Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Jeroen Vast over zijn kersverse onderneming Vast Installatietechniek Bedum

Jeroen, kun je jezelf in het kort even voorstellen?

Jeroen Vast is de naam, geboren en getogen in Bedum. De plaats waar ik al mijn hele leven woon. Getrouwd en trotse vader van twee kinderen. Zelf ben ik op de plaatsingsdatum net 39 geworden. Qua werk een installateur in hart en nieren die vorig jaar voor zichzelf begonnen is. En dat is vast ook de reden voor je komst.

Je bent met twee rechterhandjes geboren?

Daar moet ik even goed over nadenken. Dat moest haast wel hé, al kan ik mij niet heugen dat dit op de lagere school al naar voren kwam. Maar als je installateur en loodgieter in één bent dan moet je haast wel handig zijn toch?! Het is in elk geval een eigenschap waar ik heel blij mee ben.

Vroeger altijd geweten dat je de installatietechniek in wilde?

Na de lagere school ben ik naar de VMBO in Groningen gegaan waar ik in de brugklas al koos voor het onderdeel installatietechniek. Misschien mede ingegeven door een technische oom die bij Wolter & Drost werkte. Ik heb mijn diploma relatief eenvoudig gehaald en zou aan het Alfa-college een MBO-dagopleiding installatietechniek gaan volgen.

Maar bij mijn stagebedrijf, Technisch Bureau Vos Bedum, werd BOL al snel BBL. Ik kreeg een vast contract en ben de opleiding in deeltijd gaan volgen en dit werd allemaal door het bedrijf betaald. Al met al heb ik acht jaar bij Vos gewerkt. Veel badkamerinstallatie- en dakbedekkingwerk maar ook veel ketels plaatsen. Ik ben er op jonge leeftijd heel allround geworden.

Inmiddels neem je ruim twintig jaar installatie-ervaring bij verschillende werkgevers mee?

Na acht jaar Vos volgden vier jaar Energiewacht. Veel service en onderhoud aan allerlei verwarmingstoestellen dus. Bij de Energiewacht merkte ik dat ik het installatiewerk miste. Ik zag mij op den duur lopen met mijn onderhoudskoffertje. Ik ben nog heel eventjes teruggekeerd naar Vos maar toen meldde Installatiebedrijf Vaatstra zich.

Daar heb ik 2,5 jaar gewerkt, het laatste half jaar zat ik op kantoor. Een geheel nieuwe ervaring en ook een leerzame tijd. De overstap terug naar de Energiewacht is wellicht verrassend maar ik heb er vervolgens toch een kleine tien jaar met plezier gewerkt.

Vorig jaar was de tijd rijp voor Vast Installatietechniek Bedum?

Dat is voor mij een stap geweest waar ik wel tien jaar over heb nagedacht. Maar ik wist het steeds weer uit te stellen, dat was iets voor later: ‘Misschien ooit….’. Het was toch een hele stap. Maar de storingsdiensten die ik bij verschillende werkgevers heb moeten draaien, gingen mij steeds meer tegenstaan. Met regelmaat werd ik ’s nachts wakker gebeld en vaak ging het ook nog eens om onterechte belletjes waarbij er niets aan de hand bleek te zijn.

Uiteindelijk bleek ook nog eens dat mijn vrouw volledig achter mijn ideeën stond om zelf een bedrijf te starten. Eind mei 2019 heb ik ontslag genomen en in september vorig jaar was daar dus Vast Installatietechniek Bedum. Vlak voor mijn start schafte ik een bus en de nodige materialen aan. Ik kende direct een vliegende start dankzij twee grote opdrachtgevers en ik werk momenteel nauw samen met enige concullega’s uit Bedum die mij ook wel klussen toeschuiven.

Het gaat allemaal hartstikke mooi, ik heb absoluut geen spijt van de overstap gehad. Alhoewel, als ik van te voren had geweten dat we nu in de ban zouden zijn van het Coronagebeuren had ik misschien nog wel even gewacht. Maar gelukkig weet je dat niet van te voren. Daarbij heb ik nu ook zoiets van, ‘waarom ben ik niet eerder voor mijzelf begonnen?!’ Maar ik had altijd wel een excuus, haha….

Je kunt een uitgebreid dienstenpakket aanbieden?

