Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Ongediertevrij met Grietinus Hoeksema Ongediertebestrijding Bedum!

Grietinus, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Mijn niet alledaagse naam weet je, ik heb mijn hele leven in Bedum gewoond en ben 39 jaar. Mijn vrouw Heidi ken ik inmiddels twintig jaar, we zijn 12,5 jaar getrouwd met twee prachtige kinderen tot gevolg. Dochter Charlene is elf, zoon Jeffrey acht. Hij wordt misschien wel mijn opvolger want hij gaat al graag mee op pad. Voordat ik dit bijzondere vak inrolde was ik CV-monteur en constructieschilder.

De oorsprong van de onderneming ligt bij je vader Rengenier?

Eigenlijk wel als je het goed bekijkt. Al in zijn jonge jaren bekwaamde hij zich in het vangen van mollen en dat ging hem heel goed af. Helaas is hij in 2014 overleden, na een kort maar hevig ziekbed. En toen zei mijn oompie Bertus tegen mij, ‘nu word jij de nieuwe mollenvanger zeker?!’ Daar had hij wel een punt want veel boeren hier in de omgeving zaten met hun handen in het haar want zoveel mollenvangers zijn er niet in de regio. Sommige jagers kunnen het maar die zijn overdag natuurlijk ook met andere dingen bezig.

Vroeger moest ik helemaal niets van het mollenvangen hebben maar ik hoorde wel aan de etenstafel al die enthousiaste verhalen van mijn vader aan. Theoretisch werd ik al jong geschoold dus en in de praktijk bleek al snel dat ik er aanleg voor had en het vak snel in de vingers kreeg. Ik vind het nog steeds heel bijzonder dat ik nu over de landerijen struin waar hij vroeger zo vaak gelopen heeft. En ik hoor graag de nodige verhalen over hem aan wanneer ik bij boeren kom die hem nog gekend hebben.

Wanneer en hoe is G.Hoeksema Ongediertebestrijding ontstaan?

Die opmerking van mijn oom heeft mij zeker aan het denken gezet, ik was ook wel klaar voor iets anders. Maar zo’n stap zet je natuurlijk niet zo maar. In 2016 heb ik de knoop doorgehakt en mij ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. In het eerste jaar combineerde ik mijn onderneming nog met het constructieschilderwerk, dat was een mooie buffer. Daarbij moest ik ook nog eens in negen sessies mijn ongediertebestrijdingpapieren halen. Gelukkig bleek ik niet alleen aanleg te hebben voor het vangen van mollen maar voor al het ongedierte.

De onderneming kwam in een stroomversnelling terecht toen een ongediertebestrijder uit Winschoten, Jan Wiekens, in verband met topdrukte versterking zocht en mij steeds meer klussen toeschoof. Inmiddels zijn we heel ‘wies’ met elkaar en we wisselen onderling ook wel klussen uit.  Achteraf kan ik stellen dat de oprichting van G. Hoeksema Ongediertebestrijding een heel goede beslissing is geweest. Iets wat ik jaren eerder had moeten doen.

De junimaand is de maand van de wespen?

Naast het mollen vangen is de bestrijding van wespennesten misschien wel mijn grootste specialiteit. Ik vind het in elk geval een van de mooiste onderdelen van mijn vak. Daarbij geniet ik ook altijd van de vele klantcontacten. Zo half juni komen de wespen echt tot leven en dat duurt ongeveer tot begin oktober. Ik verheug me al weer op lange werkdagen en dat zeven dagen in de week waarbij ik naast de hele provincie Groningen mij ook steeds meer op de kop van Drenthe richt.

Een wespennest bestaat al gauw uit duizenden wespen. En verslaafd als ze zijn op zoetigheid komen ze in de tuin al snel op bijvoorbeeld je drinken af. Heel vervelend inderdaad en daarom willen de mensen ook snel van zo’n nest af. En dan hebben we het nog niet eens over de gevolgen van een wespenprik gehad. De komende maanden wordt het dus weer lopende band werk.

Maar je dienstenpakket is veel breder natuurlijk?

Over de wespen en de mollen hebben we het gehad maar ook de bestrijding van muizen, ratten en houtworm komt steeds meer in opkomst. Eigenlijk kun je voor alle ongediertebestrijding bij mij terecht dus ook voor muggen en vliegen. Waarbij ik het vangen van ratten misschien wel het minst mooie gedeelte van mijn werk vind maar dat komt mede door de werkomstandigheden. Deze dieren komen namelijk vaak op viezigheid af.

Al met al neemt mijn onderneming een steeds grotere vlucht en dat had ik in het begin niet verwacht. Maar ik ben thuisgekomen in dit werk. Vrijbuiter als ik ben, vind ik het heerlijk om net als mijn vader vroeger lekker buiten bezig te zijn. Ik word ook steeds meer een natuurliefhebber en kijk steeds vaker naar allerlei natuurfilms en natuurdocu’s op televisie.

Ongedierte kan enorme schade aanrichten?

Wist je dat bepaalde ongedierte hele spouwmuren leeg kunnen halen waardoor ze deze tussenruimte geschikt maken voor het bouwen van hun nesten? Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. En wat te denken van houtworm die hele houtconstructies weg kunnen vreten met alle gevolgen van dien. Boeren verafschuwen de mollen in hun land want naast het ontstaan van allerlei gaten is het materiaal wat ze los wroeten ook nog eens slecht voor de gezondheid van hun koeien.

