Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Anneke Knip, lijsttrekker GroenLinks voor de Eemsdelta gemeenteraadsverkiezingen

Anneke, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik ben Anneke Knip, 41 jaar en moeder van twee zoons van negen en tien jaar oud. Geboren in Beilen, opgegroeid in Ulrum, studie-uitstapjes naar Groningen en Deventer gemaakt voor mijn opleiding SPH en inmiddels al weer tien jaar in Middelstum wonend.

Ik werk mijn hele leven al in de zorg en welzijn. Sinds maart dit jaar ben ik beleidsmedewerker in het sociale domein bij de gemeente Midden-Groningen. En ik ben geïnteresseerd in de (gemeentelijke) politiek natuurlijk, vast ook een reden voor je komst……

Was je al op jonge leeftijd politiek geïnteresseerd?

Ik heb in mijn jongere jaren wel de nodige politieke issues meegekregen want mijn vader was politiek actief voor de gemeente Ulrum/De Marne. Hij stond op de kandidatenlijst van de Partij van de Arbeid en was regelmatig weg voor een vergadering. Mijn moeder was ook sociaal bewogen en bijvoorbeeld lid van Greenpeace. Het omzien naar elkaar heb ik van huis uit meegekregen. Dus zo raar is het niet dat ik de zorgkant ben op gegaan.

Op het werk merkte ik op den duur dat ik van heel veel dingen wel wat vond. Mij is geleerd om hier of wat mee te doen of anders je mond te houden. Mijn mond houden lukte steeds minder vandaar dat ik mij in 2017 heb aangemeld bij GroenLinks, afdeling Loppersum. Met mijn zorgkennis en affiniteit met de WMO en de jeugdzorg, vond men dat ik wel iets aan deze partij kon toevoegen.

GroenLinks is sinds lange tijd jouw partij?

Dat is niet helemaal het geval. Ik heb altijd links gestemd, anders had ik vast het ouderlijk huis eerder moeten verlaten, haha, maar koos in eerste instantie voor de PvdA. Dat werd steeds minder mijn partij vandaar dat ik ook wel eens SP heb gestemd. De laatste jaren echter merkte ik dat ik steeds meer naar GroenLinks trok. Het groene aspect van deze partij mengde zich steeds meer met allerlei sociale aspecten en daar kan ik mij prima in vinden.

Wanneer ben je politiek actief geworden?

Ik ben in 2017 dus lid van GroenLinks geworden en kwam direct als nummer twee op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen terecht. In 2018 lukte het GroenLinks om twee zetels te behalen waardoor ik zelfs direct in de gemeenteraad terecht kwam. Later werd ik fractievoorzitter van de partij.

Maar ik was blij dat ik in mijn eerste jaar als nummer twee de raad in kon. Ik maakte kennis met een heel andere wereld met zijn eigen unieke taken en omgangsvormen. Ik heb het eerste jaar als een introductie- en leerjaar beschouwd en maakte bijvoorbeeld kennis met het aardbevingsdossier en het vergunningen- en verordeningentraject. Inmiddels zijn we 2,5 jaar verder en ik heb geen moment spijt gehad van deze keuze. De gemeente Loppersum is daarbij een fijne leerschool.

Je bent dit jaar tot lijsttrekker gekozen, een hele eer?

Absoluut want dat was niet mijn insteek. Ik heb tegen de kandidaatcommissie gezegd dat de plaats op de kandidatenlijst mij niet uitmaakte. Als uiteindelijk uit alle gesprekken maar de beste lijst voor de herindelingverkiezingen zou volgen. Daarbij zie ik mij ook niet als een prototype lijsttrekker. Maar mijn ervaring en het in alle rust kunnen verwoorden van onze standpunten heeft de doorslag gegeven. Ik denk dat ik aardig stabiel ben naar zowel de inwoners van de gemeente als naar de andere partijen.

En ja, dat vervult mij best wel met trots waarbij ik direct opmerk dat de top drie van onze lijst uit drie vrouwen bestaat. We zijn ook alle drie lijsttrekker maar formeel moest er wel een volgorde in aangebracht worden. Ik kan nu mooi de campagnewerkzaamheden verdelen met Anika van Leeuwen en Cindy Sinnema, de nummers twee en drie van de lijst. We hebben een mooie lijst met zowel ervaren krachten als Dirk van Impe maar ook jonge aanwas. En de top tien van de lijst bestaat maar liefst uit zeven vrouwen, dat is zeker uniek!

Is het een goede zaak dat de gemeente Loppersum opgaat in de nieuwe gemeente Eemsdelta?

Het is zoals het is en daar veranderen we niets meer aan. Al kan ik mij heel goed voorstellen dat de inwoners van Middelstum meer hebben met Bedum, Winsum en Uithuizen dan Loppersum, Appingedam en Delfzijl. Maar gelukkig hoef je je boodschappen niet te doen in de gemeente waar je woont. En hoeveel heeft de gemiddelde inwoner nu eigenlijk met de gemeente van doen? Ook bij de gemeente Het Hogeland had je een poosje moeten reizen om bijvoorbeeld een paspoort te kunnen verlengen.

