willen we zo’n avond vaker organiseren.

Na corona was daar de enorme drukte?

Die toestroom is echt gigantisch en blijft maar doorgaan. De uitbouw was dus geen overbodige luxe want je wilt niet weten hoeveel mensen we wekelijks moeten teleurstellen omdat we vol zitten. Bij deze dan ook de tip om vooral voor de weekenden tijdig te reserveren. Wat ons geheim is? De kwaliteit en kwantiteit van onze gerechten is voor ons het allerbelangrijkste, daar willen we geen concessies aan doen.

Hetzelfde geldt voor de prijs/kwaliteitsverhouding waardoor mensen van heinde en verre onze kant op komen. De huidige aantallen gasten zijn voor ons prima te behappen maar we zitten qua capaciteit en (keuken)ruimte nu wel aan onze max. Groter willen we hier niet worden, dat zou ten koste gaan van de kwaliteit en het contact met onze gasten.

Trots op het huidige personeelsbestand en is die op peil?

Heel trots! We hebben een hecht en gezellig team zonder verloop. Sterker nog, we krijgen in deze tijden van personeelsschaarste zelfs belletjes van mensen die graag bij ons willen komen werken omdat ze gehoord hebben dat het hier zo leuk en gezellig is. In anderhalf jaar tijd is ons personeelsbestand gegroeid van 12 naar 22 personeelsleden.

Genoten van het uitstapje naar De Librije?

Bas kun je even komen om iets over het uitstapje te vertellen? Bas: ‘Naast een hele gezellige was het ook een heel leuke en inspirerende dag waar wij met onze zes koks heengegaan zijn. Kijk, op culinair niveau zijn zij van het niveau buitencategorie, daar kunnen wij niet aan tippen. Maar qua aandacht voor de gasten en de mogelijkheden met het eten, daar kun je altijd wat van leren. Die bewustwording is heel goed. En het motiveert je ook om nog beter te willen worden. Daarbij was er ook nog een wijnexcursie.’

Matthieu: ‘En op twaalf december gaan we met ons personeel naar de Ziggo Dome in Amsterdam. Daar vindt de ‘Avond voor de horeca’ plaats. Deze avond wordt ons aangeboden door onze leverancier Bidfood.’

Staan er voor de komende maanden/jaren nog bijzondere gerechten/ontwikkelingen op het programma?

We hebben het dus al over onze uitbreiding en het ‘shared dining’ gehad. We zijn ons nu druk aan het verdiepen in de energietransitie en hoe hier mee om te gaan. Dat is nog wel een dingetje want om zelfvoorzienend te zijn qua energieverbruik hebben we 200 zonnepanelen nodig en we kunnen er maar 100 kwijt. Daarbij zit je natuurlijk met de levering van het materiaal. Maar dat is zeker iets wat onze zorg en aandacht heeft.

Arbotechnisch gezien is er de laatste tijd veel verbeterd, bijvoorbeeld qua werken op hoogte. Ook onze vriezer is vernieuwd. Voor de korte termijn moeten we alleen onze afzuigkap nog vervangen want die kan de afzuigcapaciteit die we nodig hebben niet meer leveren. Er moet dus een krachtiger systeem komen. En zo zijn we continu bezig met grote en kleinere dingen. Denk in het laatste geval bijvoorbeeld aan ons serviesgoed dat we hebben moeten verdubbelen.

Als ik jullie vraag naar de hoogte- en dieptepunten in het tienjarig bestaan van het steakhouse, wat is dan het antwoord?

Dat mensen ons massaal weten te vinden vanuit alle hoeken en gaten van onze provincie, dat is toch zeker wel een hoogtepunt. Want laten we wel zijn, Termunten is een beetje een uithoek waar je niet zo maar even heen gaat. Dat gebeurt altijd met een reden.

En de dieptepunten? Daar zijn we niet zo van. Zo’n coronaperiode, daar heb je mee te dealen en daar leer je vervolgens ook weer van.

Nog bijzondere werkanekdotes?

Laatst hadden we hier twee gasten uit Apeldoorn zitten die speciaal voor ons naar Termunten gekomen zijn omdat ze gehoord hadden dat hier zo’n goed steakrestaurant zit. Dat is toch wel heel bijzonder. Na een overnachting in Hotel Termunterzijl, keerden ze de volgende ochtend terug. We zijn qua naamsbekendheid dus tot halverwege het land gekomen, haha.

Nog tijd voor hobby’s?

Karen: ‘Ik draai met veel plezier mee in de organisatie van de Bedumer Winterloop waarbij ik mij bezighoud met de wandeltocht, de horecavoorzieningen en de vergunningaanvragen. De aankomende editie wordt mijn negende en laatste keer en dan wordt het in Bedum tijd voor een nieuwe uitdaging. Wat dat is dat zul je ongetwijfeld binnenkort wel horen.’

Matthieu:’Steakhouse De Kleine Munt, dat is helemaal mijn ding. Ik zie het zelfs een beetje als mijn kindje. Werken is mijn hobby en ik mag graag leuke dingen met mijn gezin doen.’

Waar staan jullie met het steakhouse over tien jaar?

We zijn heel tevreden met hoe het nu staat. Groter moet het hier niet worden, er komen dan ook geen verdere uitbreidingen. Maar de wens en de droom voor een tweede vestiging, dichtbij de stad Groningen, is er zeker. Wie weet wat de toekomst ons brengt. Vooralsnog genieten we met volle teugen van Steakhouse De Kleine Munt.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Dat we blij en trots zijn op team De Kleine Munt, dat hebben we al een paar keer gezegd maar mag best nog wel een keer benoemd worden. Daarbij willen we langs deze weg al onze gasten enorm bedanken voor de vlucht die we in tien jaar hebben mogen maken want zonder hen was dit natuurlijk nooit gelukt. Het feestje met al onze relaties moeten we nog vieren maar wat we hier de afgelopen maanden hebben meegemaakt en gerealiseerd, dat slaat alles en pakken ze ons niet meer af!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69