Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Petra Leegte kan zich helemaal uitleven in Verkleedkeet Bedum!

Petra, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Heel kort gezegd, ben ik dus Peet van de Verkleedkeet! Geboren en getogen in Kloosterburen. Door het volgen van de toeristische opleiding MTRO in Eelde, ben ik op mijn 18e op kamers gaan wonen in de stad Groningen. Dankzij een vakantiebaantje bij Perry Sport kwam ik in contact met Kor Noorlag met als gevolg dat we in 1993 zijn gaan samenwonen in Bedum.

Onze twee jongens Luca & Raoul, een tweeling, zijn onlangs net zeventien jaar geworden. Ik woon inmiddels al weer bijna dertig jaar in Bedum en dat bevalt prima. Alle voorzieningen zijn voorhanden en je bent zo in de stad Groningen.

Kloosterburen was vroeger natuurlijk een broeinest qua feestelijke creativiteit?

Het feestvieren is mij vroeger inderdaad met de bekende paplepel ingegoten. Zeker in mijn jonge jaren leefde het carnavalvieren enorm in Kloosterburen, de plaats die in de carnavalsperiode omgedoopt wordt tot Kronkeldörp. In deze periode begint het bij de meeste mensen daar weer te kriebelen en wel zo dat ze in menig koude boerenschuur al weer druk met de voorbereidingen bezig zijn.

Ook bij ons was er geen ontsnappen aan. Mijn vader was wijkhoofd en omdat mijn moeder coupeuse was, werd ze door de carnavalsvereniging gevraagd om passende kleding te maken. Dat gebeurde ook voor de dansmariekes en daar was ik één van. Wat dus inhield dat je vijf dagen paraat moest staan. Niet alleen om feest te vieren, want we gingen ’s ochtends ook bij het verzorgingstehuis en zieke mensen langs en ’s middags was er weer een kindercarnaval. Maar vijf dagen feest vieren gaat je niet in de koude kleren zitten. Met als gevolg dat menig Kloosterbuurder na een zwaar feestweekend niet al te fit op het werk of op school verscheen.

En dat je moeder coupeuse was, heeft vast ook een rol gespeeld bij latere ontwikkelingen?

Vermoedelijk heb ik onbewust toch wel het een en ander meegekregen wanneer ik na schooltijd onder het theedrinken naar mijn moeder keek, die dan druk bezig was met bijvoorbeeld het verstellen van kleren en het bewerken van lappen stof. Ze bracht uren achter de naaimachine door.

Toen ik later een keer thuis kwam in een zelfgemaakt jurkje, zei ze tegen mij: ‘Die heb je vast niet zelf gemaakt?’. Ze was aangenaam verrast toen ik aangaf dat ik dit wel degelijk zelf gedaan had. Na het afronden van mijn studie zat ik een tijdje thuis en mijn moeder had toen net een grote opdracht gekregen om Middeleeuwse kleding te maken. Ik heb haar toen flink meegeholpen. En later, tijdens mooie uitstapjes naar bijvoorbeeld de Toppers in Amsterdam, maakte ik vaak de themakleding voor onze vriendenclub.

Dat leidde al vroeg tot het maken van eigen kleding en accessoires?

Aanvankelijk maakte ik alleen eigen kleding maar later kwamen de accessoires er inderdaad ook bij. Zo heb ik voor de Dickensmarkt twee mooie jurken voorzien van vele lichtjes. Hier wilden we mooie foampruiken bij bestellen, maar deze waren erg prijzig. Ik dacht later, dat moet ik toch zelf ook kunnen en heb voor een ander feest een mooie foampruik voor mezelf gemaakt. Ik kreeg de smaak te pakken en heb toen verschillende oranje foampruiken gemaakt voor het EK voetbal.

Ook werd ik door iemand gevraagd die naar een feestje moest met als thema hoofddeksels, of ik wat voor haar wist. Ik maakte toen een mooie retro kop en schotel-hoed voor haar. En van het een komt het ander. Het foam heb ik bijvoorbeeld ook gebruikt om mooie schaakstukhoeden van te maken. Daar gaan vaak de nodige uurtjes inzitten maar dit is voor mij echt hobbywerk. Je ziet de creaties steeds mooier worden. Dus bij speciale verzoeken kan ik altijd mijn creativiteit inschakelen.

