Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Bert Krol over Makelaardij Klavertje Vier uit Leens!

Bert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat kan ik als naamgenoot aan jou vertellen? Dat ik geboren ben in de stad Groningen bijvoorbeeld en daar na een uitstapje in mijn jeugdjaren naar Grijpskerk weer ben gaan wonen. Sinds 2009 beleef ik veel woonplezier in de Zeeheldenbuurt maar ik ben ook verknocht geraakt aan mijn werkgebied boven ‘stad’.

Ik zie mijzelf als een echte Groninger met een vleugje Fries bloed en gezegend met een Drentse kwinkslag waardoor ik alle talen en dialecten in het noorden goed kan volgen. Ik ben 52 jaar en inmiddels bijna 20 jaar in de makelaardij werkzaam.

Vroeger altijd makelaar willen worden?

Ik heb voor mijn dertigste de nodige omzwervingen gemaakt. Ik studeerde aanvankelijk economie aan de Rijksuniversiteit Groningen maar daar lag mijn ambitie niet. Toen ging ik voor mijn nummer het leger in en koos daarna voor de HBO-studie Voeding & Marketing aan de Hanzehogeschool, waarbij vooral het marketinggedeelte mijn interesse had. Na de succesvolle afronding volgden diverse baantjes.

Zo heb ik al tijdens mijn studie bij Gall & Gall gewerkt en was er hierna zelfs kortstondig de ambitie om filiaalmanager bij AH te worden. Ook deed ik een tijd de harde sales bij Xerox en ik heb een blauwe maandag in de IT gewerkt. Het was het allemaal (net) niet voor mij. Toen heb ik een boek doorgeworsteld waarbij er volgens een bepaalde methodiek steeds beroepskeuzes wegvielen waardoor er uiteindelijk twee beroepsrichtingen overbleven die mij goed zouden passen.

Docent was hier één van maar makelaar trok mij meer. Ik heb toen nog ter ondersteuning van de keuze met een aantal makelaars gesproken en vakinhoudelijke vragen gesteld. Daarna was ik helemaal om en ik heb in 2003 de definitieve switch naar de makelaardij gemaakt.

Je brengt inmiddels bijna 20 jaar makelaarservaring met je mee?

In 2003 ben ik als stagiair bij een groot makelaarskantoor in Leek begonnen. Dit in combinatie met een tweejarige HBO+ opleiding voor makelaar. Werken en daarnaast leren was best wel pittig maar het lukte mij om de makelaarsopleiding succesvol af te ronden. In 2005 maakte ik een kort uitstapje naar de binnendienst van een makelaarskantoor in Roden en daarna heb ik nog enige maanden voor een kantoor in Groningen gewerkt.

Ik was echter blij verrast met het belletje vanuit mijn oorspronkelijke stageplek in Leek dat ze mij graag terug wilden hebben, maar dan als werknemer. In Leek waren de nodige nieuwbouwplannen en dat werd mijn werkgebied. Verkopen vanaf papier dus, waarbij je bouwtekeningen en “artist-impressions” helder door moet kunnen vertalen naar de potentiële kopers. In de hoogtijdagen verkocht ik soms wel zo’n tachtig nieuwbouwwoningen per jaar.

Toen enkele jaren later één van de twee eigenaars van het kantoor vertrok, kreeg ik de kans om de aan- en verkoop van bestaande woningen op te pakken. Zo heb ik mij dus in beide vakgebieden bekwaamd. Het vak blijkt op mijn lijf geschreven en ik geniet dagelijks van de contacten met uiterst tevreden klanten.

In 2019 was de tijd rijp om voor jezelf te beginnen?

In de loop der jaren groeiden het bedrijf waar ik voor werkte en ik wat uit elkaar. Er kwamen nieuwe kapiteins op het schip met andere inzichten en daarnaast liep ik al langere tijd rond met het idee om voor mijzelf te gaan beginnen. Ik heb de tijd gekregen en genomen om een weloverwogen beslissing te nemen en hakte de knoop door. In 2019 was de tijd rijp om een eigen makelaarskantoor op te starten en van die beslissing heb ik geen seconde spijt gehad!