Daarbij heeft elke gemeente zijn voors en tegens. Ik kan genieten van de weidsheid en de landelijke uitstraling van de nieuwe gemeente Eemsdelta. Inclusief mooie vergezichten op de dijk van Delfzijl en het prachtige centrum van Appingedam met zijn karakteristieke hangende keukens. En wat te denken van de cultuurhistorische aspecten binnen het gebied met zijn eigen unieke dorpjes. Deze nieuwe gemeente heeft heel veel te bieden hoor!

Wat zijn jullie politieke speerpunten voor de komende verkiezingen?

‘Sterke en schone dorpen’, luidt onze slogan voor de herindelingverkiezingen met daarin volop aandacht voor groene, sociale en lokale aspecten. Waarbij de (woon)omgeving als één geheel beschouwd wordt. Iets waarin wij ons als lijsttrekker alle drie kunnen vinden en waar ook ieder zijn eigen sterke punten in kwijt kan. We vullen elkaar dan ook goed aan.

Waar ik mij persoonlijk sterk voor wil maken zijn goede en (financieel) toegankelijke voorzieningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het openbaar vervoer, dagbesteding, de hoeveelheid huisartsen en de voorzieningen voor een goede en mooie oude dag in je eigen dorp. Ik vind het een belangrijke taak van de gemeente om hiervoor te zorgen.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je politieke carrière tot dusver?

Ik vind het aardbevingsdossier een collectief dieptepunt. Er zit ook niet veel schot in. Je voelt de onmacht, ook in de raad en dan merk je dat onze invloed hierin gering is. Waarbij ik moet zeggen dat het Nationaal Programma Groningen wel weer tot kleine succesjes voor de inwoners leidt. Ik vind dat we hier als regio met de vrijgekomen gelden goede dingen doen. De onlangs geïntroduceerde ‘Deelslee’ is hier een goed voorbeeld van. De gemeente Loppersum betrekt de inwoners er ook actief bij, laat ze meedenken.

Een echt hoogtepunt vind ik de nieuwe en herstelde scholen die we in onze gemeente hebben weten te realiseren en de mooie samenwerkingsverbanden die er hierdoor zijn ontstaan. Denk hierbij aan de nieuwe Wijland lagere school waar de Wilster en de Wicher Zitsema elkaar hebben gevonden. Mijn verkiezing tot lijsttrekker zou je inderdaad ook als een hoogtepunt kunnen beschouwen maar ik word nog enthousiaster van onze kandidatenlijst, met het team waarmee we richting de verkiezingen gaan. Een mooie mix van ervaring en (jong) talent.

Heb je nog leuke politieke anekdotes?

Toen ik geïnstalleerd werd als raadslid, kreeg ik de felicitaties van een collega-raadslid die de volgende woorden tegen mij zei: ‘Het is geen schande hoor wanneer je het als alleenstaande moeder niet volhoudt!’ Die woorden zijn me wel bijgebleven. Dat ik 2,5 jaar later tot GroenLinks lijsttrekker gekozen ben, vervult me dan ook echt wel met trots. Als je iets wilt bereiken en je hebt de ambities, ga er dan voor! Dan kunnen er mooie dingen gebeuren.

Middelstum is voor jou ‘the place to be’?

Middelstum is een dorp groot genoeg om redelijk anoniem te blijven maar ook klein genoeg om een mooi en rijk sociaal leven op te bouwen. Inclusief alle voorzieningen die je voor het dagelijkse leven nodig hebt.

Nog tijd voor hobby’s?

Eh, met een tijdelijke dubbele baan en het campagnevoeren valt het als alleenstaande moeder niet mee om nog tijd voor hobby’s vrij te maken. Alhoewel, alleenstaande moeder? Hij vindt het vast niet leuk dat ik ‘gebruik’ van hem maak maar ik heb inmiddels een nieuwe relatie. Dat gaat erg goed en mijn kinderen vinden hem gelukkig ook leuk. Dit maakt het makkelijker om ’s avonds even weg te gaan. Ik hoef niet altijd meer oppas te regelen…..

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Als ik slaap, dan slaap ik. Dat is altijd al zo geweest. Een knap iemand, die mij dan nog wakker krijgt. Ik neem het werk gelukkig niet mee naar bed.

Waar staat Anneke Knip politiek gezien over 10 jaar?

Wie had tien jaar geleden ooit kunnen bevroeden dat ik lijsttrekker zou worden van GroenLinks? Dus dat vind ik een lastige vraag. Sowieso hoop ik dat we minimaal drie zetels mogen halen zodat de kans groot is dat alle drie de lijsttrekkers in de raad verkozen worden. Ik sluit de ambitie voor het mogelijke wethouderschap niet uit maar op welke termijn dit kan gaan gebeuren……

Wil je verder nog iets kwijt?

We hebben al een heleboel bij de kop gehad. Ik zie de aanloop naar de herindelingverkiezingen best wel als een spannende tijd en ben benieuwd wat de opkomst gaat worden. Een oproep om vooral te gaan stemmen is nooit verkeerd natuurlijk. Let daarbij goed op de inhoud van het verkiezingsprogramma en wees bewust van de invloed van je stem.

Op 10 november is er nog een lijsttrekkersdebat, ik geloof onder leiding van Omroep Eemsdelta. Misschien goed om hier naar te luisteren, mocht je er nog niet helemaal uit zijn….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69