Maar toen de kleding van Leo’s Pretshop te koop kwam, begon het echt te kriebelen?

Absoluut, maar doordat men eerst probeerde om zowel het pand, de kussenfabriek en de kleding tegelijk te verkopen, ging er wel de nodige tijd overeen voordat het tot de daadwerkelijke koop kwam. Toen het telefoontje echter kwam dat de kleding afzonderlijk te koop was, ben ik naar Onderdendam gegaan. Het viel mij op dat veel kleding nog in een uitstekende conditie verkeerde.

Na overleg met Kor, hij moest er natuurlijk wel achterstaan, werd besloten om aan het begin van dit jaar tot koop over te gaan. En dat nog wel middenin coronatijd. Maar ik weet zeker dat als ik het niet gedaan had en een ander had de spullen gekocht om er een winkel mee te beginnen dat ik er dan spijt van zou hebben gehad.

Tevreden met de eerste maanden van de Verkleedkeet?

Na de spullen gekocht te hebben, moest ik natuurlijk nog op zoek naar een geschikte verhuurplek. We vonden een mooie locatie aan de Industrieweg, maar deze komt pas volgend jaar vrij. Tot die tijd kan ik mooi op deze locatie in hetzelfde grote pand terecht, gelegen aan de Noordwolderweg 84.

Ik heb ook nog even lopen dubben om een locatie in het centrum te huren, maar omdat ik nu alleen nog maar op zaterdag en op afspraak open ben, leek mij dat niet handig. Ook is de parkeergelegenheid hier een stuk beter. Afijn, halverwege maart werden alle spullen deze kant op verhuisd. Ik had niet verwacht dat het zoveel zou zijn, de aanvoer bleef maar doorgaan. De volgende maanden werden gebruikt voor het sorteren en het etaleren. Per thema werden de nodige kledingstukken opgehangen.

Toen ik op Facebook en Instagram begon te posten, kwamen de eerste verzoeken al snel binnen. Vooral de studenten wisten mij te vinden. Maar in juni en juli tijdens de versoepelingen werd het steeds drukker. Oktober was met de Oktoberfesten natuurlijk een topmaand. En ja, mede daardoor kijk ik zeer tevreden terug op het eerste dikke halfjaar. Begin maart hebben we ons namelijk ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Voor elk is er wel wat wils, oftewel voor elk feestje is er wel een tenue?

En zelfs als het er niet is, vinden we wel een oplossing. Of ik ga zelf aan de slag en anders is daar altijd internet nog, daar valt ook het nodige te bestellen. Maar het hier niet slagen is lastig hoor. Dankzij Leo’s Pretshop ben ik namelijk ongeveer 2.000 kledingstukken rijker geworden en daarbij heb ik mijn eigen creaties nog. Alle kledingstukken zijn in thema’s en categorieën onderverdeeld. Dat maakt het zoeken een stuk makkelijker.

Eigenlijk heb ik voor elk feestthema wel geschikte kleding. Ook voor het Sinterklaas- en Kerstfeest uiteraard. Dus heb je nog niets voor feestmaand december, kom dan gerust langs.

Je hebt ook een mooie samenwerkingsverband met de Pioniers?

Zij hebben mij benaderd toen ik net begonnen was. Toen ik het mailtje las, werd ik direct enthousiast. Eerder hadden ze al wel wat kleding geleend van een kostuumverhuurwinkel in Groningen, maar Verkleedkeet ligt inderdaad een stuk dichterbij en daarbij is er hier de nodige parkeerruimte.

In ruil voor de kleding krijg ik mooie foto’s terug die ik weer voor mijn website en socials kan gebruiken. Zo hebben we er allebei wat aan. Daarbij zijn het superenthousiaste meiden die steeds bekender worden. Met als gevolg dat RTV Noord hier kwam te filmen toen ze met een item over de Pioniers bezig waren, inclusief een mooi shot met het logo van de Verkleedkeet.

