Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Dat doet ie normaal nooit!’ – Had ik toch advocaat moeten worden?

Misschien heeft u het meegekregen dat mijn hond Dusty vorig jaar uitgebroken is wat uiteindelijk het leven kostte van een klein en lief konijntje. Daarover heb ik immers nog met het schaamrood op de kaken geschreven. Want het is geen pretje wanneer je die mensen met jonge kinderen moet vertellen wat je stoute hond wel niet ‘om aans’ gehad heeft. Uiteraard was daar de afspraak dat ik de ontstane schade zou vergoeden.

Inmiddels tikte de tijd door en waren we een half jaar verder toen ik de gedupeerde vrouw in de Plus tegenkwam. Ze vertelde over hun nieuwe aanwinsten en zou binnenkort wel even langskomen om een en ander af te wikkelen. Daar wachtte ik niet op en dus nam ik contact op met mijn verzekeringsmaatschappij. Ik betaal immers al ruim twintig jaar voor mijn aansprakelijkheidsverzekering zonder ooit wat geclaimd te hebben. Daar kon nu ‘mooi’ verandering in gebracht worden. Na de schadeformulieren per mail te hebben ontvangen, toog ik naar mijn buurtgenoten voor topoverleg. Het leverde onderstaande brief op. Waar het te persoonlijk wordt, staan puntjes….

 

 

Bert Koster

Berkenlaan 5

9991 EG Middelstum

Betreft: Schademelding uitbraak hond

Middelstum, 19-2-2021

Geachte meneer …..,

Het heeft even geduurd voordat ik deze schademelding bij jullie ingediend heb. Dat heeft alles te maken met de bijzonderheid en triestheid van de melding. In september 2020 is mijn hond namelijk uitgebroken terwijl er niemand thuis was. Ik had de achterdeur niet goed ‘in de klink’ gedaan waardoor hij na verloop van tijd, misschien wel doordat mijn hond er tegenaan gedrukt heeft, is opengegaan. Dusty, dat is zijn naam, zag zijn kans schoon en nam de benen.

Ik kreeg op het voetbalveld de melding dat mijn hond was uitgebroken en rende naar ….. in Middelstum waar ik door omwonenden werd opgewacht. Achter het huis van de familie …..  zag ik tot mijn grote schrik een bloederig tafereeltje. ‘Dat doet ie normaal nooit’, die zin heeft u vast vaker gelezen. Labrador Dusty is doorgaans de rust zelfde en menigeen smelt voor zijn lief kopje. Maar die avond namen zijn jachtinstincten de overhand met als gevolg dat hij zich een weg baande door het gaas van het konijnenhok en daarbij ook de houten omkasting vernielde. Dat hok was kortom total loss. Het jonge konijn, nog niet zo lang geleden gekregen, legde hierbij het loodje.

Ik heb destijds uiteraard met de familie ….. afgesproken dat ik de schade zou vergoeden. Het voorval moest even bezinken vandaar dat deze melding een poosje geduurd heeft. Daarbij moet er zich natuurlijk ook net iets ‘moois’ aandienen. Nu heeft zich de bijzondere omstandigheid voorgedaan dat een andere buurthond eerder uitgebroken was waardoor ook hun vorige konijn het niet overleefde. Eén en ander heeft groot dierenleed en verdriet veroorzaakt bij de familie, bestaande uit twee jonge kinderen.

Om dit groot leed te verzachten en omdat de kans zich voordeed twee mooie, jonge konijnen gelijktijdig aan te schaffen, is tot deze ‘aankoop’ overgegaan. Het gaat hierbij om een mannetje en een vrouwtje waardoor besloten is om het mannetje bij een dierenarts te castreren. Daarbij wil ik graag vermelden dat het konijn dat dood gegaan is, ook gecastreerd was. Ook is er via Marktplaats een tweedehands konijnenhok aangeschaft.

Helaas zijn hier geen nota’s van maar als ik de ingediende bedragen bekijk dan ben ik mij ervan bewust dat dit in alle redelijkheid is uitgezocht. Men had immers ook voor een nieuw konijnenhok of duurder ras kunnen gaan. Wel heeft de familie hiervoor de nodige kilometers moeten maken want de konijnen zijn in Heerenveen gekocht, het hok in Blija en de dierenarts zat in Ezinge. De familie zelf komt uit Middelstum.

Deze trieste gebeurtenis heeft uiteindelijk tot de volgende kostenpost geleid:

Combi-aanschaf van twee nieuwe jonge konijnen uit één nestje: …..

Aanschaf tweedehands konijnenhok via Marktplaats: ….

Castratie konijn: …….

Reiskilometers naar Heerenveen / Blija / Ezinge voor aanschaf konijnen / hok / castratie: 339 km

Totaal schadebedrag: Een dikke €200,-

De gegevens van het gedupeerde gezin zijn in het bijgevoegde schadeformulier toegevoegd. Hopelijk kunt u leven met de uitleg en tot vergoeding van het bedrag overgaan. Bij voorbaat hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,

Bert Koster

 

Tot mijn grote verbazing kreeg ik het totale schadebedrag, zonder morren en zonder verdere vragen, op- of aanmerkingen, binnen twee weken op mijn rekening gestort met daarbij de mededeling dat ik van harte welkom was om nog meer verzekeringen bij hen af te sluiten. Dat sluit ik niet direct uit. Door de snelle afwikkeling heeft men in elk geval aan klantenbinding gedaan.

Uiteraard heb ik het uitgekeerde bedrag direct doorgestuurd naar de gedupeerde familie ter compensatie van aangedaan leed. Werd mij eerder al de suggestie aan de hand gedaan om arbeidsbemiddelaar te worden, nu bekruipt mij toch de prangende vraag of ik toch niet advocaat had moeten worden? Maar, veel belangrijker, eerst maar beginnen met mijn hond beter in bedwang te houden inderdaad…..

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69