Bij de Molen
Knis Beheer
KOOZAA
Huitsing & Poort
Hotel 't Gemeentehuis
De Kleine Munt

Olaf Kessels, Vrijwilligerswerk, lang niet gek……

Dat de BV Nederland niet meer zonder vrijwilligers kan, begrijpt iedereen. Toch zie en hoor ik regelmatig dat er mensen gezocht worden om bijvoorbeeld met ouderen te fietsen of om koffie te schenken in een kantine. Velen zijn druk met hun eigen werk en hebben het gevoel geen energie te hebben om een aantal uren als vrijwilliger iets te betekenen. Iedereen bepaalt dat voor zichzelf.

Zelf ben ik al jaren actief als vrijwilliger en dat geeft mij een fantastisch gevoel. Diverse functies heb ik gehad: van voorzitter van de peuterspeelzaal in Bedum tot lid van de jeugdactiviteiten commissie bij de voormalige voetbalclub CVVB. Het leuke van vrijwilligerswerk is dat je ongemerkt je netwerk vergroot. Je netwerk om je heen zorgt ervoor dat je mensen kunt aanbevelen of helpen indien nodig. Sinds 2012 ben ik betrokken bij de Bedumer Winterloop. De laatste jaren als secretaris en elk jaar weer verbaas ik mij erover hoeveel mensen ons helpen, vrijwillig.

Op de eerste zaterdag in februari vindt traditioneel de Sponsorloop plaats. Maar de Bedumer Winterloop is zoveel meer dan alleen de Sponsorloop. Dit jaar zullen er meer dan 150 vrijwilligers actief zijn tijdens het meerdaagse evenement in Bedum. Nu hebben we in Bedum helemaal geen klagen over de personen die belangeloos hun beste beentje voor zetten. Wat ik persoonlijk erg gaaf vind, is het aantal jeugdigen dat toeneemt. Of je in Bedum praat over De Lichtweek, De Omloop, Dickensmarkt, Bedumbeach of Bedrijvenvoetbal, het draait allemaal om mensen die zich inzetten en daar waardering voor terug krijgen.

Natuurlijk zijn het vaak dezelfde personen maar dat maakt niets uit. Onlangs zochten wij bij de Winterloop naar 2 personen die in de nachtelijke uren wat werkzaamheden willen verrichten. Je gelooft het bijna niet maar binnen 30 minuten heb ik 2 personen, die uitermate geschikt zijn en nog geen vrijwilliger waren bij de Winterloop, gevonden. Iedereen wil graag bij een activiteit horen dat succesvol is. Je moet er toch niet aan denken dat evenementen zoals Graspop, Scheepsjoagen en Op Roakeldais niet meer doorgaan omdat men geen vrijwilligers meer kan vinden.

Ik zou dan ook graag een oproep willen doen aan degenen die een aantal uren over hebben want vrijwilligerswerk is lang niet gek. Op een aantal websites van eerdergenoemde evenementen zag ik dat men nog genoeg vrijwilligers kan gebruiken. Mocht je denken: die verantwoording wil ik niet hebben of ik kan geen horecawerkzaamheden uitvoeren dan zijn er ook nog andere opties. Je kunt dan nog altijd overwegen om ouderen te vervoeren of koffie te schenken.

Terug naar de Bedumer Winterloop. Naast de Volleybalmarathon, de Kickbox demonstratie, De Knipmarathon, Aqua Bedum en Spinning Marathon hebben we dit jaar ook nieuwe activiteiten. Er wordt een wandeltocht uitgeschreven van circa 6 en 12,5 km. Daarnaast wordt er door de Motorclub uit Eenrum een toertocht georganiseerd met aankomst op het Versplein te Bedum. Juist die aansluiting vanuit Bedum met de nieuwe gemeente Het Hogeland vinden wij als bestuur erg leuk. Hardlopers vanuit een aantal gemeenten komen ook naar Bedum toe en zullen nog een rondje over ons parcours meelopen. We hopen op een recordopbrengst tijdens onze 10e editie maar weten als geen ander dat dit zonder vrijwilligers niet meer te organiseren is. Hulde aan alle vrijwilligers!!

Bert Koster
Middelstum
info@bert-koster.nl
bertkoster1@gmail.com
www.bert-koster.nl
06-51715098
0595-552405
KvK nummer: 57250278
BTW nummer: NL001445322B69