Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Marijke Meems over haar Last Post en andere creatieve zaken….

Marijke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Marijke Meems is de naam, 39 jaar, getrouwd met Piet (die voor de gemeente Nijkerk werkt) en trotse moeder van dochter Teuntje van 2,5 jaar. Ik ben opgegroeid in Stedum, op mijn 19e naar Amersfoort verhuisd en vorig jaar juni aan de Kerkstraat in Middelstum komen wonen.

Ik werk momenteel vooral als theatermaker maar doe heel veel verschillende dingen ‘voor de kost’. Maar daarover in de volgende vragen meer. Dit werk is mijn hobby maar dat laatste geldt ook voor het tuinieren in onze grote tuin. Daarbij wandel ik graag. Vooral in de vroege ochtendstond en zeker nu het wat langer licht wordt. Vaak neem ik Teuntje mee.

Je liep al langer rond met het idee om wat te doen met je bijzondere verjaardagsdatum?

Vier mei a.s. word ik veertig jaar. En inderdaad had ik zes jaar geleden al zoiets dat ik wat wilde gaan doen met het thema, ‘jarig zijn op Dodenherdenkingsdag’ en dat je dan op je verjaardag twee minuten stil bent om 20.00 uur. Maar vervolgens word je weer opgeslokt door het leven en blijft het er bij. Op mijn 12, 13e wilde ik graag op saxofoonles maar door omstandigheden werd dit de cornet. Ik zie mij nog op het buitenterras staan te oefenen en gebruikte hiervoor regelmatig de Last Post-melodie.

In eerdere theatervoorstellingen had ik al wel eens kort aandacht besteed aan 4 mei. Maar toen vorig jaar Middelstum mijn thuishaven werd, kwam één en ander terug. Ik zat bijvoorbeeld te denken aan een voorstelling met daarin verwerkt het verhaal over een vroegere burgemeester van de gemeente Stedum met een NSB verleden en zo kende ik wel meerdere denkrichtingen.

Ik had vorig jaar tijdens de theatervoorstelling Haim het geluk dat ik theatermaker Theo de Groot leerde kennen. Met hem heb ik het over mijn ideeën gehad en hij gaf mij het advies om mij in eerste instantie op het thema ‘jarig zijn op 4 mei’ te richten. Maar binnen die afbakening kun je het natuurlijk prima over de WOII en de Dodenherdenking hebben.

Bij je theatervoorstelling Last Post komt alles bij elkaar?

En zo ontstonden in september vorig jaar allerlei ideeën voor mijn voorstelling Last Post die eind april in première gaat. Voor deze voorstelling ging ik op zoek naar mensen die net als ik op 4 mei jarig zijn. Ik ben met een twintigtal in gesprek gegaan en stelde daarbij bijvoorbeeld de vraag wat dit gegeven met hen deed. Deze gesprekken gaven reeds de nodige input die ik in de voorstelling kan verwerken.

Ik ben bij kinderen langs geweest maar ook bij oudere mensen. En zowel hier in de omgeving als in Amersfoort. Alleen de leeftijdscategorie 15-20 jaar blijft wat onderbelicht. Het is mij zelfs gelukt om Jan Mulder te interviewen maar daarover later meer.

Zo’n voorstelling kost vast wel enige voorbereidingstijd?

Dat mag je gerust zo stellen en het denk- en schrijfproces is nog steeds in volle gang hoor. Op 20 april moet alles klaar zijn want dan moet het licht ‘ingehangen’ en ingesteld worden en de nummers met de muzikanten geoefend. De eerste voorstelling vindt namelijk plaats op vrijdag 22 april in Podium De Verwondering in Groningen.

Vanaf januari zijn Theo en ik twee dagen in de week fulltime met de voorstelling bezig en de eerste ideeën en gesprekken zijn er dus al vanaf september. Maar ook op andere werkdagen komen regelmatig productionele zaken aan de orde. En de voorstelling, die ongeveer vijf kwartier duurt, is nog steeds in ontwikkeling dus ik lees en luister veel en bekijk regelmatig allerlei videofragmenten. En ik word regelmatig gebeld door productieleider Andrea Nieboer.

