Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Boon’n met spek

Soms zie je op Facebook foto’s langskomen die je doen terugverlangen of denken aan de tijden van weleer. Zoals onlangs toen ik een foto van Evert de Vries uit Baflo zag met daarop afgebeeld een pan met Heinrichsreuzen en rookspek. Even zag ik mij weer in het ouderlijk huis zitten terwijl moeders de vrouw de etenspannen op tafel zette. Boon’n met spek was daarbij toch wel één van mijn favoriete gerechten. Of het om Heinrichsreuzen ging, weet ik niet meer. Wel dat de bonen, net zoals alle groenten en de aardappels, uit eigen tuin afkomstig waren.

Want mijn ouders verbouwden alles zelf. Goed, voor een stukje vlees of het toetje ging men naar de plaatselijke middenstand maar voor de rest was men zelfvoorzienend. Pa bracht menig uurtje in zijn uitgebreide tuin door. Na de oogsttijd was het spitten geblazen waarna de akkers weer spik en span de wintermaanden ingingen na uiteraard nog van een laag mest en compost te zijn voorzien. Want echt weggegooid werd er bijna helemaal niets in huize Koster. Dat gold ook voor de maaltijden zelf natuurlijk. Waardoor zaterdag vaak kliekjesdag was met regelmatig opgebakken aardappeltjes met appelmoes als gevolg. Waarbij de appelmoes uiteraard gemaakt werd van de appels uit onze appelbomen in de tuin….

De zaterdag was door de kliekjes niet mijn meest favoriete eetdag maar ‘s avonds de patatjes van Rita’s smulmobiel inclusief broodje kroket maakte veel, zo niet alles goed. De rijk gevulde patatzak met bijbehorende pindasaus had je echt niet maar zo weg gekaand hoor. Daar moest je wel wat voor doen. Na die tijd was het vaak goed rusten met een powernapje op de bank. Ook goed voor de spijsvertering zal ik maar zeggen.

De zaterdag stond ook vaak in het teken van pannenkoeken, macaroni of kapucijners met appelmoes. Niet te moeilijk doen, moet moeders de vrouw dan gedacht hebben. Een enkele keer leefde ze zich echter helemaal uit. Dan stond er poffert op het programma gemaakt volgens speciaal recept. Met gesmolten boter als jus en gelardeerd met bruine suiker, was dit niet te versmaden. Zo’n vorstelijke maaltijd werd dan doorgaans afgesloten met heerlijke warme vla. De pens was dan vaak zo vol dat het ’s middags lastig voetballen was. Maar dat nam ik maar op de koop toe. En wat te denken van zo’n heerlijk rijk gevulde pan met erwtensoep, snert inderdaad, of bonensoep? Man, wat mis ik dat toch af en toe.

Het zal u niet verbazen dat we door de week heel vaak aardappels met groenten kregen. En dat alles met een lekkere jus om het af te maken. Heerlijk vond ik dat, vooral als de aardappels flink gekookt waren en daardoor uiteenvielen in een kruimelachtig geheel. Vaak keek ik nadat ik mijn bord in razend tempo leeggegeten had smachtend naar de aardappelpan waar dan vaak nog 2 of 3 aardappels inzaten, inclusief wat kruimelwerk. Pa was doorgaans wel zo aardig dat hij deze restjes aan mij over liet. Hij was meer van het uitslikken van de warme vlapan. Maar ik liet mij de aardappelresten, na een flink kloddertje jus toegevoegd te hebben, goed smaken…..

Ook op de zondagen leefde moeders de vrouw zich vaak helemaal uit. Eerst heerlijke kalfs- of tomatensoep gevolgd door een sappige kippenpoot. Vervolgens aardappels met bonen, bloemkool of andijvie. En tot slot nog een lekker toetje in een speciaal zondags bakje. Wanneer er van een klein katertje na een zware stapavond geen sprake was, gleed deze zondagkost altijd heerlijk naar binnen. Dan even een rondje Toornwerd wandelen om uit te buiken om vervolgens nog even weer een powernapje op bed mee te pikken. Man, wat een verwennerij eigenlijk.

Niet dat Miranda niet koken kan hoor. Zeer zeker niet, laat daar geen misverstand over verstaan. Maar zij is meer van de pasta’s en aardappels schillen is er al helemaal niet meer bij. Liever wordt de airfryer ingeschakeld om een aardappelgerecht te serveren. Ook niets mis mee. Leve de vooruitgang en het gemak. Maar heel af en toe verlang ik nog wel een keer terug naar die tijd waarop moeders de vrouw de pannen op tafel opdiende. En je de heerlijke zondagskost goed liet smaken. Of naar die heerlijke bonen met spek die vaak eerder op de dag uit de tuin geplukt werden. Verser en gezonder eten is er eigenlijk niet……

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69