Mede dankzij een dubbelbaan heb je het lekker druk?

Ik werk inderdaad ook nog 32 uur per week op de binnendienst van Chris Slager Makelaardij. Van verveling is dus absoluut geen sprake. Een en ander valt overigens prima te combineren en ik vind dat werk ook heel leuk om te doen.

Voorlopig ben ik alleen op zaterdag geopend van 10.00 tot 14.00 uur en daarbij op afspraak. Als we alle corona-ellende achter de rug hebben, komt er misschien nog wel een avond bij. En daarbij ben ik hier vaak op maandagavond wel te vinden wanneer de feestkleding teruggebracht wordt. Maar het op afspraak open zijn werkt heel goed, het maakt je flexibel.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van Verkleedkeet tot dusver?

Corona blijft een onzekere factor. In het begin was dat niet zo erg want het gaf mij mooi de tijd om alle kledingstukken goed uit te zoeken en te sorteren. Een enkele keer komt het wel eens voor dat er op een te enthousiaste manier gefeest is met als gevolg een kapotte naad. Gelukkig ben ik zelf wel zo handig om dit te herstellen. En in het heetst van de feeststrijd raakt er wel eens een hoofddeksel kwijt maar dat lossen we onderling ook wel weer op.

Elke zaterdag is eigenlijk wel een hoogtepunt. Veel bezoekers komen al enthousiast van de voorpret binnen en na die tijd kan ik dan de mooie feestverhalen aanhoren en de bijbehorende foto’s zien. Laatst had ik hier twee wat oudere dames te gast die vrij rustig binnenkwamen. Ze werden echter steeds vrolijker en de outfits steeds gekker en uitbundiger. Ach ja, je wordt hier natuurlijk ook vanzelf vrolijk.

Heb je nog leuke verkleedanekdotes?

Voor de website moesten er natuurlijk enige mooie foto’s geschoten worden, aldus mijn websitebouwer. Ik dacht er wel vanaf te komen met een CD-rom vol met oudere foto’s van de spullen, maar het werd een verkleedmiddag met vrienden en dolle pret. De gekste creaties werden gepast en er moest ook een fotoshoot bij de Schaive Toren plaatsvinden. We hadden natuurlijk veel bekijks toen we in nonnen- en monnikenkleding die kant op gingen.

Ook Gerrit Koning stelde zijn kroeg beschikbaar als locatie en hier hebben we erg veel lol gehad. We hebben net een Sinterklaasfotoshoot gehad. Gelukkig wilden onze kids met vrienden en Kor hier wel aan mee werken. Die heeft er ook het juiste postuur voor natuurlijk.

Nog tijd voor andere hobby’s?

‘Wat denk jezelf, haha?!’. De Verkleedkeet is wel een tijdrovende hobby natuurlijk. Maar dat is helemaal niet erg hoor. Op zaterdagen mag ik graag bij wedstrijden van mijn beide jongens kijken die bij de JO-19 voetballen. De een als keeper en de ander als verdediger.

Waar staat Petra Leegte met de Verkleedkeet over 10 jaar?

Misschien heb ik dan wel filialen over het hele land, haha’. Nee hoor, alle gekheid op een stokje, ik hoop dat tegen die tijd iedereen mij weet te vinden die op zoek is naar passende feestkleding. Ik denk dat ik dan nog steeds bij Chris Slager Makelaardij werk, want die combinatie past uitstekend.

Misschien dat ik tegen die tijd daar wel wat minder uren maak en meer met de Verkleedkeet bezig ben. Ook zitten we  dan waarschijnlijk aan de Industrieweg. Ik heb zin in de verhuizing en dat geeft ook de kans om een en ander nog beter in te richten.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ook al heb je geen feestje in het verschiet, je bent hier altijd welkom om ideeën op te doen. Wij bieden graag leuke herinneringen aan leuke feestjes. Meer weten? Klik dan gerust even door naar www.verkleedkeet.nl of volg ons via Facebook (Facebook Verkleedkeet) en Instagram (Instagram Verkleedkeet).

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69