Dat leidt binnenkort tot tien mooie voorstellingen?

Dat klopt inderdaad en die worden tussen 22 april en 7 mei gespeeld. Twee daarvan zijn besloten voorstellingen. Zo spelen we bijvoorbeeld voor mensen die bezig zijn met hun inburgeringcursus inclusief een voor- en natraject. En we spelen Last Post voor leerlingen van het Alfa-college en het Noorderpoort. Ik hoop dat die educatieve voorstellingen zich volgend jaar herhalen en dat ik dan bijvoorbeeld het stuk ook voor scholen mag spelen die geïnteresseerd zijn. De feedback die ik tijdens de aankomende voorstellingen krijg, kan hierin uiteraard verwerkt worden.

We spelen de voorstelling drie keer in de Blauwe Schuit in Winsum maar ook op andere mooie locaties in Woltersum, Garsthuizen, Westeremden en Stedum. Ik heb er heel veel zin in maar vind het ook best wel spannend. Zeker gezien de hoeveelheid tijd en energie die er tot dusver ingestopt is. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het verkrijgen van subsidies waardoor we er een nog mooiere voorstelling van kunnen maken.

Je hoeveelste theatervoorstelling is dit?

Dit wordt mijn 3e grote solovoorstelling. De eerste was tien jaar geleden en het slotstuk van mijn opleiding. Het stuk duurde ongeveer een half uur en hier vloeide uit voort dat ik met deze voorstelling ben doorgedrongen tot de halve finales van het Camarettenfestival. Een ervaring waar ik echt heel veel van heb geleerd. Onder andere ook dat ik geen cabaretier ben maar iemand die heel graag theater maakt.

Mijn tweede voorstelling was in 2016 en duurde met dik een uur al wat langer. Ik trok hiermee door heel Nederland. Met de Theatergroep De Wolven heb ik zes voorstellingen gedaan. We traden veel op tijdens festivals, bijvoorbeeld tijdens Hongerige Wolf in Noordoost Groningen, en speelden zowel voor kinderen en volwassenen.

Nog steeds actief met Theatergroep De Wolven?

Daar is door de zwangerschap van Teuntje en onze verhuizing naar Middelstum voorlopig eerst een eind aan gekomen. Maar het kan maar zo zijn dat wanneer we weer een keer voor het spelen van een oude voorstelling benaderd worden en mijn agenda het toelaat, dat we weer losgaan. De Wolven bestaan, naast mij, uit twee vrouwen die ik heb leren kennen tijdens mijn opleiding op de acteursschool. Ik ben daar geen vaste speler meer maar wordt af en toe ingevlogen dus.

Je draagt als docent graag de fijne kneepjes van het theatervak over?

Ik ben al met al zes jaar docent drama geweest op de MBO Amersfoort, van 2015 tot 2021, en gaf daar 32 uur per week drama- en theaterlessen. Dat vond ik heel leuk, waarde- en betekenisvol om te doen. Als ik de kans zou krijgen om hier opnieuw mee te mogen starten, zou ik het zo weer doen. Hoe krijg je mensen in beweging, hoe ga je op de beste manier met kinderen om? Zo maar wat vragen die tijdens deze opleiding aan bod kwamen.

En je acteert, schrijft, zingt en regisseert ook nog steeds?

Ik ben inderdaad heel breed georiënteerd. Mijn nieuwste voorstelling schrijf ik grotendeels zelf en dat geldt ook voor de liedjes die ik zing. Daarbij kan ik terugvallen op mijn acteerachtergrond. En ik regisseer het Groninger Studenten Toneel. Vanaf Pinksteren gaan we weer los met een hele mooie voorstelling. Dat vind ik zo leuk om te doen. Het omgaan met een club jonge en energieke mensen geeft mij zelf ook de nodige energie.

