Bij de Molen
KOOZAA
De Kleine Munt
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis

Dertig jaar Drogisterij Marja!

Vandaag, maandag 25 januari 2021, bestaat Drogisterij Marja maar liefst dertig jaar. Wat een indrukwekkend jubileum eigenlijk en dat in het mooie Middelstum. Hoewel het absoluut geen feestelijke tijd is, vond Piet van Marja dat dit heuglijk feit eigenlijk niet zo maar stilletjes gepasseerd kan worden. Want een dergelijk jubileum maak je natuurlijk maar één keer in je ondernemerscarrière mee….. 

Hoe het allemaal begon…..

In 1984 werd Middelstum reeds een stukje mooier. Eén van de jongens van Jansma, Piet in dit geval, had namelijk een jonge deerne uit Slochteren ‘geschaakt’ en naar Middelstum overgeheveld. Ze gingen destijds aan de Onno van Ewsumlaan wonen. Piet had hierbij geluk want Marja kreeg als apothekersassistente een baan in Bedum en ze moest binnen een straal van 10 kilometer van haar werk wonen waardoor ze de plek waar ze geboren en getogen was noodgedwongen achter zich moest laten…..

In de jaren erna begon het ondernemersbloed bij haar steeds meer te borrelen. Als dochter van een ondernemersechtpaar van een doe-het-zelfzaak kreeg ze de fijne kneepjes van het vak van huis uit mee en daar wilde ze eigenlijk wel wat mee doen. Er is zelfs sprake geweest dat het echtpaar Jansma de zaak in Slochteren over zouden nemen maar gelukkig voor ons is het zover niet gekomen.

Maar Marja ging in de avonduren wel weer aan de studie. Ze haalde haar middenstandsdiploma en én passant ook nog het vakdiploma drogist! En toen diende zich in 1991 de mogelijkheid aan om de toenmalige Familux-winkel van Roel de Vries over te nemen. Marja hapte toe en samen met Piet ging ze boven de zaak wonen. Marja was definitief aan ons mooie dorpje verbonden.

Wanneer we de archieven induiken, zien we dat ze de vierde eigenaar in lijn is van deze mooie winkel in de verkoophoedanigheid. Ferkranus, Kroeze en de eerder genoemde De Vries gingen haar voor. Drukke tijden braken aan want aanvankelijk waren werkweken van zeventig tot tachtig uur eerder regel dan uitzondering. Zelfs de vakanties schoten er bij in. Gelukkig vond ze steun en toeverlaat Piet aan haar zijde en de zaak ontwikkelde zich zo goed dat ze zelfs haar eigen personeel aan kon nemen. Gea Stoter werkt inmiddels al weer dik twintig jaar voor de drogisterij en ook Janine Ketting is er met haar vijftien dienstjaren niet weg te branden.

Honkvast personeel dus, dat zegt vast ook wel iets over de ‘baas’ zelf. Die haar winkel van Eigen Drogist via Dio Drogisterij Marja vorig jaar in Drogisterij Marja, Drogist Bewust Beter zag transfereren. De formule van Unipharma, gevestigd in Middelburg. De winkelnamen mogen dan veranderd zijn, de servicegraad, het belangstellend praatje en de kwaliteit van de dienstverlening zijn in de loop der jaren stabiel van een hoge kwaliteit gebleven. 

Een persoonlijk noot

Daar kan ik zelf over meepraten. Roel de Vries kan ik mij eigenlijk niet zo goed herinneren maar in de tijd dat ik mijn eerste Amondo Noir parfum kocht, moet hij de winkel gerund hebben. Kroeze kan ik mij beter herinneren want die verkocht vlak voor de zomervakanties van die mooie, grote Donald Duck vakantieboeken. Wanneer ik die kocht, kon ik mij ook mij vergapen aan al het uitgestalde speelgoed.

Eigenlijk is er niet zo veel veranderd dus in al die jaren want die accessoires worden nog steeds verkocht. Maar natuurlijk zijn de drogisterijartikelen toegevoegd waarbij ik gelukkig (nog) niet verder kom dan enige aspirines of paracetamols na een avondje (te) stevig doorhalen. Echter qua literatuur en kantoorbenodigdheden kan ik er mijn hart ophalen en hetzelfde geldt voor de voetbalclub qua kaartjes voor geboorte, beterschap en jubilea e.d.. Ook zijn mooie verrassingspakketjes samen te stellen en laatst lukte het ze ook weer om pasfoto’s van mij te maken waardoor ik mijn rijbewijs kon laten verlengen.

Dertig jaar!

Wat een veelzijdigheid eigenlijk, en dat al dertig jaar lang. Eigenlijk wilde Marja dit stilzwijgend laten passeren, collega-ondernemers moeten immers in deze moeilijke tijd noodgedwongen de deuren sluiten. Maar Middelstum en omgeving is blij met Drogisterij Marja en hoopt nog lang van haar diensten gebruik te kunnen maken!

Op naar het 35 jarig jubileum dus wat ons betreft. Vast te vieren onder betere omstandigheden als nu. Misschien is drie maal toeteren voor de zaak vandaag nog iets om onze dank en waardering uit te spreken, cq. te toeteren. Zet hem op Marja en crew en geniet van deze bijzondere dag!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69