Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anne-Lie Persson gaat zingend door het leven….

Anne-Lie, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Tja, wat vertel je in het kort over jezelf? Ik ben getrouwd met Marco Kerver en samen hebben we twee mooie dochters gekregen die inmiddels dertien en achttien jaar oud zijn. Ik ben gestructureerd chaotisch en zeer muzikaal aangelegd. Dat zal ongetwijfeld in de genen zitten. Mijn vader was muzikant en ook mijn moeder haar familie was heel muzikaal. Thuis in Zweden, mijn geboorteland, werd dan ook veel gezongen. Met mijn zussen zing ik nog steeds in een countryband.

Marco en ik leiden een beetje hetzelfde leven. We zijn beiden vaak van huis en veel met de muziek bezig. Dat schept een band en we begrijpen elkaar. Hij geeft les, speelt basgitaar maar mixt bijvoorbeeld ook allerlei muzieknummers in elkaar.

De (muziek)studie bracht je naar Groningen?

Dat is niet helemaal waar, dat kwam door een toenmalig vriendje. Ik zou aanvankelijk in een soort van tussenjaar naar Engeland gaan maar het werd dus Groningen. Een prachtige stad om meegesleept te worden in de muziek, zeker in blues- en jazzcafés. En ondanks de waarschuwing van mijn vader, dat de muziekwereld ook een harde wereld is, koos ik ervoor om een jaar naar het conservatorium te gaan.

Dat eerste jaar smaakte naar meer. Ik besloot dan ook om er voor te gaan en het conservatorium af te maken. Dat was toen nog een opleiding van vijf jaar. Met mijn toenmalige vriendje ging de verkering uit maar daarna leerde ik Marco dus kennen. Ik bouwde hier mijn vriendenkring op, trad veel op in bandjes, kreeg werk. Oftewel, ik vernederlandste steeds meer. Is dat wel een goed woord eigenlijk, haha….

En dankzij de liefde ben je in Stedum terechtgekomen?

Marco en ik woonden aanvankelijk in de stad Groningen en dat beviel op dat moment prima. Maar toen de kinderwens kwam, wilden we toch graag in een wat veiliger en kindvriendelijker buurt gaan wonen. In onze zoektocht op Funda kwamen we in Stedum terecht waar een huis te koop stond aan de Bedumerweg. Ik had nog nooit van Stedum gehoord maar toen ik het huis zag, was ik direct verkocht.

‘Hier wil ik graag wonen, hier voel ik mij thuis’, zo zei ik tegen Marco. Gelukkig deelde hij die mening en zo wonen we hier al weer bijna twintig jaar. Hier kom ik tot rust, zeker wanneer ik veel van huis ben. Ik weet nog dat ik tijdens dat eerste bezoek een heel leuk gesprek had met de buurvrouw. Dat hielp destijds ook met het maken van de keus.

Af en toe nog wel eens heimwee naar Zweden?

Ik heb best wel vaak heimwee naar Zweden en we gaan dan ook vaak die kant op. Dat gebeurt zeker twee keer per jaar. Vlakbij mijn familie, hebben we een huisje voor onszelf. Tijdens de lockdown vorig jaar, heb ik van hieruit zelfs een maandlang les gegeven, dat moest toen toch online gebeuren.

Zweden is prachtig. De wisselende jaargetijden bieden nog meer variatie dan hier en ik mag graag schaatsen, skiën en geniet er altijd van de hoeveelheid sneeuw. Ook in de zomervakantie kan ik mijn familie bezoeken en deze periode geeft mij de rust om liedjes te schrijven. Toch is er altijd de tweestrijd want ik mag ook graag in Nederland zijn.

Als zangeres heb je inmiddels enige CD’s uitgebracht?

Dat klopt inderdaad. Als singer/songwriter heb ik drie CD’s in eigen beheer uitgebracht en ik ben met de vierde bezig. Ook met mijn zussen heb ik een CD gemaakt en hetzelfde geldt voor enige bands waarin ik meegespeeld heb.

Het schrijven van liedjes gaat mij makkelijk af. Daarna wordt het door allerlei deadlines en finetunen lastiger en stressvoller. Maar toch is elke CD die klaar is altijd weer een feestje. Mede dankzij de muzikanten waar ik mee werk waaronder ook mijn man. Zij voelen mij heel goed aan waardoor de nummers nog beter tot zijn recht komen. Ondanks dat ik al heel veel liedjes geschreven heb, duurde het toch tot 2013 voordat mijn eerste CD uitgekomen is. Daar is dus wel enige tijd overheen gegaan.

En nu is daar de nieuwe single ‘Carboot Ewe’?

In aanloop naar het vierde album heb ik onlangs inderdaad het nummer Carboot Ewe uitgebracht. Vorig jaar heb ik in Zweden de nodige tijd doorgebracht met een goede vriendin die een moeilijke jeugd gehad heeft. Ondanks vele tegenslagen is ze altijd positief en ze zit ze vol energie en levenslust. Dat inspireerde mij tot het schrijven van dit liedje.