Het regisseren van koren is er de laatste jaren bij in geschoten en dat komt natuurlijk door de coronacrisis waardoor veel koren lange tijd stil hebben gelegen. Maar dat is ook iets wat ik graag weer op wil pakken. Ik help ze met hun performance en uitstraling. Je merkt het al, ik vind veel dingen leuk en pas dat graag toe bij diverse groepen mensen en doelgroepen. Al deze verschillende werkzaamheden vallen onder mijn eenmanszaak Marijke Cre-Actief (www.marijkemeems.nl)

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je creatieve carrière tot dusver?

Foto: Bert Woudstra

Een hoogtepunt zou het bereiken van de halve finale van het Camarettenfestival in 2012 kunnen zijn. Hier heb ik zoveel van geleerd. Inhoudelijk en artistiek is Last Post ook een hoogtepunt. Een voorstelling gebaseerd op waargebeurde verhalen uit de omgeving waarbij zorgvuldigheid heel belangrijk is. Ook deze voorstelling voelt als een rollercoaster, net als destijds het Camarettenfestival. Er is iets in beweging gezet wat steeds groter wordt en waarvan je niet weet hoe en waar het eindigt.

Echte dieptepunten heb ik niet gekend. Mijn tweede solovoorstelling heb ik niet helemaal af kunnen maken maar dat had ook met mijn privésituatie te maken. Een verbroken relatie zorgde ervoor dat ik niet heel lekker in mijn vel zat. Maar ook van zulke ervaringen leer je.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Dat is toch wel het bijzondere verhaal over hoe het interview met Jan Mulder tot stand is gekomen. Ik heb mijn oppas in Amersfoort, die patent heeft op het opsporen van bekende Nederlanders, ingeschakeld om te onderzoeken hoe ik hem zou kunnen benaderen en die stuurde vijftien Googlemapfoto’s op. Ik besloot een brief te schrijven waarin ik uitgelegde wat ik met Last Post voor ogen heb.

Hij woont in Nieuwolda, niet zo ver hier vandaan inderdaad. Vandaar mijn besloot om de brief persoonlijk bij hem in de brievenbus te deponeren. En laat hij nu juist op dat moment net zijn huis uitkomen omdat hij dacht dat zijn visite eraan kwam. Ik kon hem de brief dus, wel met knikkende knieën, persoonlijk overhandigen. Hij beloofde om er op korte termijn op te reageren en enige dagen later had ik de interviewafspraak al in huis.

En wist je dat RTV Noord-presentator Marcel Nieuwenweg ook op 4 mei jarig is? Theo is regelmatig tafelheer tijdens de nieuwsuitzendingen en kent hem dus wel. Deze week valt het besluit of we hier nog wat mee kunnen doen tijdens de voorstelling.

Middelstum is voor jou de ‘place to be’ geworden?

Die uitspraak gaat mij net iets te ver, ik woon hier nog maar driekwart jaar. Maar nu al vind ik het een heerlijke plek om te wonen en dat komt ook door de mensen die ik tot dusver heb ontmoet. Het voorjaar, inclusief het werken in de tuin, lacht mij toe. Misschien dekt het Hogeland als ‘place to be’, de lading wel beter. Dit is ‘mien haim’, hier voel ik mij thuis.

Waar staat Marijke Meems over 10 jaar?

Tegen die tijd zouden we ook maar zo in Winsum of Warffum kunnen wonen. Wel verwacht ik dan nog steeds druk te zijn met die dingen die ik nu ook doe. Mensen in beweging zien te krijgen is het mooiste wat er is. En misschien vier ik tegen die tijd mijn 50e verjaardag ook wel weer op een bijzondere manier. Sowieso hoop ik de voorstelling Last Post de komende jaren rond 4 en 5 mei te kunnen spelen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Neem gerust een linkje op naar de website Last Post: www.last-post.nl. Hier kun je ook het speelschema vinden en kaarten voor de voorstelling bestellen. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69