Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Arnold Slager, Delfziel

Fivelmonde is er al jaren niet meer. De fabriek die stenen fabriceerde waar een decoratieve wand in de kamer van gemetseld kon worden. Je zag ze vaak, de decoratieve fimonsteen. Een paar honderd meter verder, richting rotonde, stond het Delfzicht Ziekenhuis. Nu in verval, een oase voor koperdieven.

Dit is nu de afbraakzijde van Delfzijl. Al eerder was Delfzijl Noord aan de beurt geweest voor afbraak en herstel. Aan de andere zijde achter de flat Dijkzicht aan de Kustweg en het monument uit de Tweede Wereldoorlog, de betonnen bunker die samengesmolten is met het nieuwe museum, ligt de pas opgehoogde dijk. Het herstel van Delfzijl vanaf de dijk is ingezet.

Wij lopen op de eerste Pinksterdag op ramphoogte. Onze Picanto geparkeerd beneden voor de plek waar veel campers een plek hebben gevonden omdat het daarvoor is ingericht. Normaal, met de Pinksterfeesten en de kermis, zou het een drukte van ‘heb ik jou daar’ zijn geweest. Maar corona he.

Even zitten op de dijk om te genieten van het uitzicht. Het is eb, de lucht is helderblauw met mooie witte en verschillende tinten grijze wolken. Wat heb ik in de jaren zeventig vaak over de dijk gelopen. Ik woonde met mijn toenmalige vriendin in het centrum boven een bloemenwinkel in de Poststraat, we ‘hokten’. Door ziekte was ik thuis en als een soort van therapie ging ik kilometers lopen over de dijk heen en terug, genietend van de luchten en het water.

Geen dag was hetzelfde met zo’n uitzicht. Ik was destijds een hippie en had toen lang haar tot over mijn schouders. Alle dagen was ik zo aan de wandel en kreeg een band met Delfziel. Vanaf de dijk kijk je nu naar een totaal vernieuwd strand met veel zand, prachtige bankjes en verderop een aangelegd kweldergebied voor het visrestaurant waar je langs de kilo’s zware basaltblokken kan lopen.

Aan de overzijde van de Eems kijk je naar Duitsland. Wanneer men de moeite neemt om bij de waterlijn te kijken zie je een groene waas van vegetatie en okergele kleur op enorme keien die de dijk moeten beschermen tegen de golven. Over kleur geschreven, wat mij betreft zou het Eemshotel een frisse kleur aan de buitenzijde kunnen gebruiken.

Het Loodsenmonument en het Ede Staal-monument zijn inmiddels weer teruggeplaatst. Herinneringen aan beiden kunnen weer naar boven drijven. Een mooie kijk vanaf de nieuwe houten loopbrug over de weg. Er is er geen spoor meer terug te vinden van de afgebroken Vennenflat. Nu doorpakken Delfzijl. Handelsvereniging/Ondernemers zorg voor acties die het publiek nog meer naar uw winkel trekt nu het weer kan, zodat ook nieuwe ondernemers een boost krijgen om de leegstaande winkels weer te bemannen/vrouwen.

De trek van het publiek kan weer naar Delfzijl. Maar pas op dames en heren bestuurders van de gemeente Eemsmond, het voorland van Delfzijl heeft jullie net zo hard nodig. De middenstand van het voorland heeft jullie steun ook nodig, evenzeer als de bevolking omdat problemen rond de aardbevingsperikelen nog lang niet opgelost zijn. Het verdelen van de centjes moet evenredig gebeuren om het Grunnigerlaand van Ede Staal en óns in stand te houden en op de kaart van Nederland te houden.

Nold.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69