Ik ben een loodgieter en installateur in één inderdaad en dat leidt tot vele diensten. Verwarmingswerk, airco’s aanleggen, (zinken) dakgoten plaatsen, complexe installaties aanleggen, badkamers installeren, zonnepanelen aanleggen, enz., enz.. Zeer divers dus en dat maakt het werk eigenlijk ook zo mooi.

Ik beleef aan elke klus heel veel plezier want je doet het nu voor jezelf. Ik stap met net zo veel gemak het dak op als dat ik mij onder de vloer begeef. Waarbij ik er van houd om mijn werk en werkplek netjes achter te laten. Ik ben absoluut niet van het ‘rammen en rauzen’ en ga voor een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding.

Heb je voorbeelden van mooie projecten?

Het gaat mij te ver om nu al mooie opdrachten te benoemen, ik ben net bezig. En dus voelt elke nieuwe opdracht

ook weer als een bevestiging dat ik de juiste beslissing genomen heb. Het mooie zit hem tot dusver in de afwisseling en diversiteit van de opdrachten. Ik richt mij qua werk op de drie noordelijke provincies maar krijg veel opdrachten uit de regio. Vaak door mond-tot-mondreclame. En dat leidt inmiddels tot mooie recensies!

Wat zijn de hoogte- en dieptepunten uit je installatiecarrière tot dusver?

Dat ik mijn langgekoesterde droom om zelfstandig te worden, heb verwezenlijkt, zie ik absoluut als hoogtepunt. Lastiger is het om dieptepunten te benoemen. Ik ben regelmatig ’s avonds nog op kantoor bezig om bijvoorbeeld een offerte uit te werken maar dit levert alleen maar energie op. Dit in tegenstelling tot de eerder genoemde storingsdiensten bij de verschillende werkgevers.

Heb je nog leuke werkanekdotes?

Mensen zijn eigenlijk altijd wel blij wanneer ik een storing of lekkage snel verholpen heb en dat stemt mij dan ook weer tevreden. Het is altijd mooi om mensen blij te maken. Dat vind ik één van de mooiste onderdelen van het vak. 

Bedum is voor jou ‘the place to be’?

Mijn familie en vrienden wonen in de buurt, alle voorzieningen zijn voorhanden en je bent zo in de stad. We genieten van de ruimte in en om het huis maar ook van de reuring afkomstig van de voetbalvelden van SV Bedum waar we op uit kijken.

Nog tijd voor hobby’s?

Te weinig, daardoor hangt mijn racefiets nog steeds ongebruikt in de schuur. Ook van het hardlopen komt nog niet veel terecht. Gelukkig mag ik wel graag klussen, stapje voor stapje wordt ons huis hier mooier van. En ik geniet van leuke dingen doen met het gezin. Een biertje doen met vrienden is ook altijd gezellig maar vaak komt het er niet van.

Waar mogen ze je ’s nachts voor wakker maken?

Ik heb een behoorlijke hekel gekregen aan die nachtelijke storingsdiensten dat ik nu zoiets heb van, ‘laat mij maar lekker liggen!’. Dat is toch wel een grote opluchting dat ik daarvan verlost ben. Alleen in uiterste noodgevallen mag je mij wakker maken, als ik al wakker te krijgen ben…..

Waar staat Vast Installatietechniek over 10 jaar?

Ik hoop dat ik tegen die tijd nog steeds dezelfde service kan bieden aan een grotere klantenkring. Ik zie mijzelf dan nog wel vanaf de Oude Dijk opereren. Ik weet eigenlijk niet of ik personeel in dienst zou willen hebben maar zeg nooit nooit.

Ik sta voor mijn werk en vind het moeilijk om dingen uit handen te geven. Wat dat betreft ben ik best wel een beetje perfectionistisch. Lekker doorgaan dus waarbij ik geniet van het kunnen indelen van mijn eigen tijd waardoor ik bijvoorbeeld mijn kinderen een keer naar school kan brengen, mocht dat zo uitkomen. Dan ’s avonds maar wat langer doorwerken.

Wil je verder nog iets kwijt?

Ik denk dat we al heel veel besproken hebben. Mensen kunnen altijd bellen of mailen om te vragen naar een vrijblijvende offertje. En klik gerust even op www.vastinstallatietechniek.nl met daarop ook de nieuwste ‘actiefoto’s’ en recensies. Graag tot ziens!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69