Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Sharon van Beek-Koopmans, dankzij een winnend lot lijstenmaker bij Nou Nòg Mooier in Warfhuizen!

Sharon, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Ik heb als dochter van een militair bijzondere omzwervingen door Nederland gemaakt. Ik ben zelfs geboren in Duitsland waar mijn vader toen gestationeerd was. Na één jaar volgde een verhuizing naar Limburg en toen ik tien was, vertrokken we naar Wijk bij Duurstede. Op mijn 18e verhuisden we naar Zeist en daarna ging ik op mijzelf wonen in Arnhem.

Daar leerde ik in een park mijn man Gosse Koopmans kennen. Gosse, zoon van kunstschilder Klaas en zelf ook schilder geworden, is van Friese afkomst dus zo raar was het niet dat we in 2001 naar Eastermar verhuisden. Ik was er ook klaar voor want door een burn-out, opgelopen door een drukke baan en veel overwerken in een marketing & salesfunctie bij een organisatieadviesbureau, was ik op zoek naar een nieuwe balans.

Toen we in Drachten langs een hobbywinkel liepen, zei ik tegen Gosse: ‘Dat lijkt mij ook wel wat!’. Hij moedigde mij aan om die stap te maken en zo heb in twee verschillende hobbywinkels gewerkt. Mijn moeder gaf vroeger handenarbeid dus het creatieve had ik al van haar meegekregen. Mijn interesse in de astrologie heb ik ongetwijfeld van mijn vader geërfd. Mijn beide ouders zijn van Indische afkomst en toen ze hierheen emigreerden had mijn vader meer boeken over de astrologie dan kleren bij zich. Op mijn 22e ben ik mij hier verder in gaan verdiepen.

In Eastermar woonden we in een huurhuis en we waren ons al aan het oriënteren op een andere woning. Een gesprek met een hypotheekverstrekker was kort maar krachtig en na vijf minuten stonden we weer buiten. Door Gosse zijn wisselende inkomsten kwamen we niet in aanmerking voor een hypotheek. Maar toen gebeurde er in januari 2018 iets opmerkelijks……

Een winnend lot leidde tot een geheel nieuw leven?

Gosse en ik waren beiden door de griep geveld toen we gebeld werden door onze zwager dat we in de prijzen waren gevallen. Niet veel later zagen we de truck van de Postcodeloterij al in de buurt rondrijden. Het winnen van zo’n mooie geldprijs geeft zo’n bizar en onwerkelijk gevoel, niet te beschrijven. Gelukkig konden we dit met het hele dorp vieren, dus ook met die mensen die niet meegedaan hadden. Dit leidde gelukkig niet tot scheve gezichten.

Maar dankzij dit winnend lot, konden we nu wel bij een bank terecht. We hadden in Friesland al heel wat huizen en plekjes bezocht maar de ideale woonplek zat er niet tussen. Toen ik op Funda ging kijken of er een stukje verderop in de provincie Groningen wel iets naar onze gading te koop stond, stuitten we direct al op twee panden. Eén was inmiddels verkocht en het ander huis stond in Warfhuizen. We hebben vijf minuten rondgekeken en waren direct verkocht.

De avond erop hebben we met de eigenaars gepraat en hebben we de koop afgerond. Jack en Christianne Putting hadden aan huis hun eigen lijstenmakerij en doordat ze kinderloos waren, was er geen bedrijfsopvolging. Eerder hadden ze al een lijstenmakerij in Saaksum gehad. Tijdens het gesprek was er tussen ons direct een klik en doordoor kwam al vrij snel de vraag of dit nog wat voor ons was.

Het eerste anderhalve jaar als lijstenmaker is voorbijgevlogen?

Dit leek ons wel wat toe met als gevolg dat we een aantal maanden les kregen in het lijsten maken van Jack. Gosse heeft echt geprobeerd om het vak onder de knie te krijgen maar hij kwam tot de conclusie dat het niets voor hem was. Hoe anders was het voor mij. Het fijnmazige millimeterwerk is mij op het lijf geschreven en ook de machine-instellingen van de zaag- en hakmachine had ik vrij snel onder de knie. Daarbij roep ik Gosse er regelmatig bij voor advies, hij is dus mijn klankbord en sparringpartner geworden.

Het lijsten maken past echt bij mij. De combinatie met het coachingswerk is ideaal. Dat denk- en praatwerk gebeurt met het hoofd en je weet vaak niet wat het uiteindelijke eindresultaat geworden is. Elke lijst is een uitdaging op zich en je werkt met je handen toe naar een mooi eindresultaat. Je krijgt direct feedback terug van je klanten en het enthousiasme wanneer ze het resultaat zien, werkt vaak zeer aanstekelijk. De eerste anderhalf jaar zijn inderdaad voorbijgevlogen want ik heb het hartstikke druk.

