Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Het Winkelhuis in Leens brengt het unieke ‘gezellige-kleine-winkeltjes-concept’ terug!

Dames, kunnen jullie jezelf in het kort even voorstellen?

‘Ik begin wel eventjes, voor er weer een klant de winkel binnenstapt. Douwien Vellinga is de naam, ik ben van de Kloffieleut. Kloffie staat voor kleding en leut voor gezelligheid en lekker winkelen onder het genot van een kopje leut cq. koffie. Beide is hier in Het Winkelhuis in ruime mate te vinden. Ik woon in Groningen, ben 54 jaar en trotse moeder van twee dochters. Mijn vaders roots liggen in de omgeving van Ulrum en via, via hoorde ik, dat er in Leens wel een geschikte verkoopruimte was. Ik stond al op beurzen, fairs en braderieën maar wilde graag een vaste locatie en dat werd dus Het Winkelhuis. Ik kom zo weer hoor.’

‘Ah, dan kan ik het mooi overnemen. Mijn naam is Annelies Sietsema, 52 jaar oud, moeder van twee kinderen en ik woon in Uithuizen. Via een collega en buurtgenoot werd ik getipt voor Het Winkelhuis, dit omdat ik altijd al had aangegeven ooit wel eens met een winkeltje te willen beginnen.’

Beiden zowel bestuurlijk als commercieel actief in Het Winkelhuis toch?

Annelies: ‘We huren dit pand aan de Jan Zijlmasingel met zijn allen en uit ons ledental is een vijfkoppig bestuur gevormd die onze belangen behartigt. Het bestuur overlegt bijvoorbeeld met de verhuurder maar schuift ook aan bij bijeenkomsten met Dorpsbelangen Leens of de Ondernemersvereniging. Ik ben anderhalf jaar bestuurslid geweest, het grootste gedeelte van de tijd als voorzitter. Ik ben net bestuurslid af maar houd mij nog wel bezig met bijvoorbeeld PR-zaken. En ik verkoop hier boeken en speelgoed. Het speelgoed is vooral nieuw met een kleine keus uit ‘tweedekans’ artikelen. Ik verkoop wel veel ‘tweedekans’ boeken.

Douwien: ‘Hier ben ik weer hoor. Naast algemeen bestuurslid verkoop ik retro merken als Tante Betsy, LaLamour, Surkana, Danafea, Bakery Ladies en tassen van de merken Oilily, Noi-Noi en we hebben een grote keur aan beenmode van onder andere Boonie Doon en Pamela Mann in maat 36 tot en met 3xll. Ik houd van een kleurrijk geheel en de keuze is hier reuze. Ik ga altijd voor een gekleurde dag!’

Hoelang bestaat het concept Winkelhuis al in Leens?

In mei 2014 is Het Winkelhuis een vereniging geworden. Het concept was er al iets eerder maar kende toen nog een andere naam. We zaten eerst in een pand dat destijds van een projectontwikkelaar was en later door de Jumbo werd gekocht. Van hen mochten we nog een jaar blijven. In dat pand zijn in het begin enige ondernemers gestart en dat heeft zich dus in de loop der jaren uitgebreid tot een concept van zo’n vijftien winkeltjes in één pand.

In de loop der jaren is er best wel verloop geweest hoor maar dat is prima toch? Zo heeft hier bijvoorbeeld iemand gezeten die edelstenen verkocht. Ongeveer de helft van de ondernemers is als verkoopster aan de winkel verbonden. Niet iedereen heeft hier de capaciteit of tijd voor, sommige onder ons hebben er nog een baan naast.

Vorig jaar hebben jullie moeten verhuizen?

We wisten door de uitbreidingsplannen van de Jumbo al een tijdje dat we naar een ander pand uit moesten zien in Leens. Dat was wel spannend hoor en we hebben ook best wel gevreesd voor onze toekomst. We hebben heel wat gesprekken gevoerd en bijvoorbeeld de dorps- en ondernemersvereniging ingeschakeld of zij ons verder konden helpen. Uiteindelijk is het gelukkig allemaal goed gekomen!

