Bij de Molen
Kloaverstee
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

‘Alles wat aandacht krijgt, groeit!’

De titel is een prachtige uitspraak die ik hoorde tijdens de Nieuwjaarsreceptie van de Handelsvereniging Middelstum. Het was al na elven toen ik aanschoof bij een select gezelschap. Volgens mij was de exacte uitspraak: ‘Alles wat positieve aandacht krijgt, groeit!’ Waarbij de een eens lekker over het buikje wreef en de ander verlekkerd naar zijn partner keek….

We waren weer te gast bij Herberg ‘In de Valk’ in Middelstum. De laatste keer dat we daar met de HV zaten, was in 2018 vlak voordat ik met vakantie ging. Wazige beelden van iemand in een trouwjurk bevestigen mijn vermoeden dat het toen én laat én gezellig was….

Dat moest deze editie maar niet meer gebeuren, had ik mij van te voren bedacht. Toch was er mij veel aan gelegen om even heen te gaan. Want de receptie van vorig jaar in Brouwers ging voor mij de mist in omdat ik toen een kop als een ontplofte mol had n.a.v. mijn getrokken verstandskies. En ook de bijeenkomst bij Martin Kooijker van Restaurant de Molenaar in Onderdendam ging aan mijn neus voorbij doordat we toen al op vakantie waren. En ook tijdens het bezoek aan het nieuwe bedrijfspand van Bouw- en Timmerbedrijf Boer was ik verhinderd. Gelukkig kon ik het hightech gebeuren bij Timmerfabriek Oomkens aan het eind van het jaar nog wel even mee pikken.

U merkt het al, de HV brengt je bij de meest bijzondere ondernemers. Een gevarieerd en gemêleerd gezelschap. De eetzaal van de herberg stroomde dan ook mooi vol en ik raakte met verschillende ondernemers aan de babbel. De een kon tevreden constateren dat hij binnen de kortste tijd al zijn kerstbomen kwijt was terwijl de ander nog even terugblikte op een reis naar Gambia. De hovenier die kadastraal gezien toch tot Middelstum behoort terwijl ik dacht dat het Stitswerd zou zijn bleek nog bij mijn broer in de klas te hebben gezeten.

We kregen het nog over oud-schoolgenoten waarbij ik in de klas heb gezeten op de MAVO. Wat zou er toch van hen terechtgekomen zijn? Daarna nog een verhaal over een oudere vrouw die pardoes de sloot ingereden was maar hier gelukkig geen schadelijke gevolgen aan overgehouden had. Daarna werd ik aangeschoten door de babbelgast van morgen. We konden op die manier mooi het gesprek even voorbereiden. Ook met een kersvers nieuw lid werd nog even van gedachten gewisseld en toen was daar dus die titeluitspraak.

Na elven was het grootste gros van de ondernemers richting huis gegaan. Zelfs de beroemde boer van Klap ging er op tijd vandoor. Ik vroeg me af of hij geen spijt had van zijn aangeboden lift. Toen ik eens om mij heen keek, begon ik nattigheid te voelen. Wat er nog zat had een hoog horeca- en entertainmentgehalte en dergelijke mensen kijken doorgaans niet op een uurtje meer of minder. Er werden nog wat biertjes aangerukt en de gesprekken werden al snel serieuzer. Over hoe om te gaan met socialmedia bijvoorbeeld en welke kanalen in te zetten. Maar ook een bijzondere opdracht en hoe die in te plannen, passeerde de revue.

En vervolgens kwam er een schaaltje met bitterballen langs. Niet zo maar bitterballen maar ballen met een speciale vulling van droge Groninger metworst. Dat kan een smaaksensatie en trendsetter van jewelste worden maar moet er ook een likje mosterd overheen en moet zo’n bal niet een speciale naam krijgen? De Valkenbal kwam langs en de Metterbal had ook wel iets. Door deze brainstormsessie werd het maar zo een uurtje later. Ik keek eens naar de klok. Oef, de kleine uurtjes kwamen met rassé schreden in het zicht….

Maar weggaan terwijl mijn gesprekspartner nog maar halverwege een uitgebreid betoog zat, dat is toch ook wel wat. Gelukkig moest hij even toiletteren en ik zag mijn kans schoon. Wel met pijn in het hart want ergens kent gezelligheid natuurlijk geen tijd. Maar de dikke vier slaapuurtjes die  nog in het verschiet lagen, werden vervolgens gekoesterd.

Mijn uitgewaterde tafelgenoot probeerde mij nog op andere gedachten te brengen maar ik had de jas al aan. Het was kortom weer een gezellige avond. En wie weet binnenkort ook wel toegankelijk voor ondernemers van buitenaf. Maar daarover wordt binnenkort op de jaarvergadering vergaderd. ‘Alles wat aandacht krijgt, groeit!’ Wat mij betreft gaat de HV Middelstum op naar de honderd leden….

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69