Mooie lijsten maken is een kunst op zich?

Dat klopt inderdaad en in Nederland zijn niet zo heel veel goede lijstenmakers meer. Reden genoeg voor de branchevereniging om een gerichte MBO-opleiding tot lijstenmaker op te zetten. Ik mocht vorig jaar met nog zeven cursisten meedoen aan de pilot en hoop die binnenkort af te ronden. We krijgen les van een ervaren vrouwelijke lijstenmaker en ik heb stage mogen lopen bij Piet Goris uit Giekerk. Een instituut qua lijstenmaakwerk die meer dan dertig jaar ervaring met zich mee brengt. Ik was er nog net op tijd bij om van hem de fijne kneepjes van het vak mee te krijgen want hij is er onlangs mee gestopt.

Door de cursus te volgen, bouw ik via mijn medecursisten ook direct een mooi netwerk op. En zo’n opleiding is niet verkeerd hoor want er zijn zoveel verschillende lijsten en materialen en dus ook zoveel technieken, dat heeft wel even tijd nodig voordat je dat allemaal beheerst. Ik heb dus het geluk gehad dat ik door drie vakmensen ben ondersteund en ingewerkt.

Wie komen er zoal bij je en hoe weten ze je te vinden?

Ik heb vanaf het begin over de hoeveelheid opdrachten niets te klagen gehad en inmiddels is er zelfs een wachtlijst van drie tot vier maanden. Positieve mond-tot-mond-reclame maar ook het adverteren in de Uitagenda van Da’s ja goud hebben hun vruchten afgeworpen. Ook stuurt Gosse zijn zus, die een galerij in Friesland heeft en van daaruit Gosse zijn werken verkoopt, regelmatig mensen door die hun gekochte schilderij door ons in willen laten lijsten.

Vorig jaar heb ik 130 klanten mogen helpen en ook dit jaar staat de teller al boven de 100. De mensen komen uit heel Nederland en dan merk je dat het Noorden op toeristisch gebied in de lift zit. Mijn buurman Ton van der Velden had bijvoorbeeld de hele zomerperiode zijn B&B vol zitten en ook bij ons stopten er regelmatig mensen om een kijkje door het winkelraam te nemen. Maar ook vanuit de buurdorpen weten ze ons prima te vinden hoor.

Hoe lang doe je over een lijst en wat zijn de reacties?

Dit varieert nogal. Het hangt van de grootte van de lijst en het wensenpakket af. Soms ben je in één uur klaar maar vaak gaat er een dag overheen. Zeker wanneer de lijsten na het lijmen moeten drogen. Dan kun je de volgende dag pas verder met het daadwerkelijke inlijsten.

Maar ook voor onze klanten valt het uitzoeken niet altijd mee hoor. Sommige zijn in één kwartier klaar maar er zijn er genoeg die een vervolgafspraak maken. Vaak voeg ik zelf nog een voorbeeldlijst aan hun in te lijsten schilderij of tekening toe wanneer ze al iets in hun hoofd hebben en dan blijkt dat ze ook die heel mooi vinden. Een nieuwe afspraak om er echt goed de tijd voor te kunnen nemen is dan niet verkeerd. Want het eindresultaat moet een goed gevoel oproepen. Het gevoel wat je bij een lijst ervaart is dus heel belangrijk.

Je man Gosse is kunstschilder?

Dat klopt helemaal, zijn hele leven al. Het schilderen is hem van jongs af aan al met de paplepel ingegoten door zijn vader. Zijn zus moedigde hem op latere leeftijd aan om Friese landschappen te schilderen. Zijn werken hangen hier in Warfhuizen in een aparte werkruimte maar dus ook bij zijn zus in een galerie in Eernewoude.

Tot het eind van het jaar zijn Gosse zijn werken ook nog te zien in Museum Martena in Franeker. Gosse stond afgelopen weekend nog centraal in een documentaire die uitgezonden werd door de Omroep Friesland. Daarvoor zijn ook beelden geschoten vanuit Franeker maar ze hebben hier ook een paar dagen gefilmd. Momenteel zit hij voor twee weken in Zwitserland om een particuliere opdracht uit te voeren.

Ben je ook nog als coach/astrologe actief?

