Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ineke Bonder en Marianne Wieringa over ‘Het Hogeland loopt voor geluk’!

Ineke en Marianne, zouden jullie jezelf in het kort even willen voorstellen?

‘Ineke Bonder is de naam, getrouwd met Roelf. Samen hebben we een dochter, Iris is haar naam en ze is achttien jaar. Ik ben geboren in Emmen, verhuisde op mijn elfde naar Winschoten, ging studeren in Groningen en ben in 1995 in Winsum komen wonen. Ik heb onder ander 24 jaar bij PostNL gewerkt en werk nu als Manager HR-administratie en informatie voor de Hanzehogeschool in Groningen.

‘Ik ben Marianne Wieringa, getrouwd met Evert. We zijn de trotste ouders van Christiaan (19) en Alexander (16). Ik ben een geboren en getogen Winsumer en werkzaam bij de gemeente Het Hogeland waar ik me inzet voor de evenementen en relatiegeschenken. Daarvoor werkte ik tien jaar bij de gemeente Winsum.’

Jij bent voorzitter van het driekoppige bestuur Ineke?

Dat klopt, samen met de beide Carla’s vormen wij het bestuur van de Stichting ‘Het Hogeland loopt voor geluk’. Carla Veldhuis woont in Groningen en is de zus van onder andere Joop en Bram en dat opent sowieso deuren hier in Winsum. De andere Carla is Carla van Dalen, zij woont al dik dertig jaar in Winsum, geloof ik.

Een klein bestuur inderdaad maar het is vooralsnog goed te behappen. Dat komt ook doordat we onze stichting gekoppeld hebben aan de Maarten van der Weijden Foundation. Dat hebben we bewust gedaan omdat al het geld wat we binnenhalen naar deze stichting gaat die het volledig benut voor het kankeronderzoek.

En jij zit in het kernteam Marianne?

Ik ben inderdaad momenteel het eenkoppige kernteam en daarbij het verlengstuk van het bestuur. Ook hier is er sprake van een ‘groeimodel’. De focus ligt nu nog niet op meer mensen erbij. Ergens is mijn naam een keer genoemd en nadat ik benaderd werd door één de bestuursleden ben ik er blanco ingestapt en vervolgens met de bestuursdames aan de slag gegaan om deze loop tot een succes te maken. Bij een eventueel vervolg zal het kernteam ongetwijfeld uitgebreid worden.

‘Het Hogeland loopt voor geluk’ is de opvolger van ‘KWF Samenloop voor Hoop’ toch?

Ineke: ‘Klopt en deze Samenloop zou in juli 2020 georganiseerd worden maar ging door corona niet door. Ik was een van veertien vrijwilligers die sinds april 2019 in de organisatie zat en voor die loop was al veel geregeld. Daardoor konden we bijvoorbeeld voor dit evenement snel een vergunning aanvragen. We zijn pas begin dit jaar, in februari, met de organisatie van ‘Het Hogeland loopt voor geluk’ begonnen waarbij de eerder opgedane ervaring prima kon worden benut.’

Marianne: ‘En die inspanningen betalen zich steeds meer uit, mede door de geweldige inzet van de teams die steeds fanatieker worden. Door onze gezamenlijke inzet en reuring krijgt het evenement steeds meer bekendheid en worden er steeds meer activiteiten georganiseerd om geld in te zamelen.’

Wat houdt een en ander precies in?

Op zaterdag 9 juli kun je van 11.00 tot 23.00 uur op het sportpark van VV Winsum met een team wandelen voor het goede doel. Het maakt niet uit hoe groot het team is, die kan zelfs uit één persoon bestaan. Wel is het de bedoeling dat tijdens die twaalf uur telkens minimaal één lid van het team meeloopt. Maar je mag ook met meerdere mensen tegelijk lopen hoor. Rond twee voetbalvelden wordt een wandelrondje van zo’n 800 meter uitgezet.

Naast het wandelen vinden er op 9 juli nog vele andere activiteiten plaats op het Geert Reinders Sportpark in Winsum?

Jazeker, we gaan er een heel gezellige dag van maken! Er komt een podium waarop diverse artiesten op gaan treden. Bijvoorbeeld de Winsumer band Winsome maar ook de Boogblazers, een onderdeel van muziekvereniging De Bazuin, komen de boel opvrolijken. Er komt een DJ en we zijn nog met wat uitgezette lijntjes bezig.

Daarbij heeft elk team een kraampje om spullen te verkopen maar ook plaatselijke ondernemers die het evenement een warm hart toedragen laten zich zien. ‘De Oude Manege’ organiseert op één van de velden voor de jeugd allerlei sport- en spelonderdelen. Tussen 14.00 en 15.00 uur is er een kinderwandelloop. ’s Morgens komt er een afvaardiging van de gemeente Het Hogeland langs om ‘Het Hogeland loopt voor geluk’ officieel te openen. En we hopen natuurlijk dat Maarten van der Weijden op de dag zelf langskomt, we hebben goede hoop dat dit gaat lukken.

In Winsum vindt die dag ook een halve triatlon plaats en de organisatie heeft contact met ons gezocht of ze niet deels bij ons aan kunnen sluiten. Na het zwemmen in het Winsumerdiep, is er een hardloopparcours van 22 kilometer uitgezet waarbij alle deelnemers twee keer het sportcomplex aan zullen doen. Ook zij schenken hun opbrengst aan de Foundation.

