Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Robert Ritsema praat ons helemaal bij over Ritsema Verzekeringen en Hypotheken Winsum

Robert, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Natuurlijk en ik hou het kort hoor. Ik ben 43 jaar, getrouwd met Lydia en samen hebben we een dochter van 13 en een zoon van negen jaar. Ik ben opgegroeid in Leens maar woon inmiddels al weer dertien jaar met veel plezier in Winsum aan de K. ter Laanstraat 10. Een mooie, rustige plek waar ik mijn kantoor aan huis heb.

Aanvankelijk behoorde de detailhandel tot jouw werkwereld?

Ik had vroeger in mijn jonge jaren nog niet echt voor ogen wat precies te worden. Na mijn detailhandelopleiding te hebben afgerond, heb ik eerst twee jaar in die branche gewerkt, onder andere bij een bouwmarkt. Maar om nou te zeggen dat dit het voor mij was……

Maar toen kreeg je opeens een bijzondere werkswitchvraag?

Als het je ergens niet naar de zin gaat, moet je wat anders zoeken. Dat is wel mijn motto in elk geval. Ik had in die tijd wel contact met Jan van ‘t Foort die in Leens zijn eigen assurantiekantoor runde. Toen ik bij hem aangaf dat ik mijn baan had opgezegd, kwam hij met de voor mij verrassende vraag of ik niet bij hem wilde komen werken.

Daar heb ik niet lang over na hoeven te denken. Zonder een gerichte opleiding, ging ik bij hem aan de slag. Blijkbaar zag hij het wel in mij zitten. Helaas heb ik maar één jaar onder hem kunnen werken, toen besloot hij om zijn assurantiekantoor te verkopen. Maar in dat ene jaar heb ik wel heel veel van hem geleerd!

De verzekering- en hypotheekwereld kregen je vervolgens in hun greep?

Absoluut, ik was nu wel heel enthousiast in het werk wat ik deed. Ondanks dat het kantoor overgenomen werd, kon ik er gelukkig wel blijven werken. En ik kreeg de kans om allerlei cursussen en opleidingen te volgen, iets wat ik met beide handen aangegrepen heb. Dat viel in het begin niet mee hoor omdat ik als begin twintiger de schoolbanken al enige jaren achter mij had gelaten. Daarbij vergt de combinatie werken en leren wel de nodige zelfdiscipline want je moet ook ’s avonds en in de weekenden aan de bak.

Maar het is mij gelukt om de benodigde papieren te halen. Ik bleek ook aanleg voor het werk te hebben. In deze branche is het heel belangrijk dat je goed met mensen om kunt gaan. Dat je toegankelijk bent en ze een vertrouwd gevoel kunt geven. Want ze komen in een wereld terecht die vaak helemaal nieuw voor ze is, inclusief de nodige moeilijke termen en financiële consequenties. Ik heb het vermogen om de materie in simpele jip-en-janneketaal uit te leggen en vind het ook heel belangrijk dat ze met een goed gevoel het pand verlaten en dat de klanten weten wat er staat te gebeuren en wat hiervan de consequenties zijn.

Bij verschillende werkgevers heb je de nodige ervaring opgedaan?

Ik heb in een kleine twintig jaar bij meerdere werkgevers ervaring opgedaan inderdaad. Een jobhopper was ik echter niet maar ik heb wel verschillende overnames meegemaakt. In 2015 kon ik al enigszins aan mijn eigen werkvrijheid wennen want toen ging ik als zelfstandige aan de slag bij een organisatie.

Maar het idee eigen baas te worden, kreeg steeds meer vorm?

In die drie jaar kwam ik tot de conclusie dat die zelfstandigheid en het op eigen benen staan uitstekend bij mij paste. In goed overleg met het thuisfront heb ik de knoop doorgehakt en dat leidde in 2018 tot Robert Ritsema Verzekeringen en Hypotheken. Een weldoordachte keuze maar ook een droom die uitkwam! En een stap waar ik absoluut geen spijt van heb gehad.

In drie jaar tijd heeft Robert Ritsema Verzekeringen en Hypotheken een mooie groei doorgemaakt?