Dat werk komt door het lijsten maken wel in de knel maar ik probeer één a twee dagen in week voor dit coachwerk te reserveren. Ik ben dus al sinds mijn 22e geïnteresseerd in de astrologie. In de astrologie draait het om de stand van de planeten. Vanuit iemand zijn persoonlijke horoscoop kan ik aan de hand van de planetenstand iemands persoonlijke energieblauwdruk opmaken. Daarmee kan uitgezocht worden wat nu precies bij iemand past, waar hij zijn energie goed in kwijt zou kunnen. Maar ook, waar loop je tegenaan in je huidige werk en hoe zou je dit kunnen veranderen.

En dat is in deze tijd waarin veel mensen tegen een burn-out aanlopen geen overbodige luxe. Zelf heb ik hier ook mee te maken gehad en wanneer ik eerder mijn eigen horoscoop had kunnen lezen was ik misschien eerder andere wegen ingeslagen. Creativiteit en spiritualiteit zijn begrippen die goed bij mij passen.

Ik verricht ook coachwerk waarbij ik mij specifiek richt op vrouwen. Veel vrouwen worstelen met een soort van innerlijke kritische stem of voelen een schuld- of schaamtegevoel. En dat is vaak weer van invloed op hoe je je voelt. Ik probeer hier verandering in te brengen wat vaak tot een betere stemming en innerlijk gevoel leidt.

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten als lijstenmaker tot dusver?

Het maken van een mooie lijst schept direct een band met je klanten. Want vaak zit er een bijzonder verhaal achter een opdracht. En hetgeen ze in willen lijsten, bezit vaak een emotionele waarde. Zo was hier laatst een echtpaar met een bijzondere opdracht wat zich richtte op het inlijsten van de kinderschoentjes van zowel de vader als zijn zoon. Zo hadden ze beiden een mooie herinnering aan elkaar. Aan mij de taak om hier een bijpassende oplossing voor te vinden.

Dieptepunten kunnen hem zitten in bijvoorbeeld het verkeerd aansnijden van het glaswerk. Wanneer dat drie keer achter elkaar gebeurt, kom je vanzelf tot de conclusie dat je dit werk beter even opzij kan leggen om het een dag later nogmaals te proberen. Ook kwam een klant terug met een lijst waarvan het optisch effect niet helemaal goed uitgepakt had waardoor de onderkant boven kwam te zitten. Dit constateerde hij tijdens het ophangen. ‘Shit’, dacht ik toen hij terugkwam maar hier leer je ook weer van.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

De allereerste klant die hier kwam, kon ik direct goed op weg helpen. ‘Ik kan merken dat u veel ervaring met dit werk hebt’, zei ze. Ik keek Gosse eens aan met een vragende blik. ‘Moet ik haar nu de waarheid vertellen?’ Maar het was wel een mooi compliment natuurlijk.

Warfhuizen is voor jou ‘the place to be’ geworden?

Dat kun je wel degelijk zo stellen. In Friesland voelde ik mij al thuis. De Noord-Nederlandse mentaliteit past mij kennelijk wel. Van mijn directe familie ben ik de enige die in het noorden woont. Ik vind het heel prettig hoe de mensen hier met elkaar omgaan.

Nog tijd voor hobby’s?

Niet veel meer, ik zal hierin een nieuwe balans moeten zien te vinden. Gelukkig is dit werk ook een hobby van mij. Voor mijn opleiding moet ik nog een portfolio maken, misschien kan ik hierin nog een gekleurde lijst opnemen.

Waar staat Nou nòg mooier over 10 jaar?

Kunst en spiritualiteit komen bij Nou nòg mooier samen. Ik zie dit ook als een ontmoetingsplek waar schoonheid en intuïtie elkaar kunnen treffen. Eerst zat hier een koffie- en theehuis maar met dat concept zijn we niet doorgegaan. Misschien moeten we dit op een kleinschaligere manier weer terugbrengen. Door hier een koffie en theekan neer te zetten bijvoorbeeld waardoor mensen elkaar kunnen ontmoeten en er gesprekken over bijvoorbeeld spiritualiteit en intuïtie op gang kunnen komen.

En dat wij hier dan gewoon aan het werk zijn maar dat we af en toe wel een luisterend oor kunnen bieden. Ik merk bij mij zelf al een omslag in denken. In Eastermar was ik meer op mijzelf gericht, hier kom ik vaker onder de mensen.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we al heel veel besproken hebben. En linkverwijzing naar de website en Facebookpagina van Nou nòg mooier is natuurlijk nooit verkeerd:  https://www.facebook.com/nounogmooier/  en https://www.nounogmooier.nl. Hierbij nog even de links naar mijn astrocoaching pagina’s: https://sharonastrocoaching.nl en https://www.facebook.com/SharonAstroCoaching.

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69