Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Yke Toepoel, voorzitter van de unieke Streekproductenmarkt Ewsum in Middelstum

Yke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Yke Toepoel is de naam en ik ben in 1949 geboren in de Noordoostpolder. Ik heb qua werk op muzikaal en cultureel gebied vele mooie dingen mogen doen. Mochten de lezers hierin geïnteresseerd zijn, klik dan even op deze link: Pensionadointerview met Yke. Al met al ben ik tot 2018 doorgegaan op werkgebied, de laatste jaren met advieswerk.

Twintig jaar geleden ben ik in Middelstum neergestreken en zeker na mijn pensionering werd ik nog actiever op het gebied van vrijwilligerswerk. Zo ben ik bijvoorbeeld ook voorzitter van de Dorpscoöperatie Middelsoam. Door dit vrijwilligerswerk leer je het dorp en de Middelstumers pas echt goed kennen, ik ben als het ware ‘ontwaakt’. Hier woont een mooie mix aan culturen, in het dorp wonen veel leuke mensen.

Ben je al lang voorzitter van de Streekproductenmarkt?

Hoe lang de Streekproductenmarkt alweer bestaat moet ik even nazoeken maar vijf jaar geleden ben ik voorzitter geworden. Tussendoor was ik ook nog een tijdje secretaris maar deze functie is overgenomen door Jaap Ruiter. Tja, hoe gaat zoiets. Tijdens het uitlaten van de hond kwam ik toenmalig voorzitter Bob van Dijk tegen die zelf net een camper gekocht had en wat meer van de wereld wilde zien. En toen kwam de vraag dus of ik hem wel op wilde volgen.

Het voorzitterschap vervul ik met veel plezier. Ik heb in mijn leven veel vrijwilligerswerk mogen doen maar dit is misschien wel een van de leukste activiteiten. Ik mag leiding geven aan een leuke club mensen en we hebben gelukkig een groot bestuur waardoor niet iedereen er elke markt perse bij hoeft te zijn en vakanties gewoon gepland kunnen worden.

Jij mag als voorzitter leiding geven aan een enthousiaste groep vrijwilligers?

Ik stel mijn collega-bestuursleden graag aan de lezers voor. Ze komen bijna allemaal uit Middelstum, alleen penningmeester Ineke Bakker woont in Westerwijtwerd. Jaap Ruiter is dus de secretaris, Jan Poel is onlangs lid geworden en Martin Robbe en Gerrie Smit draaien al weer enige jaren mee. Wim Meijer woont nog steeds op Ewsum en speelt dus altijd een thuiswedstrijd. En jouw buurman Wim Blanken houdt zich bijvoorbeeld bezig met de Facebookpagina en het websitebeheer.

Acht bestuursleden in totaal maar daar mogen best nog twee bij hoor. Besteed daar gerust nog wat extra aandacht aan. Het liefst wat jongere mensen maar dat is geen vereiste natuurlijk. Voor de op- en afbouw van de markt kunnen we gebruik maken van een achttal vrijwilligers buiten het bestuur om. Die bouwen alle kramen binnen een uur op. Ook een hele leuke enthousiaste club mensen!

Streekproductenmarkt Ewsum vindt zes keer per jaar op een unieke plek plaats?

In vroegere tijden stonden er drie borgen in Middelstum en borg Ewsum was hier één van. Helaas zijn rond 1900 veel borgen afgebroken en dat gold ook voor Ewsum. Later werd het voormalig borgterrein landbouwgrond en de boer had natuurlijk niet zoveel belang bij allerlei pottenkijkers op zijn terrein. Gelukkig nam het Groninger Landschap het gebouw en de omliggende percelen over en dankzij werkvoorziening Werkpro is het voormalig borgterrein inmiddels een plaatje om te bezoeken.

En om dit prachtig stukje Middelstum te promoten, is de Streekproductenmarkt opgericht. De mensen die de markt bezoeken kunnen ook genieten van de mooie tuinen en de statige oprijlaan. Ook de bewaard gebleven geschutskoepel, de Donjon, kan tijdens de markt bezocht worden. Al met al is Ewsum dus een fantastisch historische plek dat ook buiten de markten om veel mensen naar Middelstum trekt.

De voorjaarsmarkt in april werd druk bezocht?

Als de parkeerplaats en het aangrenzende weiland volstaan en de mensen in de berm moeten parkeren om hun auto maar kwijt te kunnen dan weet je dat het die dag heel druk geweest is. Elke markt trekt altijd wel minimaal duizend bezoekers maar nu werd ook nog eens de historische kas officieel geopend. Nog zo’n geweldige blikvanger op deze unieke plek en een extra dimensie. We kunnen dus terugkijken op een geweldige start van het marktseizoen.

En straks is daar op 28 mei de Brocantemarkt?

Dit jaar noemen we deze specifieke markt de meimarkt en dat heeft alles te maken met het feit we dit jaar weinig aanbod van brocante spulletjes hebben. En dat heeft alles te maken met de nasleep van twee coronajaren. Je merkt gewoon aan alle kanten dat het brocante gebeuren weer op gang moet komen. Ondanks dat kunnen we hiervoor toch een vijftal kraampjes inrichten. Normaal is deze markt de drukst bezochte markt van het jaar maar dat is nu even afwachten dus. Uiteraard staat het marktgedeelte wel weer helemaal vol met kraampjes.

En er komen nog veel meer mooie markten aan?

