Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Michael Oudman kan vanuit Bedum zijn schoonmaakhart ophalen bij Huizenschoonmaak.nl

Michael, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Michael Oudman is de naam, 40 jaar jong en partner van Simone Bosklopper. Samen hebben we twee jonge kinderen: dochter Lis (bijna 4) en zoon Len (net 1 geworden). Ik ben geboren en getogen in Groningen maar twee jaar geleden met mijn gezin aan de Meerkoet in Bedum neergestreken. En die overstap naar deze nieuwbouwwijk is ons prima bevallen!

In je jonge jaren heb je al de nodige ervaring in de schoonmaakbranche opgebouwd toch?

Ja, dat begon al op 15-jarige leeftijd toen ik naast school bij een groot schoonmaakbedrijf aan het werk ging. Mijn beste kameraad werkte hier al en was een goede kruiwagen. Vijf avonden in de week was ik in de weer, met onder andere kantoorpanden schoonmaken. Soms pakte ik er nog een zaterdag of zondag bij. Dan gingen we bijvoorbeeld bij een asielzoekerscentrum langs of we deden ergens een vloer ‘in de was’. Ik was naast mijn schooltijd twintig uur per week aan het werk en dat beviel prima.

Deze bijbaan hield ik aan tijdens mijn sportopleiding en toen ik bijna klaar was met deze opleiding werd mij een fulltime baan aangeboden als servicemanager. Al vrij snel tijdens een opleveringsschoonmaak van een fitnesscentrum zag ik een vacature hangen waarin ze op zoek waren naar een clubmanager. Gezien mijn interesse in de fitness en mijn afgeronde sportopleiding wilde ik toch graag iets in de sport doen. Fitnessen deed ik ook al jaren met veel plezier, dus dit was net wat voor mij. Ik heb toen vrijwel direct gesolliciteerd en een dikke maand later werkte is als clubmanager bij een groot fitnesscentrum in Groningen.

Ook in de fitnessbranche waren er connecties met de schoonmaak?

Jazeker, want hygiënisch bezig zijn is daar natuurlijk erg belangrijk. En ik zat er dan ook qua hygiëne met mijn schoonmaakverleden bovenop en was er altijd mee bezig. Ik ben bij meerdere clubs in Nederland maar ook in België, Polen, Engeland, ja zelfs in Brazilië geweest om daar mee te helpen nieuwe clubs op te starten. Ook in het buitenland heb ik mijn schoonmaaktechnische kennis overgedragen waardoor op den duur ook deze clubs erg hoog scoorden op de hygiëne.

Na een reorganisatie werd ik gevraagd voor een nieuwe unieke functie binnen dit bedrijf namelijk als projectmanager facilitair. Ik moest voor meer dan 100 clubs zorgen dat de hygiëne en veiligheid naar een hoger niveau werden getild en gezien mijn passie voor het schoonmaakvak was dit dan ook één van mijn grootste speerpunten.

Aan het eind van 2020 werden de plannen voor je eigen schoonmaakbedrijf steeds concreter?

Eigenlijk begon dat al een jaar eerder toen ik na een nieuwe reorganisatie een vaststellingsovereenkomst tekende. Na dertien werkjaren in de fitnessbranche was het daar einde oefening voor mij en dan begin je vanzelf na te denken over hoe nu verder. Naast het schrijven van sollicitatiebrieven, begon ik ook na te denken over een eigen bedrijf. En wel in die richting die ik goed kende en waar ik mij thuis voelde, in de schoonmaakbranche dus.

Maar toen raakte Simone opnieuw zwanger, we hadden net dit huis gekocht en daarbij kon ik bij een mooi Gronings schoonmaakbedrijf aan de slag. Ik kreeg het te druk met allerlei dingen en het starten van een eigen bedrijf verdween steeds verder naar de achtergrond. Wel was daar bijvoorbeeld al een eigen website. En ik heb het plan eigen baas te worden eigenlijk nooit kunnen laten varen.

