Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Toch nog even terugblikken…..

Een strik erom en snel vergeten. Zo zou ik in eerste instantie 2020 kort samen willen vatten. Maar dan schiet er nog een zinnetje door mijn hoofd, ‘What doesn’t kill you, makes you stronger!’ Hoe beroerd een jaar ook geweest is, er zijn altijd lichtpuntjes te ontdekken. En wijze (levens)lessen uit te trekken. Daarom pik ik er toch wat mooie puntjes tussenuit die mij bij gebleven zijn.

Te beginnen met een twijfelgeval. Want 12 maart vierde ik mijn verjaardag met mijn (schoon)familie in Termunten. Mede ingegeven door mooie (financiële) ontwikkelingen zoals de 50e adverteerder op mijn website. Die kort daarvoor zijn hele agenda leeg geveegd zag worden. Dezelfde zorgelijke blik zag ik bij de uitbater van Steakhouse De Kleine Munt. Wat voor rampspoed zou het coronavirus ons wel niet gaan brengen? ’s Middags hoorde ik al op de radio dat er door Sunsation in elk geval een streep kon. Het zou een voorbode zijn voor heel veel afgelastingen. Gelukkig deed de familie zich tegoed aan een vorstelijke maaltijd. Het kon nog net, dus toch een lichtpuntje!

Ik moest er in het begin vreselijk aan wennen, aan dat verplicht thuiszitten, alle dagen leken hetzelfde. En dus pakte ik op den duur ’s weekends de auto om die ergens in het mooie Noord-Groningen te parkeren voor een wandelrondje. Ik kwam op plekken waar ik nog nooit geweest was en leerde onze provincie nog beter kennen. Wat is het hier toch mooi! Het resulteerde in de zomermaanden zelfs in de serie ‘Op zoek naar het vakantiegevoel in’ voor mijn website. Daar bewaar ik prachtige herinneringen aan.

Langzamerhand mochten we ook weer een beetje trainen. Onder leiding van trainer De Bont volgden veel pass- en afwerkoefeningen. Daar was mijn lichaam niet meer aan gewend. Tijdens een ziedend schot op doel voelde ik wat knappen in mijn ondergestel. Het trainen was eerst voorbij. Doet niets, dan eerst maar op vakantie. Onze trip naar Tenerife werd niet geannuleerd, wel volgden in de laatste week nog 3 omboekingen. Als dat maar goed gaat!

Maar het ging goed. Tenerife was mooi en hartelijk en zo op het oog gezond en veilig. Met een mooie kamelenrit als hoogtepunt? Of was dat toch de dolfijnenspottocht middels een catamaran op de Middellandse Zee? Mooi man dat het allemaal toch nog kon. Maar of het echt verstandig was in coronatijd? Vroeg een vliegreis boeken, dat wordt de komende jaren nog wel even een dingetje.

De zomermaanden waren gevoelsmatig mooi en zonnig. Regelmatig nuttigden we in de Berkenlaan op 1,5 meter afstand van elkaar een alcoholische versnapering. Gedeelde smart was halve smart en zo waren ook deze maanden goed te pruimen. Helemaal toen de F1 en het voetbalgebeuren weer los kwamen. En de grote wielerrondes kort achter elkaar verreden werden. Heroïsche beelden en een leuke daginvulling. Zelf mochten we ook weer voetballen en we hebben zelfs vier competitiewedstrijden gespeeld! Of toch drie? De 2-2 tegen SV Bedum was het mooist. Daarna nog even op het terras één drinken om vervolgens Vita in te duiken. Het kon nog net! Ik schreef er nog een verhaal over, ‘Pakken wat je pakken kunt!’

Ik ging zelfs zelfstandig weekendjes weg. Vooral de eerste naar Lochem was mooi. Ik herbeleefde mijn diensttijd en zag mij weer lopen even buiten Eibergen waar de kazerne gelegen was. Bijna 25 jaar geleden dat ik daar eerder rondliep en het was goed om even weer terug te zijn. Het leven heeft zich in al die jaren positief ontwikkeld toch? Ik vond zelf van wel toen ik het Rondje Alfa, 4,2 kilometer lang, weer aflegde.

Callantsoog was ook mooi. Ik keerde terug naar mijn jonge jeugdjaren want in deze omgeving ging ik voor het eerst met mijn ouders op vakantie. Mooie jeugdherinneringen kwamen boven dus. Met Miranda maakte ik onder tropische weersomstandigheden nog een fietstocht over en door het mooie Hoge Veluwe-gebied. En dat heeft ze geweten. Maar de grenzen werden weer een beetje verlegd.

2020 was het jaar dat de oudste haar MBO-diploma haalde. We volgden de diploma-uitreiking thuis via een niet te volgen livestreamverbinding. Inmiddels is ze doorgestroomd naar het HBO met veel thuisstudie tot gevolg. En Miranda wist zelfs een baan te scoren als ervaringsdeskundige. Dat was toch een geweldige uitsmijter van dit in vele opzichten heel bijzondere jaar. Iets waar we hoopvol op door kunnen borduren. Zo kende 2020 een gitzwarte kant. Maar toch ook een bijzonder randje. Op naar betere tijden, op naar 2021!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69