Waarom heb je voor Leens als vestigingsplaats voor je onderneming gekozen?

Dat is een bijzonder leuk verhaal. Ik heb destijds gewoon een oude fietskaart gepakt en daarin met een stift alle makelaarskantoren in de provincie Groningen gemarkeerd. In de omgeving van Leens bleek een witte vlek. Samen met mijn broer heb ik toen onderzoek gedaan naar de levensvatbaarheid van een makelaar in dit gebied.

Ik kende het gebied vanuit mijn jeugdjaren in Grijpskerk en van vroegere fietstochten en was toen al onder de indruk van hoe mooi het er is. Toen bleek dat een makelaar er goede kans had om te slagen, heb ik voor Leens gekozen. Mede ingegeven door de voorzieningen die er zijn, waaronder een groot winkelcentrum.

Via via lukte het mij om een kantoorruimte te bemachtigen. Inmiddels prijkt mijn logo al op de winkelkarretjes van de plaatselijke Jumbo maar ook op die van de AH in Winsum. Leens is een prima keus geweest! Ik rijd hier elke werkdag vanuit de stad met veel plezier heen.

Je richt je qua aan- en verkoop voornamelijk op de gemeenten Het Hogeland en Westerkwartier?

Klopt! En dan moet je voornamelijk denken aan het noordelijk Westerkwartier en het westelijk gedeelte van Het Hogeland. Zeg maar de oude gemeenten Zuidhorn, De Marne en Winsum, dat dekt de lading vrij aardig. Dat gebied kent prachtige plekjes en dorpjes. Mijn eerste huis verkocht ik in Leens. Via via en van familie op familie verspreidt deze ‘verkoop-olievlek’ zich steeds verder het gebied in.

Achter de naamgeving van je onderneming zit een verhaal?

Ik wilde wat anders, en liever niet mijn eigen naam aan het kantoor koppelen, en was daarom op zoek naar iets positiefs in combinatie met wonen. Het werd de term “woongeluk”. Toen ik vrienden en kennissen vroeg wat voor hen (woon-) geluk symboliseert kwam vaak iets met een klavertje vier langs. Daarover was ik meteen enthousiast, maar had toch ook wat twijfels, met name of het wel helemaal zou passen bij een makelaarskantoor.

Totdat ik een keer aan het wandelen was, even buiten het ‘diekgat’ van Vierhuizen, en in de berm tussen normale klavers op een echt “klavertje vier” stuitte. Alle twijfel was meteen weg: fysiek bewijs, als ware het een teken van boven, voor de naamgeving van mijn kantoor was gevonden. Makelaardij Klavertje Vier was een feit!

Tevreden over je eerste drie ondernemersjaren?

Hartstikke tevreden, het gaat zelfs beter dan verwacht! Maar, de handel gaat met ups en downs gepaard, zo gaat dat in deze markt. Ik heb in het begin voorstelbrieven met een gratis waardebepaling in Leens en Wehe- den Hoorn rondgebracht en dat wilde ik ook nog in andere plaatsen doen. Maar dat is er door de drukte (nog) niet van gekomen en dat is een goed teken. Het netwerk wordt steeds groter en ik heb gelukkig ook goede contacten met mijn collega-makelaars in dit gebied.

Wat zijn je persoonlijke Makelaardij Klavertje Vier hoogte- en dieptepunten tot dusver?

Makelaar zijn is best een onregelmatig, dynamisch bestaan. Het is vaak hollen of stilstaan. De ene keer heb je het smoordruk en is daar de euforie, een andere keer heb je weinig aanbod en twijfel je. ‘Komt dit wel goed?’, denk je dan. Hoogte- en dieptepunten wisselen elkaar dus snel af. Helemaal in de dynamische woningmarkt van de afgelopen jaren.

