Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Petra Mulder over Noord Vandaag, Expeditie Grunnen en nog veel meer

Petra, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Petra Mulder is de naam, 30 jaar en geboren en getogen in het mooie Bedum. Ik heb twee oudere en nog een jongere zus. Twee van mijn zussen wonen, net als mijn ouders, in Bedum en dus wip ik hier nog regelmatig even langs. Zelf woon ik al een jaartje of vier in Groningen. Ik ben net weer verhuisd en woon nu zelfs naast mijn zusje. Niets mis mee want ik ben een echte familiemens.

Volgens mij zaten de communicatieve en journalistieke vaardigheden er al vroeg in?

Vooral de technische vaardigheden. Na de HAVO heb ik op de Hanzehogeschool in Groningen een opleiding in communicatiesystemen gevolgd en succesvol afgerond. Hier leerde ik bijvoorbeeld websites bouwen, video’s maken maar ik volgde er ook vormgeving- en communicatievakken. Deze opleiding was net nieuw toen ik hier in 2008 aan begon.

De tip hiervoor kwam van mijn vader die sowieso al zijn dochters adviseerde om op jonge leeftijd te leren hoe met computers om te gaan. Dat advies nam ik wel heel letterlijk want ik bracht thuis vele uren door met het maken en bewerken van allerlei foto’s en video’s. Toen ik bezig was met de opleiding, had ik al vrij snel in de smiezen dat ik wel voor een medium wilde gaan werken.

En toen kon je in 2013 als stagiair bij RTV Noord aan de slag?

Ja, maar ook al in 2011. Eigenlijk wilde ik heel graag in Amsterdam bij Nickelodeon aan de slag om kinderprogramma’s te maken. Ik drong door tot de laatste vijf maar heb het net niet gehaald. Parallel aan dit verhaal was Plan B al ingezet want ik had ook gesprekken lopen bij RTV Noord. En uiteindelijk kon ik hier wel als stagiair aan de slag. Misschien maar goed ook want anders had ik hier nu vast niet gewerkt.

Ik kwam er in 2011 als negentienjarig verlegen meisje binnen bij de afdeling nieuwe media en hield mij destijds bezig met het maken van socialmedia-items. Iets wat toen nog in de kinderschoenen stond. Rens van Stralen was mijn stagebegeleider en hij heeft er na mijn opleiding voor gezorgd dat ik terug kon keren bij Noord. Ik mocht op alle afdelingen meekijken en werd na een half jaar AV-redacteur. Wat inhield dat ik filmpjes die vanaf verschillende locaties binnenstroomden met een begeleidende tekst online plaatste.

Je ‘televisiedoorbraak’ volgde een jaar later bij Expeditie Grunnen?

Dat klopt niet helemaal want daar ben ik begin 2017 mee begonnen. Ik maakte eerder al mijn tv-debuut voor het Paasprogramma ‘Eitje, eitje’ waar ik ook de productie voor deed. In de nacht voor de uitzending verstopten we twaalf eieren door de hele provincie en vanuit de studio volgden we die mensen die allerlei bosjes indoken om de eitjes maar boven water te krijgen.

Eigenlijk is het bij Noord dan heel vanzelfsprekend dat je in de uitzending ook zelf iets over de dag vertelt waardoor ik op de beeldbuis verscheen. En dat was voor dit verlegen meisje van destijds best wel een zelfoverwinning. Dit was denk ik in 2014 en ik kijk met trots terug op deze uitzending die ik dus zelf helemaal heb voorbereid. Daarna volgden inderdaad de Expeditie Grunnen-uitzendingen.

Wat is jouw rol precies binnen dat programma?

Aanvankelijk was ik alleen bij de montage van het programma betrokken maar al vrij snel werd ik gevraagd of ik ook met de bus mee wilde. Ik vond het een heel leuk programma en had zoiets van ‘ik ga mee op pad en dan zien we wel verder’. Ik ben begin 2017 tegelijk met presentator Ronald Niemeijer begonnen als onliner. Een drukke maar ook zeer gevarieerde job. Ik plaats allerlei items op Facebook, Insta en op de website, ga mee naar binnen bij de mensen maar handel ook alle berichten en vragen af die via de verschillende kanalen binnenkomen.

Voor dit programma gaan we altijd met zijn drieën op pad. Maar wat mensen misschien niet weten is dat ik ook regelmatig de montage doe. Ik bekijk hiervoor alle beelden en items die binnenkomen en maak hier een programma van dik 20 minuten van waarbij ik dus de keus moet maken welke items het leukste en interessantste zijn om uit te zenden.

Daar word ik ook wel bij geholpen hoor door de presentator van dienst waarmee ik regelmatig overleg heb. Zowel tijdens de dag zelf en soms ter evaluatie de dag erna. Gelukkig zitten we altijd wel op dezelfde lijn. Op deze rol achter de schermen ben ik misschien wel het meest trots.

Sinds wanneer ben je sidekick bij Noord Vandaag en hoe bevalt dat?

Die rol is min of meer toevallig ontstaan omdat er voor een bepaalde uitzending niemand van de vaste kern kon. Ik kreeg een appje of ik deze rol twee dagen later zou willen vervullen en had zoiets van, ‘dat moet zeker eerst met de leiding besproken en goedgekeurd worden?!’ Maar dat was al gebeurd natuurlijk. Een dag later liep ik achter de schermen mee om te zien wat er van mij verwacht werd en een dag later was ik dus aan de beurt.

Zenuwachtig geweest voor de eerste televisieoptredens?

