Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Bouwcombinatie De Delle’: Vier kleine Groningse aannemers sluiten aardbevingspact

VIER KLEINE GRONINGSE AANNEMERS SLUITEN AARDBEVINGSPACT (TEGEN HET WEGLEKKEN VAN WERK NAAR LANDELIJKE AANNEMERS)

Kleine aannemers in het aardbevingsgebied in Groningen bundelen hun krachten om samen meer werk in de portefeuille te krijgen. In de gemeente Loppersum treden vier aannemers sinds 2019 op als de bouwcombinatie De Delle. “Ik merk dat opdrachtgevers ons regionale initiatief sympathiek vinden en ons hun werk gunnen,” zegt Jack Werkman. Het Groningse aardbevingsverhaal leest als een Scandinavische thriller: telkens als de oplossing in zicht komt, neemt het verhaal een onverwachte wending. Toen er eindelijk voortgang in het schadeherstel leek te komen, werden de kleine lokale aannemers niet gezien door de adviseurs van het coördinerende Centrum Veilig Wonen. Zij verwezen potentiële opdrachtgevers door naar grote, landelijke aannemers. Voor lokale bedrijven bleef er een bijrol als onderaannemers over.

Verkeerd voorgelicht

“Het zal potverdorie toch niet waar zijn,” dacht Simone van Dijken van het gelijknamige bouwbedrijf in Middelstum toen ze zag dat haar vaste klanten hun schades door een landelijke aannemer lieten herstellen: “Ze bleken verkeerd voorgelicht.” En Jack Werkman van het gelijknamige bouwbedrijf in Stedum – beiden in de gemeente Loppersum – dacht: “Als straks alles gerepareerd is, hebben wij voor 10 à 15 jaar niets meer te doen.” Samen met timmer- en bouwbedrijven Wieringa en Boer (Middelstum) richtten ze daarom in 2019 de bouwcombinatie De Delle op. Om samen ook een boterham uit de goed gevulde reparatieruif te kunnen halen.

Sympathieke opzet

De vier familiebedrijven – samen goed voor zo’n 45 fte – kozen bewust voor een sympathieke opzet: geen in beton gegoten bv, maar een coöperatie als rechtsvorm; ze acquireren zelfstandig, maar bij grotere projecten schuiven ze de coöperatie in beeld als uitvoerder; de naam Delle verwijst naar het water dat ooit Middelstum en Stedum verbond. Deze aanpak werkt, stelt Werkman:  “We merken dat mensen hun werk graag gunnen aan het regionale initiatief. De deelnemers hebben voor volgend jaar al diverse projecten binnengebracht.”

Spannend

Het eerste werk voor De Delle was de sloop en nieuwbouw van vijf woningen in Middelstum. Van Dijken blikt terug op het inmiddels opgeleverde werk: “Ons eigen werk liep gewoon door en we kregen er opeens een stuk extra bedrijfsvoering bij. Het ging om bedragen die wij niet gewend zijn en ook het op tijd vrijmaken van personeel voor de coöperatie was soms spannend.” Werkman vult aan: “We hebben allemaal geld in De Delle gestoken zodat de kosten via de coöperatie liepen. Die factureerde naar de opdrachtgevers en wij factureerden weer aan de coöp. Dat werkte goed.”

Toekomst

Het is zo druk dat er luxeproblemen zoals beschikbare calculators ontstaan. Maar Van Dijken verzucht: “We staan – ook privé – met de aardbevingen op en gaan er elke avond weer mee op bed. Het vreet aan de mensen hier en dan is het fijn dat we tenminste zakelijk positief naar de toekomst kunnen kijken.”

(Bron: Bouwend Nederland, Regiokatern Noord, december 2020 – Tekst: Hans Smit)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69