Want jullie hebben een heel mooi pand teruggekregen?

De nood bleek voor ons een deugd te zijn want we hebben hier op de viersprong in hartje Leens een droompand gevonden. Voorheen zat hier warenhuis Marskramer en dat is jarenlang een gevestigde naam in de omgeving geweest waar mensen van heinde en ver speciaal voor naar Leens kwamen. Toen de naam van Jan van Duinen geopperd werd als mogelijke koper van het pand, zijn er vanuit het bestuur gesprekken met hem gevoerd. Dhr. van Duinen had hier vroeger een bouwmarkt in het dorp. Deze is inmiddels overgenomen door zijn kinderen en voortgezet op het industrieterrein.

We waren maar wat blij dat hij dit pand heeft gekocht. Een win-win-situatie voor zowel het dorp, hemzelf maar zeker ook voor ons. Hij gunde ons de benedenverdieping van dit ruime pand van ganser harte waardoor we tegen een gunstig huurtarief ieder een gedeelte van de winkelvloer kunnen huren. Boven wordt een woonruimte gerealiseerd en ook daar is natuurlijk door het woningtekort grote vraag naar. We hebben een huurcontract van vijf jaar getekend en dat geeft na enige jaren onzekerheid eindelijk weer de nodige rust!

Wat voor ondernemers zitten zoal in Het Winkelhuis en is er nog ruimte over?

Oef, heb je even? Naast kleding, boeken en speelgoed verkopen we zeep, kinderkleding (door een moeder en haar dochter), kaarten, wol en garen (Frederike merkt grappend op: ‘Met 7 m2 verkoopruimte heb ik bij wijze van de kleinste wolwinkel van Nederland)’, internationale (maar vooral Afrikaanse en Aziatische) kunst, hangar 050-vintagekringloop artikelen, thee en chocolaatjes, houten meubeltjes, woonaccessoires, er huist hier een interieurmaakster die meubels bekleedt met unieke stoffen, er wordt kinderspeelgoed gerecycled en een kaarsenmaker maakt van gebruikte kaarsen nieuwe en unieke exemplaren.

Je merkt het al, er is een enorme diversiteit en verscheidenheid. Vanwege de spontane en speelse indeling zijn er als het ware veel kleine winkeltjes ontstaan. Dat maakt een bezoek aan Het Winkelhuis ook echt tot een uitje, je kijkt je ogen uit. Momenteel is alle winkelruimte verhuurd maar binnenkort komt er weer een plekje vrij. Geïnteresseerden zijn zeker welkom om zich aan te melden. Zoals eerder gezegd, er is verloop dus wie weet is er over enige maanden nog wel meer ruimte.

Volgens mij hebben jullie een uniek concept aangeboord?

We zijn klantvriendelijk, laagdrempelig, de koffie of thee staat altijd klaar en we hebben een enorm assortiment in een toch wel verrassend grote verkoopruimte. En dat trekt klanten uit de hele regio waarbij de gemoedelijkheid voorop staat. Soms rent er een kind met speelgoed door de winkel en vervolgens poseert er een wat oudere dame met een maatje meer speciaal voor ons voor een Facebookfoto. En dat zonder schroom omdat ze het hier zo geweldig vindt. Aan de koffietafel horen we de meest fantastische verhalen.

Jullie kunnen elkaar mooi versterken?

We zijn inderdaad een diverse club ondernemers en benutten elkaars sterke punten. Daarbij is de onderlinge gunfactor groot. Dit blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat we de verjaardagscadeaus vaak bij elkaar kopen. En we zijn blij voor elkaar bij een mooie verkoop. Dan kan het maar zo gebeuren dat er een foto doorgestuurd wordt met daarop een blije klant die een prima aankoop heeft gedaan.

Wordt Het Winkelhuis goed bezocht en wat zijn de reacties?

