Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Directeur Peter Wieringa groeit mee met Loon- en Grondverzetbedrijf Wieringa!

Peter Wieringa wist al vroeg dat hij voorbestemd was om het door zijn vader Arie opgerichte loon- en grondverzetbedrijf over te nemen. En daar kon hij zich ook prima in vinden. Zijn oudere broer en jongere zuster hadden een andere levensinvulling voor ogen. Maar het buitenleven en alle landbouwtechnieken en –machines hadden al op jonge leeftijd een magische aantrekkingskracht op deze inmiddels 51-jarige directeur die zijn hele leven al in Bedum woont. Inmiddels met zijn vrouw en vier kinderen.

Hij leerde zich reeds op jonge leeftijd allerlei landbouwvaardigheden aan. Daarbij aangemoedigd door pa die hem de fijne kneepjes van het vak leerde en vaak meenam op de trekker. Dat hij naar de Hogere Landbouw School in Dronten zou gaan voor zijn opleiding was vervolgens een logische stap. Hij studeerde er op 24-jarige leeftijd af in de bedrijfseconomie en landbouwtechnieken en legde daar, mede dankzij stages bij verschillende bedrijven, een mooie basis op zowel theoretisch als praktisch gebied.

Toen Peter één jaar was, richtte Arie het bedrijf op. Dit jaar viert de onderneming dus haar 50-jarig bestaan. Het was nooit pa zijn bedoeling om zo groot te groeien en hetzelfde geldt voor Peter. Die op 24-jarige leeftijd bij het bedrijf in dienst kwam en op 30-jarige leeftijd directeur werd. Maar waar senior al snel doorgroeide naar 20 personeelsleden, gaf junior nog eens extra gas. Inmiddels werken zo’n 50 personeelsleden in vaste dienst mee aan de groei van dit prachtige bedrijf. Personeel dat in de rustiger wintermaanden ook volop de kans krijgt om mee te denken en te werken aan nieuwe ontwikkelingen.

Peter hierover: ‘In de afgelopen maanden hebben we bijvoorbeeld een wasstraat weten te realiseren en onlangs hebben we een tankplaats in gebruik genomen. Dit heeft ons personeel grotendeels zelf gerealiseerd. Ook qua werk(plaats)inrichting denkt men volop mee en daardoor bevorder je natuurlijk de betrokkenheid van het personeel. Ook op het gebied van duurzaamheid, iets wat zeker mijn interesse heeft, zijn we volop in ontwikkeling. Zo liggen er op onze loods 1.200 zonnepanelen en we gebruiken voornamelijk hemelwater voor de reiniging van onze machines!’

Soms komen dingen ook gewoon op je pad. De aanname van nieuwe personeelsleden leidde soms maar zo tot nieuwe werkzaamheden. In de loop der jaren nam Wieringa zeven (loon)bedrijven over. Het laatste ‘kunstje’ hierin was de overname van Landbouwmechanisatiebedrijf Rutgers waardoor weer een nieuwe tak aan het bedrijf werd toegevoegd. Dit laatste deed hij echter niet alleen maar samen met zijn uit Middelstum afkomstige jongere neven Wouter en Arjan.

Een rondleiding op het terrein laat zien hoe groot het bedrijf inmiddels geworden is. Niet alleen qua oppervlak maar ook qua machines. Dertig tractoren, gekoppeld aan allerlei landbouwmaterialen, maakt dat Wieringa prima ingezet kan worden voor allerlei landbouwwerkzaamheden maar ook voor grondverzet en cultuurtechnische werkzaamheden. Op de kaart van Groningen laat Peter hun uitgebreide werkgebied zien. ‘We liggen eigenlijk midden in het werkgebied dat zich uitstrekt van de stad Groningen tot de hele noordstrook van de provincie. Een gemiddeld loonbedrijf in Nederland heeft vijftien personeelsleden in vaste dienst en dus kun je wel uitrekenen dat wij met onze vijftig medewerkers tot de grotere loonbedrijven in dit gebied behoren.’

Om die koppositie vast te houden worden regelmatig nieuwe machines gekocht waarbij rekening wordt gehouden met de nieuwste technieken als GPS en opbrengstmetingen. ‘Als je voorloper wilt zijn en je voorsprong wilt behouden dan zal je modern spul aan moeten schaffen. Gelukkig verkeren we in een financieel gezonde positie waardoor de bank wel met ons mee wil denken!’

Er zit dus wel een vleugje geldings- en competitiedrang in Peter Wieringa en misschien kan hij daarom de inzet van de organisatie van de Omloop van Bedum wel zo waarderen. Regelmatig wordt apparatuur beschikbaar gesteld voor de opbouw van het parcours en ook DJ Peter Zuidhof schalt zijn klassiekers door de ether vanaf een wagen beschikbaar gesteld door Wieringa. Zelf was Wieringa vroeger meer van het volleyballen maar als de tijd het toelaat, neemt hij graag even een kijkje bij de wielerronde. ‘Voor de sfeer en de gezelligheid en na die tijd natuurlijk nog even een afzakkertje in Hotel ’t Gemeentehuis!’

Van het zelf sporten komt helaas niet veel meer. De groei van Loon- en Grondverzetbedrijf Wieringa slokt veel vrije tijd op en daarbij is Peter ook op bestuurlijk niveau actief. Maar in tijden van topdrukte kan hij het soms niet laten om zelf nog even op de trekker te stappen. Zo was hij in het voorjaar nog lekker actief met het maïs zaaien. Eigenlijk is deze combinatie ook een vorm van topsport bedrijven….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69