Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Grote broer

Het is de woensdag voordat in het noorden de vakantieperiode begint. Tot mijn genoegen heb ik alle interviews voor de Winsumer presentatiegids met goed gevolg afgerond. Althans, volgens de geïnterviewden. En dat is mooi op tijd, mede ingegeven door het feit dat ik dit jaar pas in augustus op vakantie ga. Vaak is de jaarlijkse blog cq. column voor de gids al geschreven voordat ik met de interviews begin. Dit jaar is het andersom.

Het vinden van inspiratie voor een onderwerp was wel een dingetje dit jaar. Het mooie nieuwe complex is al een paar keer beschreven en ook de sportieve prestaties, of het ontbreken ervan, in de onderlinge derby’s vv Winsum vs vv Middelstum, kent voor vaste lezers geen geheimen meer. De inspiratie voor dit artikeltje kwam pas los toen ik een bezoek bracht aan de website www.vvwinsum.nl.

Als je zelf woont, werkt en voetbalt in Middelstum dan zie en ervaar je Winsum en de plaatselijke vv vanzelf een beetje als je grote broer. Iets met een factortje drie groter. Winsum telt ongeveer drie keer zoveel inwoners dan Middelstum (7.500 tegenover 2.500 zielen ongeveer) en speelt ook nog eens drie klasses hoger dan de blauwwitte brigade van trainer Meinardi.

Er zijn ook overeenkomsten te benoemen. Zo moesten beide clubs noodgedwongen afscheid nemen van hun spits. Cultheld Schaaphok, de goalie die spits werd, was de strijd met zijn eigen lichaam misschien wel beu. Onze Milkovic, goed voor bijna twintig goals dit seizoen, gaat zijn geluk bij VVK beproeven. Maar waar vv Winsum naar verluidt een doelpuntenmachine terugkrijgt, moet Middelstum de man met een neusje voor de goal(s) binnen de eigen gelederen zien te vinden. Heeft dat toch iets te maken met de aanzuigkracht van deze grote broer?

Maar eerst even weer terug naar de website. Toen ik op het onderdeel ‘Hoofdbestuur’ klikte, schrok ik. Want de helft van het bestuur wordt gevuld door de man of vrouw die de naam Vacature draagt. Hij of zij moet het wel heel druk hebben. Zo’n grote club en dan maar vier actieve bestuursleden? Dat is ook wat ja. Het voordeel hiervan is wel dat ik iedereen persoonlijk ken. Bestuurslid technische zaken en overbuurman Jan Jaap Zijlstra zorgde er twee jaar geleden hoogstpersoonlijk voor dat ik deze verhaaltjes voor de presentatiegids mag maken.

Hij introduceerde mij enige weken geleden bij secretaris Wendy Mekel die dit seizoen met de zorg om de invulling van deze gids een extra aapje op haar ranke schouders krijgt. Als secretaris van de vv Middelstum weet ik dat bij een secretariaatfunctie best wel wat komt kijken. Maar hé, ik heb niets te klagen. Volgens mij kent vv Winsum vijf keer zoveel leden als mijn cluppie. Dat zijn ook een stuk meer handelingen in Sportlink.

Voorzitter Ben Breukelman mocht ik onlangs aan een pensionadointerview voor mijn website onderwerpen. Een druk bezet man, dacht ik toen al. Docent op AOC Terra, leerlingbegeleider en ook nog eens trotse voorzitter van een unieke voetbalclub. Die combi vergt vast wel wat tijd en vaardigheden. Penningmeester Roelf Bonder kon ik tot voor kort niet. Alleen van de adequate betalingen van mijn factuurtjes. Een prima man dus wat mij betreft en onlangs spotte ik hem, dankzij Zijlstra, op een feestje bij Landgoed de Bont in Middelstum.

Ik begin mij nu toch een beetje zorgen te maken over jullie club. Waar wij de taken met een bestuur van negen personen goed kunnen verdelen, moet ik constateren dat dit bij grote broer vv Winsum een stuk zorgelijker is. Je moet er toch niet aan denken dat één van deze vier steunpilaren wegvalt? Niet alleen heeft de vv Middelstum dan een factor 3 meer bestuursleden maar dan wordt ook de druk op de overige bestuursleden immens en nog ongezonder.

Ik hoef hier vast geen pleidooi te houden over het belang van vrijwilligerswerk in de maatschappij in het algemeen en bij een voetbalclub in het bijzonder. Of heeft iedereen het in Winsum druk om ambassadeur van het mooiste dorp van Nederland te zijn? Er zijn in Winsum vast wel mensen te vinden die niet alleen tegen het kader en overige heilige huisjes aan willen schoppen maar ook daadwerkelijk als bestuurder bereid zijn om soms het hoofd boven het maaiveld uit te steken en de handen op bestuurlijk niveau uit de mouwen te steken toch?

Hopelijk mag ik volgend seizoen verheugd constateren dat het ook op bestuursniveau bij vv Winsum allemaal tiptop geregeld is. En niet alleen qua kwaliteit maar ook qua kwantiteit. Als een grote broer waardig….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69