Voor die uitzending was ik wel zenuwachtig want ik werd min of meer voor de leeuwen gegooid. Maar gelukkig wist ik pas kort van te voren dat dit er aan zat te komen dus echt veel tijd om er over na te denken was er niet. Gelukkig kreeg ik na afloop de nodige complimenten want zelf had ik er niet zo’n goed gevoel over.

Dat heb ik eigenlijk nooit, het gevoel dat iets geweldig of zonder problemen is verlopen. Maar dat was toch iets wat ik vroeger nooit gedurfd zou hebben. In augustus mag ik weer de presentatie van Expeditie Grunnen doen en dat vind ik dan, na dit enige maanden niet gedaan te hebben, ook wel weer eng.

Inmiddels word je regelmatig op straat herkend?

Dat heb je net zelf kunnen ervaren alvorens we Hotel ’t Gemeentehuis in Bedum binnenstapten, haha. Toen ik vorig week tijdens mijn vakantie in de rij stond voor een attractie in Disneyland hoorde ik mensen tegen elkaar zeggen: ‘Kijk, zij is van RTV Noord’. Ik ben dan te verlegen om direct om te kijken. Maar ik merk aan al die reacties wel hoe populair en bekend Expeditie Grunnen wel niet is want daar gaat het in de meeste gevallen over ondanks mijn activiteiten als sidekick bij Noord Vandaag en mijn aanwezigheid bij radio-uitzendingen die ook op televisie te volgen zijn.

Gelukkig valt het mee met de rare reacties op straat. Wel krijg ik regelmatig bijzondere reacties via de sociale media of niet alledaagse belletjes tijdens een uitzending. Dat is een keerzijde van het bekend zijn maar schijnbaar iets wat er bij hoort.

Ook op het gebied van dans en toneel ben je erg actief?

Dat zit er al van jongs af aan in. Ik ben een fan van musicals, omdat ik de combinatie van dans, spel en zang zo mooi vind. Ik dacht altijd dat ik niet kon zingen maar toen ik in 2016 auditie deed bij muziektheater Goov kreeg ik tot mijn verrassing te horen dat ik er wel degelijk aanleg voor heb. Dansen doe ik bij een dansschool in Groningen en ik geef musicalles op diverse basisscholen.

Vroeger had ik hier in Bedum mijn eigen dansgroepje maar door corona is hier helaas een eind aan gekomen. Ook schrijf ik graag, vooral spannende jeugdverhalen schrijven vind ik leuk. Ik heb zelfs enige jaren geleden een jeugdboek geschreven. Ik zou bijvoorbeeld ook wel scenarioschrijver willen worden en hiervoor een cursus willen volgen. Maar hier de tijd voor zien te vinden, dat valt door al mijn hobby’s nog niet mee.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je RTV-Noordcarrière tot dusver?

Ik ben bij Noord met twee functies begonnen en daar kwamen steeds meer dingen bij. In de hoogtijdagen waren het er zelfs tien, nu zijn het er nog zeven. Ik vind heel veel dingen leuk om te doen en bij Noord krijg ik de kans om nieuwe dingen te leren. Dat vind ik ook het mooie aan deze werkgever. Maar misschien is de productie van de Winterberg-Expeditie wel mijn grootste hoogtepunt. Deze productie heb ik van te voren helemaal zelf uit mogen dokteren.

Als dieptepunt noem ik het overlijden van de eerder genoemde Rens van Stralen twee jaar geleden. Hij was twee keer mijn stagebegeleider en gaf mij daarna de kans en het zelfvertrouwen om mij verder te ontwikkelen en veel verschillende dingen te leren. Hij was dus mijn mentor maar ook een soort van vaderfiguur en wordt niet alleen door mij heel erg gemist.

Je hebt vast nog wel bijzondere werkanekdotes?

Ik heb wel een verhaal over een item dat de uitzending niet gehaald heeft. Ronald maakte eens een item over een stel dat gezellig met elkaar op stap was. Ik had het filmpje al gemonteerd toen de telefoon ging. ‘Als dit item wordt uitgezonden dan kan ik mijn scheiding wel aanvragen!’. De beste man bleek dus op stap te zijn met zijn minnares die misschien wel helemaal niet wist dat hij getrouwd was. Een en ander betekende wel dat we nog snel een ander filmpje moesten schieten.

De stad Groningen is voor jou ‘the place to be’ geworden?

In Groningen wonen is qua werk en hobby’s voor mij veel praktischer. Maar ik heb nog steeds meer met Bedum en sluit niet uit dat ik hier later terugkeer om te wonen. In Bedum liggen mijn roots en ik heb er fijne herinneringen opgebouwd.

Waar staat Petra Mulder over 10 jaar?

Dat vind ik misschien wel de moeilijkste vraag. Bij Noord zeggen ze wel eens tegen mij dat ik concrete keuzes moet gaan maken maar ik vind zoveel dingen leuk om te doen. Wel zie ik mijzelf niet echt als een verslaggever of presentator terwijl veel mensen denken dat ik juist daarvoor bij Noord werk. Maar ik ben veel trotser op die werkzaamheden die ik achter de schermen verricht.

Daarbij ben ik momenteel bezig met het opstarten van mijn eigen bedrijfje waarbij ik d.m.v. een fotoshop foto’s bewerk die ouders van hun kinderkroost gemaakt hebben. Dat leidt tot bijzondere en unieke foto’s. Bijvoorbeeld van een kind die met een lichtgevend boek op een grote boekentafel staat. Hierin kan ik veel van mijn creativiteit kwijt. Ik ben al druk bezig met het maken van mijn eigen website.

Wil je verder nog iets kwijt?

Volgens mij hebben we al heel veel besproken. Ik hoop dat de lezers mij hierdoor een beetje beter hebben leren kennen. Dank voor je tijd, ik ga nu nog even bij mijn familie langs…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69