Zeker! Zo is daar in juni de Boerenmarkt inclusief mooie demonstraties van oldtimer-trekkers en het maaien met de zeis. In juli is daar de vakantiemarkt en in augustus de zomermarkt met vliegerdemonstraties van de vliegeniers uit Stedum. September tot slot biedt de herfstmarkt en dan komt altijd de familie Pastoor langs met hun dorsmachine. En op dezelfde markt, wegens succes geprolongeerd, ook weer de mobiele appelpers. Kortom, elke vierde zaterdag van de maand is het bal op Ewsum.

Kun je iets over de standhouders vertellen?

Allereerst dat het hele marktterrein volstaat met kraampjes. We verhuren er nu bijna dertig en dit is ook onze max. Dankzij subsidies hebben we vijf nieuwe kunnen kopen, de overige zijn gerenoveerd. De nadruk op de markt ligt op standhouders die biologisch, duurzame voedingsmiddelen verkopen. Groenten, vlees en honing bijvoorbeeld maar er zijn natuurlijk ook kraampjes met zelfgemaakte spullen. Ook de visboer ontbreekt niet op de markt.

We gaan voor een gevarieerd aanbod waardoor je bij ons bijvoorbeeld nooit twee kaasverkopers tegelijk aan zult treffen. Al onze standhouders komen uit de buurt, een enkele uitzondering daargelaten. De worstenverkoper uit Drachten is bijvoorbeeld zo geliefd, daar maken we graag een uitzondering voor.

En over de aanvullende marktbijzonderheden?

Al onze markten worden muzikaal ondersteund. De muzikanten treden op in een mooie partytent en het liefst zien we bandjes uit de buurt die in onze streektaal zingen. Mag Wel van de familie Aikema is hier een goed voorbeeld van. Helaas is ons budget beperkt want het zou toch mooi zijn wanneer we bijvoorbeeld Harry Niehof een keer uit zouden kunnen nodigen. Hopelijk vinden we daar in de toekomst subsidiegeld voor.

Het terras van Theeschenkerij Ewsum is natuurlijk een hele mooie, vaak zonnige, plek van waaruit je naar de muzikanten kunt luisteren. De bediening vindt plaats door de Werkpro-medewerkers. Ook komt minimaal één keer per jaar voor de kinderen de bellenblazer langs.

De markt trekt elke keer honderden bezoekers van heinde en ver?

In onze provincie worden vier streekproductenmarkten georganiseerd. Naast die van ons heb je markten op Verhildersum in Leens, bij Nienoord in Leek en in de stad Groningen. Wij zijn van deze vier de grootste en trekken ook de meeste bezoekers. Dat komt mede door de vele vrijwilligers die zich voor onze markt inzetten waardoor wij organisatorisch een unieke markt neer kunnen zetten. De standhouders zijn na afloop altijd zeer te spreken over de sfeer en de omzet.

Wat zijn jouw hoogte- en dieptepunten uit je marktvoorzitterscarrière tot dusver?

Voor mij zijn alle markten een feestje maar ik kan mij nog één brocantemarkt herinneren waar echt heel veel mensen op af kwamen. Het weer was geweldig en de sfeer fantastisch. Dat zal ik niet licht meer vergeten. Daarbij geniet ik ook van de onderlinge sfeer in het bestuur. Ik vind dat typisch iets voor Middelstum. In de zomerperiode vergaderen we maandelijks en in de winterperiode tweemaandelijks. Daardoor blijven we het hele jaar door gefocust op de markt.

Dieptepunten kan ik niet benoemen. Mogelijke problemen worden altijd snel opgelost en zelfs in de coronatijd hebben we nog mooie markten kunnen organiseren.

Heb je nog leuke marktanekdotes?

We hebben jarenlang mogen genieten van een oude honingverkoper op onze markt. Eentje die ook nog eens een fanatieke fan was van ons. En het dus niet kon waarderen dat de markt in Groningen op dezelfde dag plaatsvindt dan die in Middelstum. Hij was hierover zo boos dat hij de Groninger markt boycotte ondanks dat zijn omzet daar hoger lag dan hier. Inmiddels is hij ook bij ons, hij is al in de negentig, gestopt en we hebben op een mooie manier afscheid van hem genomen.

Waar staat Streekproductenmarkt Ewsum over 10 jaar?

Ik hoop dat tegen die tijd de biologische en duurzame producten nog meer in het centrum van de belangstelling staan. Want de gevolgen van de intensieve veehouderij, dat is toch altijd wel een dingetje. Wij willen aan die omslag in denken graag een steentje bijdragen. De toekomst voor onze markt zie ik met vertrouwen tegemoet want ook weertechnisch gezien mindere dagen leiden altijd tot een goede omzet door een vaste groep bezoekers die de markt altijd weten te vinden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik woon met veel plezier in Middelstum en geniet van de vele activiteiten die er zijn. Veel vrijwilligers zijn bereid om hier een steentje aan bij te dragen, van een individualistische samenleving is geen sprake. Ik probeer hierin een beetje het oliemannetje te zijn. In deze slotvraag nogmaals de oproep voor nieuwe, eventueel jonge vrijwilligers, om zich te melden. Ze worden met open armen ontvangen. Wilt u meer weten over de Streekproductenmarkt? Klik dan eens op www.streekproductenmarktewsum.nl of volg ons op Facebook: https://www.facebook.com/streekproductenmarktewsum.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69