Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

TromgeROFFEL voor Voedselbank het Hogeland, deel III

Nog steeds druk aan het pakketten rondbrengen Wieb?

Ja, dat gaat nog steeds door hoor. Inmiddels zijn we al weer een zestal weken bezig om samengestelde pakketten in onze gehuurde koel/vriesauto naar een vijftal distributiepunten te brengen alwaar vrijwilligers van vooral kerkgemeenschappen ze verder rondbrengen naar de gezinnen toe. Dat loopt op zich hartstikke goed. Een dikke pluim dus voor al die extra vrijwilligers!

Maar begin juni kunnen de mensen ‘gewoon’ zelf weer langskomen?

Waarschijnlijk wel inderdaad en dit heeft een tweetal oorzaken. Allereerst versoepelen de coronamaatregelen zich enigszins waardoor dit weer mogelijk is. Daar zijn we ook best wel blij mee want het gericht samenstellen van de voedselkratten, daarmee uiteraard rekening houdend met de gezinssamenstelling, is best wel bewerkelijk hoor. Normaliter kiezen onze cliënten zelf hun voedselpakketten bij elkaar uit een vijftigtal kratten. Dit rondbrengen is dus een stuk bewerkelijker hoewel we dat natuurlijk graag en met liefde doen!

Daarbij heeft de gemeente Het Hogeland aangeboden om de extra kosten qua kilometervergoedingen (waarbij ik er vanuit ga dat niet heel veel mensen hiervan gebruik maken) maar ook qua huur van de koel/vrieswagen voor haar rekening neemt. Klasse natuurlijk maar dat kan niet eeuwig duren. En daarbij heb je straks ook mooi de tijd en mogelijkheid om even weer zelf persoonlijk met de mensen bij te praten.

Nog steeds genoeg aanvoer van producten?

Daar hebben we gelukkig nog steeds geen klagen over. Bepaalde producten zijn bijvoorbeeld bij supermarkten minder in trek geraakt en die overschotten krijgen wij dan. Ook boeren en particulieren ondersteunen ons waar nodig. En toen oefeningen in het Lauwersmeergebied en de Eemshaven niet door konden gaan kregen wij die voedingsmiddelen die al waren aangeschaft en over datum dreigden te gaan. Dit geldt ook voor diverse sportkantines in de omgeving. Gezamenlijk leidde dit tot best wel een mooie en grote instroom.

Daarbij zijn er ook kerken die ons gericht bellen met de vraag of ze nog iets voor ons kunnen betekenen, bijvoorbeeld qua inzameling van voedingswaren. Jullie Ab is hiervan een mooi voorbeeld. Hij informeert regelmatig hoe het gaat. Mooi man, dat mensen zo meeleven.

Wat zijn de verwachtingen voor de komende maanden?

Corona mag dan misschien een in omvang ‘klein’ virus zijn maar het heeft natuurlijk grote gevolgen. Wij verwachten dus toch wel een grote toename van het aantal cliënten die gebruik moeten maken van onze diensten. Denk alleen al aan de flexwerkers en zzp-ers die hun baan en opdrachten weg hebben zien vallen en die op den duur terug moeten vallen op een bijstandsuitkering.

In de afgelopen week mochten wij afscheid nemen van een drietal cliënten maar hiervoor in de plaats kwamen zeven nieuwe terug. Dat gaat hard inderdaad, mocht deze tendens zich doorzetten. En daar gaan we dus vanuit. Maar vooralsnog voorzie ik geen leveringsproblemen hoor.

Wil je verder nog iets kwijt?

Misschien is het nog goed om te vermelden dat we ook met Hemelvaart gewoon doorgaan met onze werkzaamheden, inclusief het rondbrengen van de voedselpakketten in Winsum. We gaan er hierbij vanuit dat met Pinksteren alles weer ‘normaal’ verloopt. Ik denk dat je eerst wel weer genoeg input hebt toch? We hebben over een maandje wel even weer contact…….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69