Tijdens een vakantie aan het eind van 2020 hakte ik de knoop door: ‘Ik ga het gewoon doen!’ Per 1 januari 2021 ben ik ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, ik ging verder bezig met mijn socialmedia-kanalen, lichtte mijn werkgever in en vanaf die tijd was het ‘gas erop!’ Ik ben nu nog parttime bezig voor Huizenschoonmaak.nl maar dat wordt eind mei fulltime. Ik heb er vreselijk veel zin in!

Vertel eens iets over je dienstenpakket?

Ik doe nu nog vooral specialistische reiniging aan huis maar sta zeker open voor opdrachten uit de zakelijke markt. Waar je bij particuliere behandelingen aan moet denken? Vloeronderhoud bijvoorbeeld waarbij het type vloer niet zoveel uitmaakt: PVC, laminaat, hout, gietvloeren, ik heb overal het benodigde materiaal voor. Wat ook inhoudt dat ik bijvoorbeeld een rubberen sporthalvloer prima kan reinigen. Maar ook sanitair, tapijt en meubels kan ik aan een dieptereiniging onderwerpen.

Denk ook aan het schoonmaken van auto’s, zowel aan de binnen- als de buitenkant. En een opleveringsschoonmaak voor een (nieuw) huis of kantoor, daar draai ik mijn hand niet voor om. Eigenlijk sta ik open voor elke schoonmaakklus, ‘geen schoonmaakklus gaat te ver!’. Ik heb ook de intentie om straks samen te gaan werken, bijvoorbeeld met een zzp-er die zich wat meer richt op gevelreiniging en het glazen wassen. Daardoor kan ik een totaalpakket aanbieden. Check gerust www.huizenschoonmaak.nl voor het dienstenpakket waarop ook de nodige praktijkfoto’s staan met voor- en na-reiniging foto’s. En er is een prijsindicatie toegevoegd!

Je hebt je eigen BEST-principe gelanceerd?

Die kernwaardes zijn eigenlijk opgesteld door mijn collega’s uit de fitnessbranche en wij stonden hier als team volledig achter. Betrouwbaar (afspraak is afspraak), Energiek (passie voor het vak), Servicegericht (luisteren naar de wensen van de klant) en Toegankelijk (zaken makkelijk bespreekbaar maken), daar staat BEST voor. Ik kan mij er helemaal in vinden en het zijn kernwaardes die ook 100% bij mij passen als persoon. Vandaar dat ik ze dan ook heb overgenomen om de kernwaardes van Huizenschoonmaak.nl uit te dragen!

De eerste investeringen zijn gedaan?

Klopt! Dat startte met de aanschaf van een geavanceerde meubel-/tapijtreiniger en ik heb het arsenaal onlangs uitgebreid met een excentrische schrobmachine inclusief waterzuiger. Een multifunctionele schrobmachine dus, in te zetten voor elke type vloer waardoor ik deze bijvoorbeeld ook kan strippen en / of dieptereinigen.

Uiteraard heb ik alle benodigde schoonmaakmiddelen voorhanden en kan daardoor op ergonomisch verantwoorde wijze, schoonmaken is een fysiek zwaar beroep, aan de slag. Ik weet ook al wat mijn volgende bedrijfsaanschaf gaat worden: mijn eigen bedrijfsbus! Maar daarvoor moet ik eerst nog even flink sparen, haha.

Maar gelukkig dienen ook de eerste opdrachtgevers zich aan?

Gelukkig wel inderdaad. Het inzetten van diverse socialmedia-kanalen, het up-to-date houden van mijn website en goede reviews op Facebook doen hun werk. En via, via, door positieve mond-tot-mond-reclame, weten steeds meer mensen mij te vinden. Het gaat inmiddels zo goed dat ik mijn huidige baan versneld afbouw. Ik was eerst alleen in de weekenden bezig maar pak binnenkort de donderdag en de vrijdag erbij. Over twee maanden kan ik mij dus fulltime op mijn bedrijf richten.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je schoonmaakcarrière tot dusver?