Vanaf 22.00 uur is er een ceremonie en verzamelen we ons op een centrale plek om te luisteren naar het verhaal van iemand die het geluk gehad heeft kanker te overleven. Vervolgens wordt een gedicht voorgedragen en Winsome zal een speciaal voor dit evenement geschreven lied voor ons spelen. Jetta Post heeft namelijk een hele mooie Groningse vertaling gemaakt van het beroemde nummer ‘You’ll never walk alone’. Daarna zullen we nog één uur wandelen waarbij het parcours verlicht is door kaarsenzakken. Tot slot volgt van 23.00 tot 01.30 uur een afterparty nadat de voorlopige opbrengst met het publiek is gedeeld.

Inmiddels hebben zich 15 wandelteams opgegeven, kunnen er nog meer meedoen?

Het zijn er inmiddels al zestien haha, en ja er kunnen nog meer bij. Zelfs op de laatste dag kun je nog aansluiten bij het team van Ineke waar plaats is voor individuele wandelaars die wel mee willen lopen maar nog niet in een team zitten. (Samen lopen voor geluk (mvdwfoundation.nl)

Het is allemaal heel laagdrempelig dus. De deelnemers komen uit het hele Hogelandgebied maar er is ook een team uit Muntendam bijvoorbeeld en er doen enige lopers uit Friesland mee. Maar het grote gros komt uit Winsum en omgeving. Elke deelnemer krijgt een shirt aangeboden.

Er is inmiddels al flink gedoneerd?

Tijdens de voorlichtingsavond, gehouden op woensdag 22 juni, konden we trots mededelen dat we de €10.000,- grens gebroken hadden. We zijn nu vijf dagen verder en er is al meer dan €15.000,- gedoneerd. De laatste dagen is het evenement enorm gaan leven en veel acties lopen nog.

We waren op voorhand al blij met een opbrengst van 10.000,- want je moet ergens beginnen natuurlijk. Hoe het nu gaat maakt ons blij. Dat begint al bij het opstaan wanneer we zien dat er in de afgelopen uren weer flink gedoneerd is.

Op meerdere plekken zijn de nodige activiteiten georganiseerd?

Dat klopt inderdaad en er worden de nodige spullen verkocht waarbij de opbrengst naar de stichting gaat. Wijnflessen bijvoorbeeld waarvan er al 600 aan de man zijn gebracht maar ook armbandjes en bloemen. Er is enorm veel creativiteit waardoor er zelfs slingers, tuinborden en schilderijen worden verkocht.

Eetcafé J&A organiseerde onlangs een bingo-avond en tijdens een sponsor 7×7 toernooi van VV Winsum draaide het Rad van Fortuin waarbij de opbrengst naar ons ging. En ook de persoonlijke QR-code die via appgroeps kan worden verspreid is een groot succes.

Hebben jullie persoonlijke drijfveren om hier aan mee te werken?

Ineke: ‘Een aantal jaar geleden werd een vriend van mij ernstig ziek, hij heeft het niet overleefd. En toen we bezig waren met de Samenloop voor Hoop werd ik zelf ziek. Ik heb echter het geluk gehad dat ik hier nu weer fris en fruitig kan zitten doordat allerlei behandelingen succesvol zijn verlopen. Daarom vind ik het ook zo belangrijk dat de hele opbrengst naar kankeronderzoek gaat.’

Marianne: ’Kanker is een ziekte waar iedereen in zijn of haar omgeving mee te dealen krijgt. Een vriendin van mij werd er door getroffen maar dat is gelukkig goed afgelopen. Bij mijn vader ging het heel snel. Twee weken na de diagnose is hij op 78-jarige leeftijd overleden. Ik denk dat hij vast trots op ons is, dat wij dit organiseren.’

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van de voorbereidingen tot dusver?

Op de eerste voorlichtingsavond, kwam bijna niemand af. Toen hadden we wel zoiets van, het zal toch niet zo zijn dat het bij vier enthousiastelingen blijft? Maar als je ziet hoe het nu gaat, dan is dat echt een hoogtepunt hoor. Eentje die heel veel energie geeft en daarom kunnen we er ook zoveel tijd aan besteden.

Waar staat ‘Het Hogeland loopt voor geluk’ over 10 jaar?

Wij denken dat dit de start is van iets heel moois dat in Nederland breder uitgedragen gaat worden en veel meer navolging krijgt. Hier in Winsum is de landelijke aftrap en volgend jaar is Kampen aan de beurt. We moeten natuurlijk de eerste editie nog evalueren maar het zou mooi zijn wanneer we hier een tweejarig evenement van kunnen maken.

Kijk, voor de 2020-editie hadden zich maar liefst 56 teams aangemeld en zover zijn wij nog niet. Maar dat is wel een aantal om naar toe te groeien, ook qua organisatie. Zowel financieel als organisatorisch valt er nog een wereld te winnen. Daarbij kunnen we natuurlijk de samenwerking zoeken met de organisatie van de Bedumer Winterloop. De eerste contacten met Klaes Hoekstra zijn er al geweest.

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Kom vooral langs op 9 juli want het belooft een heel gezellige dag te worden, een dag met een lach en een traan. Loop gerust mee en elke donatie wordt zeer gewaardeerd. Dat kan prima via deze link: https://loopvoorgeluk.mvdwfoundation.nl/evenement/het-hogeland-loopt-voor-geluk. We zijn ook te volgen via de Facebookpagina: https://www.facebook.com/hogelandlooptvoorgeluk en Instagram:  https://www.instagram.com/hethogeland.looptvoorgeluk.

Op 8 juli a.s. is er een pubquiz bij cafe J&A en café BV (Beerenboom/Vellinga). Ook deze opbrengsten komen ten gunste van het onderzoek. En tot slot is dit een mooie gelegenheid om de VV Winsum te bedanken dat we belangeloos gebruik mogen maken van hun fraaie complex!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69