Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Hillie Dijkema en Finny Douwstra springen in de bres voor Vluchtelingenwerk gemeente Loppersum

Hillie, het lijkt er op dat je na dik dertig jaar moet stoppen met het vluchtelingenvrijwilligerswerk?!

Ik kan het bijna niet geloven maar ik denk wel dat het die kant op gaat. En dat heeft alles te maken met de herindeling. Ik ben sinds 1988 actief voor Vluchtelingenwerk Middelstum en al die tijd heb ik gewerkt onder de bezielende leiding van Wilko Middel die zijn ziel en zaligheid in het vluchtelingenwerk steekt. Maar Wilko mag na de herindeling van zijn welverdiende pensioen gaan genieten.

En dan valt al het vluchtelingenwerk onder de nieuwe afdeling Stichting Welzijn- en Dienstverlening van de gemeente Eemsdelta. Ik denk dat Wilko in zijn eentje er inclusief vrijwilligerswerk al veertig uur per week in stopt. In de nieuwe gemeente wordt het vluchtelingenwerk onderdeel van een bredere functie en staat er veertien uur per week voor. Kort samengevat, meer vluchtelingen laten inburgeren met minder manuren. Er zal straks alleen maar met spreekuren gewerkt worden, ben ik bang voor. Alle nieuwe mensen moeten zich daar eerst melden.

Jullie dienstverlening ging ver Finny hé?!

Dat kun je gerust stellen. Ik denk dat er in de hele gemeente Loppersum zo’n dertig vrijwilligers actief zijn die nu allemaal buiten de boot dreigen te vallen. Alleen in Middelstum waren het er al acht. Naast Hillie, Wilko en ik zijn dat Geke Lalkens, Gretha Medema, Martha Littel, Trina Stuurwold en Janneke Prins. En wij trokken allemaal heel intensief met de nieuwe bewoners op.

Dat begint vaak al met het tekenen van het huurcontract en de inrichting van de woning. We helpen de mensen met een migratieachtergrond met de afhandeling van de binnengekomen post. We gaan mee naar school, kinderopvang, uitkeringsinstanties, boodschappen doen, de sportvereniging, de huisarts enz.. En we leren ze om de taal machtig te worden.

Is dat het zo’n beetje Hillie?

Dat is al een hele opsomming maar wat misschien wel het allerbelangrijkste is, we komen dus, vooral in het begin, vaak bij de mensen thuis. En dan zie en hoor je dingen die anders verborgen blijven. Je bent dus ook een soort van vertrouwenspersoon en als je merkt dat het op mentaal vlak niet goed met iemand gaat dan kun je aan de bel trekken.

Maar ook kleine dingen als de intocht van Sinterklaas en het Sint Maartenfeest of dat de container door een feestdag op zaterdag bij de weg geplaatst moet worden i.p.v. op maandag geven we aan ze door. Zie het als een stukje noaberschap dat nu dreigt te verdwijnen.

Dit is vast niet de eerste keer dat jullie aan de bel trekken?

Nee man, we zijn al twee jaar druk bezig. We hebben dit bij de fracties van verschillende politieke partijen kenbaar gemaakt en Wilko heeft bijvoorbeeld tijdens een raadsvergadering ingesproken. Dan merk je dat er heel veel waardering is voor onze werkzaamheden: ‘Dit mag absoluut niet verdwijnen!’, hoor je dan. Maar dan stokt het. Blijkbaar heeft men zich er bij neergelegd dat het anders zal gaan.

Met als gevolg dat vooral nieuwe inwoners van wat nu nog de gemeente Loppersum is, het veel moeilijker krijgen. Die zijn bijna een dagdeel onderweg om van en naar Appingedam te reizen met het openbaar vervoer en dan is het nog maar zeer de vraag of ze de informatie die ze krijgen, begrijpen. Het schijnt dat de gemeenten Delfzijl en Appingedam al op die manier werken maar wij herkennen ons niet in hun werkwijze. Alle waardering wat zij nu doen hoor, maar het maatwerk wat wij leveren, dat zal toch gaan verdwijnen?!

Hoe zien jullie het vluchtelingenwerk het liefst?

Het liefst gaan we nog een aantal jaren op dezelfde manier door met ons vrijwilligerswerk. Na zo’n herindeling komt er sowieso heel veel op de ambtelijke medewerkers af. Het zou toch mooi zijn wanneer wij de SWD kunnen ontlasten door de vluchtelingen die hier komen te wonen op te vangen. Dan kun je na bijvoorbeeld twee jaar evalueren hoe het gegaan is. Sowieso pleiten we voor een driewekelijks spreekuur hier in het Hippolytushoes. Daar zit immers ook al het Dorpsloket van Middelsoam. Misschien kunnen we het samen invullen?

Het is zo zonde dat de kennis en tijd van zo’n dertig vrijwilligers die zich vele jaren met hart en ziel ingezet hebben zo maar terzijde wordt geschoven. Natuurlijk heeft zo’n nieuwe instantie tijd nodig om te groeien maar daar zouden wij toch prima een rol in kunnen spelen?!

Dat is ook de reden dat we nogmaals aan de bel trekken. We worden hier in Middelstum nog steeds benaderd door mensen met de mededeling dat ze spullen hebben voor de vluchtelingen maar dan moeten we ze melden dat we per 1 oktober noodgedwongen zijn gestopt. En dat terwijl we eigenlijk allemaal, sowieso de Middelstum-tak, graag door zouden willen gaan…..En dat moet het dorp en alle inwoners van wat nu nog de gemeente Loppersum is, weten! (Voor meer achtergrondinformatie, even op deze link klikken: https://bert-koster.nl/2015/10/21/hilly/)

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69