Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Lopster Henk Buikema neemt dertig jaar trainerservaring mee naar vv Winsum

Er werd mij op het hart gedrukt om het interview met Hoofd Jeugd Opleidingen Onderbouw Henk Buikema vroegtijdig in te plannen. Dit in verband met zijn jaarlijkse trip naar Amerika. Dankzij zijn connecties in het voetbalwereldje gaat hij daar al vanaf 2010 in de zomerperiode heen. Dit keer mag hij in verschillende staten in vier weken tijd 500 voetballertjes de fijne kneepjes van het spel bijbrengen. Iets waar hij zich dit jaar na een coronaonderbreking zeer op verheugt.

Voorstelrondje

Zijn vrouw Janet heeft hier geen enkel probleem mee. ‘Nee hoor, laat hem maar lekker gaan. Trainen is helemaal zijn ding dus waarom niet? En ik vind het wel lekker om een tijdje mijn eigen gang te gaan. Zeker in de wetenschap dat het tijdelijk is. Daarbij ben ik niet anders gewend. Toen hij nog bij VV Appingedam voetbalde was hij ook vier avonden in de week weg om te trainen.’

Henk: ‘En daarom houden we het dus al zo lang vol met elkaar. In 1990 zijn we getrouwd maar we hadden al op jonge leeftijd verkering. Ik ben onlangs zestig jaar geworden en trotse vader van zoons Bas (30) en Rik (28). En trotse opa van kleindochter Lieke van één jaar, dat mag zeker niet ontbreken. Zoon Rik speelt overigens al jarenlang bij SC Loppersum 1. Ik ben geboren en getogen in Eenum en in 1983 in Loppersum komen wonen. Honkvast dus en dat geldt ook voor mijn werk. Want ik ben sinds 1988 werkzaam als analist bij het UMCG. De laatste jaren als digital techniker bij de afdeling Pathologie.’

Voetbalcarrière

Opgegroeid in Eenum dus en dan is het niet zo vreemd dat hij zijn eerste voetbalschreden op vier jarige leeftijd bij De Fivel maakte. Trainer Rob Schuil stimuleerde hem vervolgens om het maximale uit zijn voetbalcarrière te halen en op 17-jarige leeftijd maakte Henk de overstap naar VV Appingedam. Buikema hierover: ‘Dat was vroeger een bolwerk in het zondag amateurvoetbal. Als linksbenige middenvelder ben ik zelfs wel eens algeheel Nederlands Kampioen in het amateurvoetbal geworden. Gerenommeerde clubs als de IJsselmeervogels en Be Quick moesten hiervoor verslagen worden. We speelden onze thuiswedstrijden altijd voor twee tot drieduizend man publiek. Kom daar nu nog maar eens om.’

Na tien jaar besloot hij letterlijk en figuurlijk een stapje terug te doen. Henk werd back en wel bij SC Loppersum. Dit op aanraden van voetbalmakkers als Martin Jurna, Jaap Danhof en Cor Koning. Drie jaar later zorgde een vervelende enkelblessure er voor dat hij zijn actieve voetbalcarrière moest staken. Maar daar werd niet heel lang over getreurd.

De trainer Buikema

‘Ik haalde mijn trainersdiploma TC 3 en toen de trainer van SC Loppersum destijds halverwege het seizoen opstapte kon ik direct aan de slag bij de club in dezelfde plaats als waar ik woon. Dat was ideaal, ik kon hier mooi de nodige ervaring opdoen. Na Loppersum volgden VV Appingedam, GVAV, De Heracliden, Middelstum en Grijpskerk. En uiteraard tussendoor nog een tweede periode bij SC Loppersum. Overal heb ik langere tijd gewerkt, tussen de drie en vijf seizoenen.’

‘Behalve bij GVAV. Geen kwaad woord over deze club maar ik kwam er al snel achter dat ik meer een ‘dorpsclubtrainer’ ben dan een ‘stadse’ trainer. Overal heb ik op een mooie manier afscheid genomen en enige maanden geleden kreeg ik bij Loppersum zelfs een afscheid van mijn hele seniorentrainerscarrière aangeboden waarbij spelers van de eerder genoemde verenigingen langskwamen om er een gezellige avond van te maken!’

vv Winsum

Dat hij stopte als seniorentrainer heeft ook te maken met het feit dat hij reumaklachten heeft. Maar het voetbal loslaten? Dat nooit! Over zijn buitenlandse avonturen hebben we het al gehad. Daarbij traint hij momenteel de kabouters van SC Loppersum. En sinds 2009 is hij werkzaam voor de KNVB. Onlangs is hij gestopt als trainer van het Jeugd Plan Nederland. Maar als docent is hij nog volop actief om trainerscursussen te geven. Eén van die cursussen bracht hem onlangs naar Winsum waar hij in contact kwam met bestuurslid technische zaken Jan Jaap Zijlstra.

‘Zijlstra kende ik nog van mijn periodes bij Appingedam en Middelstum. Hij benaderde mij met de vraag of ik niet wat voor de jongste jeugd van vv Winsum zou kunnen betekenen. Na enige zaterdagen op het sportpark rondgekeken te hebben, werd ik steeds enthousiaster. Dat resulteerde in november 2021 in de functie Hoofd Jeugd Opleidingen bij de Onderbouw.’

Als je dik vijftig jaar meeloopt in de voetballerij en dertig jaar trainerservaring in de rugzak hebt zitten dan kun je na ruim een half seizoen vast wel iets zeggen over vv Winsum: ‘Uiteraard hebben we realistische doelstellingen vastgesteld voor het seizoen 2022 / 2023. Kijk, vv Winsum is een ambitieuze club met fanatieke en ambitieuze jeugdtrainers. Veelal jonge trainers en dus ben ik blij dat er volgend seizoen ook wat oudere jeugdtrainers in de onderbouw meelopen.’

‘Want je kunt prachtige trainingen verzinnen maar als een pass over tien meter niet aankomt dan moet je een stapje terug doen. En aanvallend voetbal is mooi maar als de tegenstander vervolgens meer goals maakt dan heb je alsnog verloren. Ik denk dat er best nog wel stappen te maken zijn en ik heb er veel zin in om hier mijn steentje aan bij te dragen. Zeker na de lange coronaperiode want dat heeft onherroepelijk tot achterstanden geleid in de onderbouw. En die achterstand met je gericht en stapsgewijs inhalen!’

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69