Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Edwin van Zanten, De wereld in brand? Polderen, relativeren of met gestrekt been er in……

Dat laatste daar lijkt het de laatste tijd vaak wel op hé; met gestrekt been er in! Het is allemaal heftig. Veel zaken die in de publiciteit komen, daar wordt zó enorm heftig op gereageerd. ‘Wat een toestand, och och och…..’, hoor ik Lammie en Gretha met hun schrapende stemmen al zeggen als ze die heftige reacties lezen.

Ook ik denk dat wel eens. Positief nieuws is ver te zoeken. Daar moeten we zelf maar weer het beste van maken. Ach, ik zeg ‘de wereld in brand’, maar laten we eens dichterbij kijken. Europa, Nederland, Groningen, Het Hogeland, my hometown Bedum…. Of laten we nog dichterbij kijken: jij of jezelf of u…

Ben jij toevallig ook zo dat als er iets misgaat door of bij een ander dat er eerst een vloek over je tong rolt? Of dat je in gedachten vloekt en/of boos bent? Ik eerlijk gezegd wel. Ik laat het meestal (!) niet blijken. Ik blijf meestal rustig, althans probeer het.

Voorbeelden? Een speler zegt laat een training af, de melk is op, onkruid groeit als kool, iemand heeft rotzooi in mijn tuin gegooid, hondenstront op de stoep, Liverpool verliest de CL-finale, Depay gaat weer oeverloos mooi proberen te lopen voetballen, Poetin vermoordt duizenden mensen in Oekraïne, de gasprijs gaat omhoog, de gaskraan in Groningen gaat weer open, de VAR neemt een verkeerde beslissing, file op de ringweg……..

Voel je hem al? Herkenbaar? Of doet het je allemaal niks? Lastig. Meestal blijf ik wel rustig. En ik zeg, ik blijf rustig maar dat ligt dan aan mijn eigen aard. Denk ik…. Mijn eigen relativeringsvermogen. Denk ik……  Of zoals u wilt mijn polderen. Denk ik….. Of, en vooral, de inslag van ‘wat u niet wilt dat u geschiedt doe dat ook een ander niet…..’

Die speler die te laat is op training? Hij doet dat toch niet met opzet? Althans daar ga ik vanuit bij de eerste keer. Wel ff aanspreken. Leermomentje. De melk is op? Wat heb ik zelf gedaan om te zorgen dat er weer melk is? Niet boos worden op een ander. Sowieso niet boos worden over het ontbreken van melk. Relativeren svp.

Maar ja die andere dingen; rotzooi in mijn tuin, Depay, Liverpool, Poetin, gasprijs en gaskraan, VAR en ringweg etcetera etcetera….. Ik erger er me persoonlijk groen en geel aan. Waarom gooit iemand nou die rotzooi op de weg en/of in mijn tuin? Waarom wint Liverpool niet gewoon de CL? Waarom stopt niemand Poetin? Waarom speelt die Depay niet gewoon eens simpel over?

Heb er ook wel een mening over. Uit het in beperkte kring wel. Bijvoorbeeld bij mijn vrienden of thuis bij mijn gezin. En zet ook wel zaken op social media. Maar ik ga niet in extremis negatief reageren. Maar er zijn me toch een lading mensen, ja complete volksstammen, met een onbeholpen mening. Die gaan er met gestrekt been in.

Verschuilend achter een mobiel of laptop en soms ook nog eens anoniem de meest haatdragende berichten de wereld insturen. Schrijven klakkeloos alles wat in hun opkomt op. Totaal geen grenzen. Verschrikkelijk vind ik dat. Ongenuanceerd en ongecensureerd kritiek uiten over een ander of over iets anders.

Ooooh en die hele situatie met Derksen. Nederland op zijn achterste poten. Volgers en niet-volgers. Brrrrrrr….. Enige relativering is er niet meer bij. Het is bij de wilde knorren af. En laat ik het bij mijn passie, voetbal, houden maar wat een absolute ergernis dat getreuzel met een beslissing van de VAR. Én on top of that ook nog eens beslissingen waarbij ook ik mijn ernstige vraagtekens heb…. Lees: strafschop van Feijenoord tegen PSV (2-2), waardoor Ajax nog eenvoudiger op het kampioenschap afstevende.

Wat mij betreft prima hoor. Wel jammer van die veel te makkelijk gegeven strafschop maar ik gunde Feyenoord het gelijke spel wel en Ajax was toch kampioen geworden. Maar dat er vervolgens allerhande doodsbedreigingen volgen en enveloppen met kogels worden gestuurd daar kan ik met mijn verstand niet bij.

Max wordt wereldkampioen in de formule 1. Hele volksstammen bedreigen die raceleider. Vooral die Engelsen dan maar toch. De beste man moest onderduiken. Aaaargh!! Vreselijk!  Ik heb ook sterk het gevoel dat het uit de hand loopt. Uit de hand gaat lopen. Tegenstellingen worden steeds groter. Groepen / mensen staan lijnrecht tegenover elkaar. Niks nuance. Niks polderen. Gestrekt been er in!

Via social media probeer ik er in ieder geval niet op te reageren. Eigenlijk ook nog eens met angst dat ‘men’ mij te grazen gaat nemen met die onzin. Heb ik totaal geen belang bij. Wordt daar eerlijk gezegd ook naar van. Zou dat niet van me af kunnen laten glijden.

Ik zou graag willen dat het tij keert. Maar moet je doen? Wat kun je doen? Ik weet het eerlijk gezegd niet. Hopelijk komen de mensen weer bij zinnen. Ik denk dat een spiegel voorhouden wel zou werken. Met jezelf en eigen uitspraken worden geconfronteerd. Hopelijk werkt dat.

Wat ik doe? Ik probeer het met een gezonde dosis humor, relativering en polderen een plekje te geven en er dan maar het mijne van te denken. En bovenal probeer ik gewoon vriendelijk te zijn.

Laat dat dan maar mijn boodschap aan het einde van deze column zijn:

MENSEN WEES EEN BEETJE LIEF VOOR ELKAAR, ER IS AL ZOVEEL ELLENDE….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69