Kijk, voorheen in loondienst had je wel een bepaalde zekerheid, bijvoorbeeld dat je aan het eind van de maand je salaris kreeg. Toch zou ik niet meer terug willen naar die tijd. Zelfstandigheid waarbij ik zelf kan beslissen of ik op kantoor of thuis werk, doordeweeks, ’s avonds of in het weekend, zonder verantwoording te hoeven afleggen aan iemand, dat geeft mij een gevoel van vrijheid en flexibiliteit dat samen met de dynamiek een fijne balans vormt.

Heb je nog bijzondere werkanekdotes?

Je ziet daar aan de wand een ludiek ingelijst ‘Guiness book of records’-foto hangen die ik van een tevreden klant heb gekregen met daarop vermeld de volgende records: snelste verkoop, snelste afhandeling van de verkoop en het snelst een woning opnieuw in de verkoop krijgen. In 2014 wist ik een nieuwbouwwoning binnen negen maanden twee keer te verkopen inclusief de hele afwikkeling, ook bij de notaris. Dat ging in recordtempo.

Ik geniet doorgaans van alle klantcontacten. Je ontmoet zulke mooie en bijzondere mensen, dat maakt het werk voor mij leuk en boeiend. Elke dag kan op een verrassing uitdraaien. Zo kreeg ik een keer voor een taxatie van een groot makelaarskantoor een sleutel van een woning waarvan gezegd werd dat er niemand thuis was.

Ik ging er ‘s middags met een collega naar toe. We gingen de woning door en vonden het al raar dat het bed niet opgemaakt was en de gordijnen dicht waren. Tot we ineens licht in de badkamer zagen branden. De bewoonster bleek wel degelijk thuis te zijn en dacht dat we inbrekers waren. In paniek had ze zichzelf opgesloten in de badkamer.

Van een collega heb ik wel eens gehoord dat hij op dezelfde manier ook eens een huis binnenging en de bewoner dood in zijn eigen huis aantrof. Dat was natuurlijk een lugubere gebeurtenis.

Nog tijd voor hobby’s?

Ik mag graag koken en ben een echte “hobby-kok”. Zo heb ik voor mijn verjaardag een ijsmachientje gekocht om daarmee zelf (h)eerlijk ijs te maken, echt leuk. Vroeger was ik een fanatiek zwemmer, later wielrenner en mountainbiker. Tegenwoordig ben ik meer een wandelaar en toerfietser waarbij ik intenser geniet van de omgeving dan vroeger.

Daarnaast ben ik een echte “audiofiel”. Lekker muziek luisteren vanaf Cd’s op een goede stereo-set met zelfgebouwde speakers. Muziek is voor mij emotie, ik heb een brede muzieksmaak en vind heel veel leuk, zolang er maar een ziel in zit.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Laat mij maar lekker liggen. Overdag is het vaak een gevlieg en geren dus is ’s avonds het lampje wel uit.

Waar staat Bert Krol met Makelaardij Klavertje Vier over 10 jaar?

Ik ga er vanuit dat ik tegen die tijd stevig in mijn schoenen sta, ik bedoel als teken dat het goed gaat. Het idee nu is om een éénpitter te blijven en geen personeel aan te trekken. Ik ben er namelijk van overtuigd dat daarin mijn kracht schuilt en dat dit mijn flexibiliteit en het klantcontact ten goede komt. Klanten vinden het ook prettig is mijn ervaring, dat ze altijd weten met wie ze van doen hebben.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik vind het leuk om kennis met je gemaakt te hebben in ‘real life’. Je hebt met je website een bijzonder concept in handen en ik weet nu wat meer over je manier van werken. Prima wanneer je een linkverwijzing naar mijn website (www.k4makelaardij.nl) en Facebookpagina (https://www.facebook.com/k4makelaardij) opneemt. Mensen mogen altijd vrijblijvend contact met mij opnemen voor vragen en opmerkingen. Langskomen mag ook in het mooie Leens, de koffie staat altijd klaar. Van te voren even bellen is altijd handig, ik kan immers niet op twee plaatsen tegelijk zijn😉.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69