Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Notaris Huitsing
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

De boom van het jaar staat in Pieterburen toch?!

Toen Annette Broekhuizen, voorzitter van Domies Toen in Pieterburen, mij vroeg om aandacht te schenken aan de verkiezing van mooiste boom van het jaar, kon ik dat niet weigeren. Want die staat natuurlijk in Pieterburen, zie het verhaal en de link hieronder. En daar moet heel Nederland van in kennis gesteld worden. Ze weten al dat Winsum het mooiste dorp is van ons land en Appingedam is een grote kanshebber in de race om de beste erfgoedgemeente van Nederland. Opdat alle Nederlanders weten hoe mooi het hier is. Ik heb inmiddels al gestemd, we zijn hierdoor iets dichter bij koploper Brabant gekomen.

Meer weten over Annette, die ook op zoek is naar mooie (trouw)foto’s van de boom, klik dan even op deze link: Annette Broekhuizen.

 

De rode beuk van Domies Toen in Pieterburen, fotowedstrijd

De rode beuk is kandidaat voor ‘boom van het jaar’. De boom heeft een bijzondere geschiedenis. Rode beuken getuigden van rijkdom. Ze mochten dan ook alleen geplant worden als je als boer voldoende bunders of aanzien had. Kennelijk gold dat ook voor de dominee in Pieterburen. De beuk werd rond 1850 gepoot in de tuin van de weem, de pastorieboerderij. In 1880 werden de schuren afgebroken en werd het oude voorhuis vergroot tot een voorname pastorie. De slingertoen werd rond de rode beuk ontworpen. Zo is de beuk dus ouder dan de tuin!

De rode beuk van Domies Toen is heel fotogeniek. Altijd weer wordt hij door bezoekers op de foto gezet. Een terechte kandidaat voor de boom van het jaar. Wim Roggeveen, de laatste dominee in Pieterburen, vertrokken in 1960, heeft hem vereeuwigd, met zijn dochters op het bruggetje. Veel bruidsparen zijn onder de beuk gefotografeerd. Bezoekers van de tuin zetten hem steeds weer op de foto. Daarom de vraag: Ook een mooie foto gemaakt van de beuk? Stuur hem in naar fotowedstrijd@domiestoen.nl.

Inzenddatum tot 20 september, digitaal inzenden. De mooiste foto’s worden in de kerk tentoongesteld. De jury bestaat uit Hans Sas, fotograaf te Warfhuizen, Alex Boerema, fotograaf te Kruisweg en een bestuurslid van Domies Toen. We zijn ook op zoek naar trouwfoto’s van bruidsparen die onder de beuk op de foto zijn gezet. Die willen we ook graag in de kerk tentoonstellen. Als je een mooie trouwfoto hebt stuur dan even een berichtje naar voorzitter@domiestoen.nl. Een andere bijzondere foto van de beuk is vanzelfsprekend ook welkom.

Winsum, dorp in het Hogeland, is het mooiste dorp van Nederland. Het zou toch mooi zijn als de rode beuk, ook in het Hogeland, de mooiste boom wordt, want…… er gaat niets boven Groningen, dus ‘de beuk erin!’. Stem op de rode beuk in Pieterburen, www.deboomvanhetjaar.nl/stem-groningen.

Annette Broekhuizen
Stem op

www.deboomvanhetjaar.nl/stem-groningen

Voor meer info over de rode beuk zie
https://www.domiestoen.nl/nieuwsbrieven/nieuwsbrief_mei_2020.pdf

Domies Toen moet blijven!
Word vriend, we gaan voor 500 vrienden!
https://domiestoen.nl/vriend

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69