Hoe ben jij in het bedrijf gerold Heidi?

We hebben samen de keuze gemaakt dat Grietinus voor zichzelf zou gaan beginnen. Ik sta er dan ook helemaal achter. Hij is veel meer een doener en niet echt van de papieren rompslomp die er achterweg komt.

En daar ben ik dus voor. Maar dat vind ik geen probleem hoor. Mijn ouders en mijn broertje hebben ook een eigen bedrijf dus het zit een beetje in onze genen. Mijn moeder heeft mij in het begin mooi een beetje wegwijs gemaakt met wat er allemaal op ons afkwam.

Jij regelt de hele administratieve ondersteuning?

Dat klopt, ik zorg voor de facturering, de BTW-afdracht en alle voorbereidingen voor de inkomstenbelastingaangifte. Daarbij richt ik mij ook steeds meer op de marketing. Dit allemaal in combinatie met mijn baan als doktersassistente in het Martiniziekenhuis.

Ik ben daar onlangs drie in plaats van twee dagen gaan werken. Mede ingegeven doordat de kinderen ouder worden en ik het hele administratieproces steeds meer in de vingers krijg. Daarbij geniet ik ook nog eens van het werkplezier dat Grietinus uitstraalt en dat geeft mij ook weer extra energie.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten van G.Hoeksema Ongediertebestrijding tot dusver?

Dat het ontstaan van mijn onderneming voortkomt uit het overlijden van mijn vader is eigenlijk wel een trieste constatering. Wat was het mooi geweest wanneer hij zou kunnen zien dat ik in zijn voetsporen getreden ben. Daarbij had ik zijn hulp heel goed kunnen gebruiken, zeker met deze drukke maanden in aantocht.

Wat in het begin niet meeviel was dat ik veel zelf moest uitzoeken. Ik was druk aan het pionieren. Wat vraag je bijvoorbeeld voor een bepaalde dienst en hoe pak je de bestrijding precies aan? Maar daar groei je vanzelf in natuurlijk.

Hoogtepunten zijn dat je steeds bekender wordt en dat mensen je daardoor sneller weten te vinden en het jaar erop ook weer bij je terugkomen. Zeker in het begin had ik het niet superdruk en daar word je behoorlijk onzeker van. De afgelopen drukkere, maar ook stabielere jaren, passen mij dan ook een stuk beter!

Hebben jullie nog leuke werkanekdotes?

Ik was ooit bij een vrouw die vreselijk bang was voor muizen. Gelukkig kon ik dat snel voor haar oplossen. ‘Je mag mij altijd bellen hoor, wanneer je weer lastig gevallen wordt’, zo zei ik ter geruststelling tegen haar toen ik wegging. Dat nam ze wel heel letterlijk want ‘s nacht ging een keer om 05.00 uur de telefoon. Dan schrik je wakker en denk je dat er iets ergs gebeurd is maar in dit geval had mevrouw weer een muis gezien….

Ik ben erg geïnteresseerd in een nieuwe techniek om ratten en ander ongedierte te bestrijden. In 2023 wordt het gifgebruik namelijk aan banden gelegd en dan moet je andere methodieken inzetten. Ik zit er dan ook aan te denken om een nachtkijker aan te schaffen en een buks zodat ik in de avonduren wanneer het donker wordt de ratten neer kan schieten. Ik ken iemand die op die manier te werk gaat, misschien moet ik een keer met hem mee.

Nog tijd voor hobby’s?

Dit werk is mijn hobby. Daarbij mag ik graag aan mijn Chevrolet sleutelen. Die aanschaf was al sinds mijn 18e een grote droom en deze kwam vorig jaar uit. Binnenkort verhuizen we van De Hazelaar naar de Schoolstraat en dan heb ik veel meer ruimte voor dit sleutelwerk. Daar kan ik mij op verheugen. En Heidi en ik mogen graag met onze hond wandelen. Goed voor de conditie maar ook een geschikt moment om met zijn tweeën de dag door te nemen.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik ben in principe 24/7 bereikbaar. Ook klanten mogen mij in noodgevallen bellen. Voor de rest zou ik het zo niet weten. Laat mij in principe maar lekker liggen.

Waar staat G. Hoeksema Ongediertebestrijding over 10 jaar?

Echt veel groter hoef ik niet te worden. Wel streef ik naar nog iets meer naamsbekendheid. Maar ik zal niet zo snel personeel aannemen. Ik wil zelf de regie houden en ben blij met de vrijheid die ik heb. Daarbij ontstaat er vanzelf een ons-kent-ons relatie waardoor mensen graag weer een beroep op je doen. Dat heeft natuurlijk ook met de kwaliteit van je dienstverlening te maken.

In tijden van topdrukte kan ik voor sommige diensten op mijn neef terugvallen. En misschien dat Jeffrey op termijn zin heeft om in mijn voetsporen te treden.

Wil je verder nog iets kwijt?

Je kunt mij altijd vrijblijvend bellen of appen voor advies. Mijn telefoonnummer is 06-38327552. Voor meer informatie over mijn dienstenpakket, ook qua prijs, kijk gerust even op mijn website: www.ongediertegroningen.nl. Op naar de drukke maanden, ik heb er zin in!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69