‘Wat een leuk winkeltje’, horen we vaak. En dat terwijl we een grote verkoopruimte tot onze beschikking hebben. Maar dat gaat dus niet ten koste van de knusheid. Onze klanten voelen zich hier op hun gemak en nemen de tijd om lekker rond te snuusteren.

Kijk, je kunt je spullen in grote winkels kopen of via internet. En daar is niets mis mee. Maar we merken steeds vaker dat mensen de kleinschaligheid en persoonlijke aandacht voor de klant missen. Het wordt hier dan ook steeds drukker en dat zal straks in de zomermaanden alleen nog maar toenemen. Steeds meer toeristen, die bijvoorbeeld kamperen in het Lauwersmeergebied, weten ons te vinden en sommige vakantiegangers komen jaarlijks terug.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Het Winkelhuis tot dusver?

Dat Van Duinen dit winkelpand gekocht heeft, dat is toch zeker wel een hoogtepunt. Want het geeft ons zekerheid en het is hartstikke goed voor de leefbaarheid in Leens. Begin vorig jaar zijn we overgegaan en die verhuizing konden we lopend doen. Toen hadden we dus een huurcontract voor een jaar, nu voor vijf jaar.

Moeten verhuizen en daarna opnieuw opstarten in coronatijd tijdens een lockdown, dat voelde toch wel als een dieptepunt. Want we wilden zo graag onze nieuwe pand aan Leens en omstreken tonen. De Leensters leefden dan ook van alle kanten met ons mee, dat was hartverwarmend om te constateren. Gelukkig beleefden we een drukke zomerperiode, dat maakte veel goed. De laatst lockdown duurde gelukkig niet heel lang.

Hebben jullie nog leuke verkoopanekdotes?

Vorig jaar liep hier een oudere man rond die op zoek was naar een dweil. Hij wist niet dat warenhuis Marskramer was verdwenen maar nam toch de moeite om door te winkel te struinen. En hij vond dat zo mooi dat hij bij het vertrek zei: ‘Ik kom hier binnenkort weer en neem dan mijn vrouw mee!’

Laatst hadden we een vrouw van buitenlandse afkomst in de winkel die op zoek was naar een stofzuiger. En leg dat maar eens uit als je de taal nog niet zo goed beheerst. Of we ook een prrrt, prtttt hadden en daarna deed ze iemand na die aan het stofzuigen was. Het duurde even voordat we door hadden waar ze het over had….

Alle ondernemers zijn uit de regio afkomstig?

Een aantal komen uit Leens, twee uit Groningen, twee uit Uithuizen maar we hebben ze ook vanuit Oldehove, Feerwerd en Delfzijl en omgeving. En dat trekt ook weer nieuwsgierige mensen uit die dorpen aan die even langs komen om een kijkje te nemen. We doen het nodige aan onze zichtbaarheid hoor. We zijn actief op de sociale media, staan in de ‘Dasjagoud-Uitagenda’, flyeren op markten enz..

En zelfs RTV Noord wist ons te vinden toen we druk bezig waren met de verhuizing. Dat item heeft de hele dag op hun nieuwskanalen gestaan en dat was mooie reclame voor ons.

Waar staat Het Winkelhuis over 10 jaar?

Wat ons betreft opereren we dan nog steeds vanuit dit pand en hebben we een grote klantenkring opgebouwd. Ongetwijfeld hebben zich dan nieuwe ondernemers aangediend maar dat houdt de diversiteit in stand. En hopelijk kunnen we tegen die tijd weer voor vijf jaar verlengen bij dhr. Van Duinen……

Willen jullie verder nog iets kwijt?

Volg ons gerust via Facebook (https://www.facebook.com/winkelhuis) of Instagram (https://www.instagram.com/hetwinkelhuisleens/). Nog beter is om gezellig even langs te wippen en de tijd te nemen om lekker rond te struun’n. De koffie en thee staan klaar! Deze maand gaan we ook een verkoopactie starten waarbij de opbrengst voor de inwoners van Oekraïne is, zij kunnen alle hulp gebruiken. Misschien nog een extra reden om langs te komen.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69