Het hoogtepunt is zeker het opstarten van mijn eigen bedrijf en het feit dat ik nu al een vliegende start maak waardoor ik mijn huidige baan versneld af kan bouwen.

Een dieptepunt qua schoonmaakgebied ligt wat meer in het verleden. In de fitnessbranche werd ik op den duur projectmanager facilitair maar ik merkte dat ik er mijn ei niet kwijt kon. Ik had vooruitstrevende plannen op schoonmaakgebied maar het schoonmaken was niet de core business natuurlijk. Daardoor liep ik steeds meer tegen een denkbeeldige muur aan. Schoonmaak is voor veel bedrijven nog het ondergeschoven kindje en als er bezuinigd moet worden dan wordt er helaas al snel eerst gedacht aan de schoonmaak.

Heb je nog toevallig nog leuke schoonmaakanekdotes?

Ik doe mijn werk grondig en soms misschien wel eens te grondig. Zo waren we voor een instelling in de keuken aan het werk en voor de schoonmaak gebruikten we loeiheet water. Door de condensvorming was blijkbaar het brandalarm afgegaan en niet veel later stond de brandweer voor de deur. Dat vergeet ik nooit weer…

In een verder verleden was het nog gekker. We waren met een soort van vriendenteam aan het werk en hadden onderling vaak de grootste lol. Toen de werkmanager van het schoonmaakbedrijf in de stad net deed alsof hij mij ‘mishandelde’, speelde ik het spelletje vol overtuiging mee. Ik schreeuwde zelf ook moord en brand en daar is een toevallige voorbijganger zo van geschrokken dat hij de politie belde. Niet veel later mocht ik aan ze uitleggen dat het allemaal maar in scene was gezet. Those where the days, haha. Ik ben inmiddels wat rustiger en serieuzer geworden hoor…..

Nog tijd voor hobby’s?

Ik ben gek op fitnessen en balsporten. Ik had mij net ingeschreven bij de plaatselijke basketballvereniging Bedum Blues toen helaas het coronagebeuren uitbrak. Dat was pech inderdaad. Ook voetbal en squash vind ik leuk om te doen. Ik trek er graag met mijn gezin op uit om gezamenlijk een leuke dag te beleven. Of gewoon lekker chillen door te Netflixen, Playstation spelen of met vrienden uit eten gaan.

Waar mogen ze je ’s nacht voor wakker maken?

Voor een spoedklus, haha, vul dat zelf maar verder in…..

Waar staat Michael Oudman met Huizenschoonmaak.nl over 10 jaar?

Ik hoop dan een succesvolle, gezonde onderneming te leiden met tevreden klanten én medewerkers. Ik hoef niet heel groot te worden hoor. Het allerbelangrijkste vind ik dat ik de BEST-kernwaardes kan blijven garanderen. Kwaliteit leveren en voor 100% klanttevredenheid gaan, gaat bij mij voor kwantiteit.

Wil je verder nog iets kwijt?

Huizenschoonmaak.nl doet misschien vermoeden dat ik mij alleen op particulieren richt maar dat is zeker niet het geval! Kantoorpanden schoonmaken of sporthallen en/of kantines behoren ook zeker tot de opties. Ik ga in principe geen klus uit de weg. Mocht je twijfelen of ik je met een schoonmaakklus kan helpen, aarzel dan niet en neem geheel vrijblijvend contact met mij op! Volg mij gerust op Facebook (Facebook Huizenschoonmaak.nl) en Instagram (Instagram Huizenschoonmaak.nl)waar ik regelmatig nieuwe voor-/na foto’s en filmpjes post. Je zult versteld staan over de resultaten die je ziet….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69