Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Gerhard Mus, Herindeling is onderlinge verdeling?? (part 2)

Waar was ik gebleven? Oh ja: het ging over de herindeling van 3 zelfstandige gemeenten in 1 grotere gemeente, omdat dat een groot aantal voordelen oplevert. Delfzijl, Appingedam en Loppersum (de volgorde is niet willekeurig) werden samen Eemsdelta. Het gaat dan over zaken als: schaalvergroting geeft meer slagkracht (?), dichter bij de burger, efficiency, dichter bij de burger, effectiviteit, dichter bij de burger, financieel, dichter bij de burger, kostenbesparing, dichter bij de burger, enz., enz.!

Nog even ter herinnering wat de missie is van het nieuwe gemeentebestuur van Eemsdelta: Met lef, ambitie en enthousiasme voor inwoners, bedrijven, instellingen en bezoekers een toekomstbestendig en leefbaar Eemsdelta realiseren. Waarbij we streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen mee doet. Dat is de missie van de vier politieke partijen die het coalitieakkoord voor de gemeente Eemsdelta 2021-2026 hebben gesloten!

Ik zal niet weer uitweiden over de coryfeeën die de kar mogen trekken in/van/door/voor de nieuwe gemeente. Waar ik nu op wil focussen is de zin: “waarbij wij streven naar een inclusieve samenleving waar iedereen mee doet”. Maar eerst nog even dit. Als reactie op mijn vorige column kreeg ik regelmatig te horen (lezen) dat ik teveel in het verleden leefde (azijnpisser) en dat ik vooruit moest kijken. Dat ik de mensen die ons mogen leiden naar een mooie gezamenlijke toekomst de tijd moest geven om dit te realiseren. Dat ik niet moest blijven hangen in het verleden, dat ik…….!!

Wat ik aan deze reacties heeft meest waardeerde, was het feit dat de column in ieder geval werd gelezen. (knipoog) Maar om terug te komen op de missie van Eemsdelta. De inclusieve samenleving waar iedereen meedoet. Wellicht is het mijn naïviteit dat ik deze zin lees als gelijkheid van alle inwoners van de nieuwe gemeente. Dat ik dit lees als gelijke kansen voor alle inwoners, dat ik dit lees als dezelfde regels voor alle inwoners, dat ik dit lees als samen gaan wij een eenduidige en mooie toekomst tegemoet. Dat alles wat ons in het verleden nog van elkaar scheidde of vervreemde, nu tot het verleden behoort. Dat wij daadwerkelijk onze blik op de toekomst kunnen richten.

Maar ik had beter moeten lezen, want er staat nog een heel belangrijk woord in de zin: er staat dat er naar wordt gestreefd!! Na de kerstdagen van 2021 was daar ineens dat vreemde bericht: Alle inwoners van de voormalige gemeenten Delfzijl en Appingedam (de volgorde is niet willekeurig) mochten hun afgedankte kerstboom aan de kant van de weg leggen. Deze werd vervolgens gratis opgehaald en afgevoerd.

Alle inwoners van de voormalige gemeente Loppersum mochten hun afgedankte kerstboom aanbieden bij de vuilstort in Usquert (gemeente Het Hogeland) tegen het geldende tarief! Ik streef ernaar om “open-minded” te blijven over de herindeling, ik streef ernaar om de raadsleden een kans te geven, ik streef ernaar om te geloven dat alle inwoners gelijk worden behandeld, ik streef ernaar om te geloven in een mooie gezamenlijk toekomst.

Maar in mijn streven, weet ik wel beter!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69