Ik heb in al die jaren een mooie, geleidelijke groei doorgemaakt en dat past ook heel goed bij mij. Daarbij kende ik een vliegende start want ik had in die drie zelfstandige jaren ervoor al een mooi klantenbestand opgebouwd. Door mond-tot-mondreclame heeft die zich in de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid. Dat soort positieve reclame werkt natuurlijk verreweg het beste.

Ik kan mij inmiddels heel goed redden maar heb nog wel wat ruimte voor eventuele nieuwe klantenaanwas. Waarbij het voor mij wel heel belangrijk is, dat ik dezelfde servicegraad kan blijven bieden. Daar hecht ik veel meer waarde aan dan snel groter worden!

Wat kun je over je dienstenpakket vertellen?

Het is voor mij een bewuste keuze geweest om alleen adviseur te worden in hypotheken en verzekeringen. Ik vind dat je moet doen waar je goed in bent en in deze wereld voel ik mij het beste thuis. Een soort van nichemarkt waarvan ik alles weet. Dus geen pensioenadvies of belastingaangiftes doen, daar zijn anderen weer goed in. Maar wel alle informatie kunnen verstrekken over hypotheken en verzekeringen, zowel voor particulieren als MKB-ers.

Ook voor bijvoorbeeld oversluitingen  of een tweede (verbouwings)hypotheek kun je prima bij mij terecht. Ik doe aan permanente educatie en moet volgend jaar weer drie examens doen om mijn AFM-vergunning te behouden.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je eigen onderneming tot dusver?

Het behalen van die felbegeerde AFM-vergunning was voor mij een groot hoogtepunt. Daardoor kon ik starten met mijn eigen onderneming. Ik geniet van de mooie en geleidelijke ontwikkeling die mijn eigen bedrijf heeft doorgemaakt. Over de dieptepunten moet ik langer nadenken. Sterker nog, ik kan ze niet benoemen en heb ze dus niet gehad. Houden zo natuurlijk!

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Ik had vroeger nooit kunnen bevroeden dat ik hypotheek- en verzekeringsadviseur zou worden. Maar ik ben heel blij en dankbaar voor de kansen die ik heb gekregen. Die moet je vervolgens wel pakken. Maar dat iemand het in je ziet zitten, zonder werkervaring of een gerichte opleiding te hebben gevolgd, dat is toch wel heel speciaal.

Waar ik ook van kan genieten, is de blijken van waardering die je af en toe van tevreden klanten krijgt. Dan brengen ze bijvoorbeeld een taart langs of een bos bloemen. En zeker met die laatste blijk van waardering, kan ik dan vervolgens mijn partner weer blij maken, haha….

Nog tijd voor hobby’s?

Wekelijks probeer ik een badmintonuurtje mee te pakken bij de plaatselijke badmintonvereniging in Winsum maar dat ligt nu helaas door corona op een laag pitje. Daarbij train ik één per week mijn zoon die bij de JO-10 voetbalt van VV Winsum. Ik ben meer de hulptrainer hoor maar vind het wel leuk om ook op zaterdagen mee te gaan. Vroeger heb ik zelf met veel plezier gevoetbald bij FC Leo Leens.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Het liefste nergens voor, ik heb mijn slaap wel nodig. Alleen voor een calamiteit, kom ik eruit…..

Waar staat Robert Ritsema over 10 jaar?

Oei, dat vind ik op zich best wel een lastige vraag. Vanuit huis werken, bevalt prima. Dat zal niet zo snel anders worden. Ik hoop de gestage groei natuurlijk vol te kunnen blijven houden. Zoals het er nu naar uit ziet, blijf ik het liefst zelfstandig. Mocht het voor mij alleen te druk worden, dan kan ik altijd nog nadenken over het aantrekken van extra personeel.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we alle belangrijke zaken wel besproken hebben. Mensen mogen altijd vrijblijvend informeren of ik wat voor ze kan betekenen. Kom anders gerust een keer langs voor een kop koffie, de deur staat altijd open. En mocht je meer over mijn dienstenpakket willen weten, klik dan gerust nog even op www.ritsemaverzekeringen.nl. Service met een glimlach, daar ga ik voor! Graag tot ziens…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69