Ik vind het leuk om te horen dat je het een mooi nummer vindt maar of hij die hitpotentie heeft waar jij het over hebt dat weet ik niet. Eigenlijk vind ik het creatieve proces veel leuker en belangrijker. Voor dit nummer heb ik een clip gemaakt en wanneer hij dan eenmaal via Spotify te dowloaden is dan is het voor mij vaak klaar. ‘De wereld’ kan er dan mee doen wat ze willen. Maar enige nummers hebben inderdaad de landelijke radio gehaald en bijvoorbeeld ook Noord Negen en het Zweedse equivalent hiervan.

Maar je zingt ook in diverse bands?

Allereerst in Anne-Lie Persson – singer/songwriter. Alleen of samen met hele fijne muzikanten. Zij spelen mee tijdens optredens en denken mee bij het maken van mijn CD´s. Met mijn zussen zing ik in de band Mama´s Kitchen. Een countryband waarin mijn vader ook meespeelt. Dat is natuurlijk heel bijzonder. Dan is daar nog de close harmony band Treats met twee zangers en twee zangeressen. En met Stockoholm Tivoli zing ik vaak op feesten, bruiloften en partijen.

En je geeft heel veel (zang)les?

Dat slokt wekelijks inclusief voorbereidingen en reizen toch wel minimaal 30 tot 35 uur op. Ik geef namelijk op vier scholen les. Aan het Noorderpoortcollege bijvoorbeeld maar ook op de muziekschool ´Bij Vrijdag´ in Groningen. Eén keer per week rijd ik naar het Van Berestyn-Theater in Veendam voor de Muziek- Dans- en Theaterschool. En tot slot geef ik op de vrijdag vaak zangles bij Cultuurcentrum Hogeland in Bedum.

Wanneer ik in Groningen en Veendam zit, combineer ik het lesgeven met de muzikale begeleiding van enige popkoren, dat vind ik ook heel leuk om te doen. Een enkele keer dirigeer ik maar vaker neem ik plaats achter de piano of speel mee op gitaar. Al met al een zeer gevarieerde werkweek dus. Doordat ik vaak ´s weekends optreed, probeer ik de woensdag altijd vrij te plannen. Dat is dus mijn relaxdagje. Ik maak regelmatig werkweken van dik veertig uur maar daar staan dan de vrije schoolvakanties tegenover.

Je bent zelfs gastdocent op het Noorderpoort?

Ik geef daar inderdaad praktische zanglessen, voor de theoretische achtergronden zijn er andere docenten. Leerlingen met zangtalent mag ik een half uur per week begeleiden. Ik geef dan bijvoorbeeld tips over de verschillende zangtechnieken en we gaan hiermee vervolgens aan de slag. Dat is heel leuk om te doen. Ik graaf hierbij terug in mijn eigen verleden. Hoe ging ik hier zelf mee om op die leeftijd?

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je muzikale carrière tot dusver?

Het is altijd leuk wanneer je voor bepaalde dingen gevraagd wordt. Zo mocht ik met onze band optreden in het voorprogramma van Kensington. Dat was een unieke ervaring. Met de band Soul Vaccination heb ik een keer Swinging Groningen geopend en TV-optredens zijn altijd speciaal. Een optreden voor de Zweedse Country Music Awards zal ik ook niet licht vergeten.

Als jonge moeder ben ik een paar keer ‘op mijn bek’ gegaan. Ik wilde te snel te veel en dat breekt je dan vanzelf op. Het was zelfs zo erg dat ik er mee wilde kappen, met het hele zanggebeuren. Maar daar heeft mijn man gelukkig een stokje voor gestoken en daar ben ik hem heel dankbaar voor. ‘Gewoon weer het podium opgaan en (meer) genieten!’. Dat was een goed advies.

Heb je nog leuke zanganekdotes?

Ooit ben ik een keer mijn microfoon vergeten, dat is voor een zangeres wel een dingetje. Gelukkig was het optreden in Hoogezand, ik kon snel nog even op en neer rijden. En ik verbaas me vaak wanneer ik bekende zangers tegenkom. ‘Wat is ie aardig!’, denk ik dan. Soms heb je een verkeerd beeld van een artiest, wanneer je hem of haar alleen van televisie kent.

Nog tijd voor andere hobby’s?

Met muziek bezig zijn is mijn allergrootste hobby maar dat had je vast al begrepen. Ik mag ook graag schrijven en videoclips maken. Of lezen en met de hond wandelen. Ach, ik zou nog zoveel meer dingen willen doen maar dat laat mijn agenda niet toe.

Waar staat Anne-Lie Persson over over 5 tot 10 jaar?

Ik hoop dat ik tegen die tijd nog steeds muziek maak en uitbreng. Kijk naar stoere dames als Tina Turner en Madonna, die zijn op latere leeftijd ook nog steeds lekker actief. Maar ik ken genoeg collega’s die er op den duur mee zijn gestopt. Hopelijk gaat dat voor mij niet op. Muziek maken is mijn leven.

Wil je verder nog iets kwijt?

Het leven is kort. Je moet het nu doen en zaken niet te lang uitstellen. Ik heb een paar jaar geleden een ongeluk gehad en dat was best wel een wake-up call. Dat heeft mij wel aan het denken gezet, ik heb dingen versneld aangepakt. En het is prima wanneer het je lukt om het linkje naar YouTube in dit verhaal op te nemen zodat mensen naar mijn nieuwe single ‘Carboot Ewe’ kunnen luisteren! (Clip Carboot Ewe )

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69