Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Enerverende weken rond de jaarwisseling…..

Ik kan op deze donkere eerste maandagmorgen van 2020 terugkijken op twee enerverende weken. Weken waarin het arbeidsethos op een lager pitje stond, want wie wil in deze weken gestoord worden voor een interview, maar de sociale beleving des te hoger was. Waar te beginnen? Bij het kerstklaverjassen en –sjoelen bijvoorbeeld op vrijdag 20 december. Een mooie traditie en dit jaar nog grootser opgezet qua inleggeld en prijzen. En warempel, toen de kruitdampen waren opgetrokken mocht ik een grote rollade in ontvangst nemen bij het kaarten. Eentje die linea recta verdween overigens in de vleeszak van de man die even na twaalven 65 jaar werd….

En om nog even in de kaartsferen te blijven, op zondag 29 december viel de beslissing in de klaverjascompetitie van de vier kaartvrienden die dit jaar misschien wel hun dertig jarig kaartverbond vieren. Het was heel lang spannend, tot de laatste slag. Niet voor het eerst in zijn leven wist Johan beslag te leggen op de prestigieuze kaarttitel, het levert hem binnenkort een gratis etentje op. Maar als we buurman mogen geloven dan kunnen we dat straks makkelijk betalen. Als de staat maar over de brug komt….

Afijn, even terug naar zaterdag 21 december. Ik kan mij niet heugen dat er ooit rond die tijd nog in competitieverband gevoetbald werd maar in Baflo ontvingen de plaatselijke Rood Zwarten onze blauwhemden. Zouden onze jonge helden de verdrietige gebeurtenissen van de weken ervoor van zich af kunnen spelen? Helaas ging na een 0-1 ruststand ook deze wedstrijd met 2-1 verloren. De tweede seizoenshelft dient er een klein wonder te worden voltrokken om zich te handhaven in de 4e klasse maar men heeft eerder vanuit dit vaatje getapt….

Dinsdag voor Kerst leverde Ite de Bouwbedrijf van Dijken bouwkeet af aan de Berkenlaan 5. En die werd enige uren later ingewijd met enige alcoholische versnaperingen en het (kei)hard meezingen van Top2000 klassiekers. Dat leidde echter wel tot een ietwat brakke eerste Kerstdag. Gelukkig kwam de eetlust ’s avonds tijdens het gourmetten weer terug. Tweede Kerstdag vond traditiegetrouw in Westerwijterwerd plaats waar een kleine dertig leden van de Koster-clan genoten van elkaars gezelschap en een heerlijke catering.

Snel door naar vrijdag 27 december waar in Zalencentrum Vita Nova weer een zenuwslopende eindejaars kennisquiz op het programma stond. Dit jaar waren we als de Berkenlaan met twee teams vertegenwoordigd en het feit dat het damesteam aanvankelijk beter presteerde dan de mannen werkte als een rode lap op een stier. Nog intensiever werd er in het geheugen gegraven naar de juiste antwoorden en op den duur waren we wederom in een felle strijd verwikkeld met Kees en Co. Weer werden ze nipt verslagen en daar moesten zelfs extra vragen aan te pas komen. Maar het waren de Grovers die er uiteindelijk met het overwinningsbeen in de vorm van champagne vandoor gingen. Maar spannend en gezellig was het zeker!

Zaterdagavond 28 december stond in het teken van het ‘hokjen’ en dit levert morgen een aparte bijdrage op in het onderdeel ‘Uit het leven gegrepen’. Maandag 30 december was een beetje een normale werkdag en ’s avonds werd de inderhaast door buurman Wim aangeschafte pick-up getest in de keet en akkoord bevonden. Vinylplaten van Bruce Springsteen, Queen, Abba en de Simple Minds vonden gretig aftrek.

Traditioneel togen we op Oudejaarsdag naar Westerwijtwerd waar ze stevig aan het carbid knallen waren. Gelukkig vonden we binnen onze rust totdat de locale Imca Marina begon te zingen. Maar dat had ook wel weer wat. Het vuurwerk op het Concordiaplein ging vervolgens letterlijk en figuurlijk de mist in maar dat had wel twee voordelen. Allereerst volgde op Nieuwjaarsdag alsnog een wonderschone show voor veel publiek en ten tweede gaf het ons de energie om nog even een uurtje in Zalencentrum Vita Nova te vertoeven om 2020 in te luiden.

En tot slot was daar nog de nieuwjaarsreceptie van de voetbalclub. Met voor die tijd nog een soort van Hutspottoernooi. Ik was in een select gezelschap ingedeeld en had er van te voren weinig fiducie in. Met Frans en mijn persoontje hadden we al de nodige routine in het team maar met het vroegere tandem van Middelstum 1, Oosterhof en Wiersma, kwam daar nog de nodige voetbalervaring bij. Met de spits van het tweede en een getalenteerde A-junior leek ons team compleet totdat er nog een dame aan kwam wandelen…..

Maar wel eentje die meer dan de helft van de goals voor haar rekening nam en zelfs mij in staat stelde om vlak voor tijd een 3-1 achterstand nog naar een remise om te buigen. Ik was zo enthousiast dat ik mij zelfs waagde aan een high-five met deze jongedame die haar voetbalkunsten doorgaans in Winsum vertoont. Een derde plaats was uiteindelijk ons deel en, hoewel niet benoemd door de organisatie van de Nieuwjaarsquiz, ga ik er vanuit dat we ook op die positie geëindigd zijn in deze bijzondere kennisquiz…..

Wat een opsomming eigenlijk. Maar ook, wat een mooie herinneringen! Iets om te koesteren en om inspiratie uit te halen voor een nieuw schrijfjaar. Ik heb er weer zin in…..

 

 

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69